سیچلاید دوبویسی (تروفئوس ها)

دوبویسی از جمله سیچلایدهای افریقایی دریاچه تانگانیا میباشد که خلق و خوی نسبتا خشنی دارد. دوبویسی ها را بهتر است در گروه های بزرگ در مخازن طویل و صخره ای نگهداری کرد تا کمتر نیروی تحاجمی خود را به کار گیرند. نکته جالبی که میتوان برای این ماهی ذکر کرد اختلاف شکل انها در جوانی و بلوغ است که شاخصترین خصوصیات انها هم به حساب می اید. از نظر تغذیه میتوان از رژیم گیاهی و هم گوشتی استفاده نمود. سعی کنید در تغذیه این ماهی با مواد گوشتی و پروتئینی زیاده روی نکنید. این ماهی پروتئین مورد نیاز خود را از جلبک ها تامین میکند.

برای اطلاعات بیشتر ادامه متن را بخوانید

ماهی دوبویسی

نام علمی: Tropheus duboisi

نام عمومی: دوبوسی،دوبویسی

خانواده: Cichlidae

زیر خانواده: Pseudocrenilabrinae

زیستگاه: دریاچه تانگانیکا افریقا

دما: ۲۶ الی ۲۸

پی اچ: ۷.۵ الی ۸.۵

تغذیه: گیاه خوار

اندازه بالغین: ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر

شناخت و نگهداری تروفئوسی دوبویسی:

دوبویسی از خانواده سیچلایدها جزو ماهیان نسبتا خشن اب شیرین است که در اب های دریاچه تانگانیا در افریقا زندگی میکند. نکته جالب توجه در این ماهی اختلاف شکل ماهی های جوان با بالغین میباشد به شکلی که در جوانی ماهی به رنگ سیاه با خال های سفید و در سن بلوغ ماهی به شکلی سیاه رنگ با خط سفیدی در وسط بدن خود است (به شکل ها در زیر توجه کنید). به خاطر خلق و خوی خشن نگهداری ان چندان اسان نیست ولی میتوان در گروه های بزرگ شش تایی به بالا نگهداری شوند. هم تانکی های مناسب برای  انها انواع سیچلایدهای افریقایی مخصوصا سایر سیچلایدهای افریقایی دریاچه تانگانیا مانند فرانتوزا، پانک و …. است. بهتر است برای نگهداری این ماهیان از تانکی طویل با مخفی گاه های صخره ای فراوان استفاده شود.

ماهی دوبویسی جوان

ماهی جوان

…………………………………………………………………………………………

ماهی دوبویسی بالغ

ماهی بالغ

……………………………………………………………………………………….

توجه:  جنس تروفئوس ها انواع مختلفی را شامل میشوند و همه انها خلق و خوی یکسانی ندارند و همچنین تمامی انها گیاه خوار نیستند (در اینجا فقط دوبویسی “Tropheus duboisi” مورد بحث قرار داده شد) ولی اکثریت انها مشخصاتی مانند انچه ذکر شد دارند. در زیر جهت اطلاع تصویر چند نمونه از انها اورده شده است

تصویر سمت راست: Tropheus sp. af. moorii و تصویر سمت چپ:Tropheus annectens

انواع دوبویسی

تصویر سمت راست: Tropheus brichardi و تصویر سمت چپ :Tropheus moorii

انواع دوبویسی

تصویر سمت راست: Tropheus polli و تصویر سمت چپ :Tropheus sp. black

انواع دوبویسی
تصویر سمت راست: Tropheus duboisi و تصویر سمت چپ :Tropheus sp. red

انواع دوبویسی

اطلاعات بیشتر: انواع تروفئوس ها به همراه توضیحات و تصاویر (نوشته شده توسط ilaman – کاربر onlypet.ir)

تغذیه ماهی دوبویسی:

شاید یکی از دلایلی که این ماهی گیاه خوار (نه همه ی انها) شناخته شده به خاطر این است که در طبیعت از جلبک ها تغذیه میکنند و بهتر است در تغذیه این ماهی از رژیم گیاهی استفاده شود. در اکواریوم میتوان از انواع غذاهای ماهیان گیاه خوار و اسپیرولینا استفاده کرد. شاید این ماهی را در گروه همه چیز خوارها قرار دهیم بهتر است زیرا انها از غذاهای گوشتی تا خشک و … نیز استقبال میکنند اما دقت داشته باشید استفاده از غذای یکنواخت یا تغذیه دائمی این ماهی با انواع مواد پروتئینی و گوشتی به راحتی ماهی را دچار نفخ شکم خواهد کرد

تشخیص جنسیت ماهی دوبویسی:

سخت قابل تشخیصند اما به دلیل اینکه در برخی از منابع نوع تشخیص جنسیت ذکر شده بود بنده هم عینا روش ان را ذکر میکنم” ماده ها پوزه گرد تری داشته و کمی دهانشان به بالا متمایل است نرها بزرگتر بوده و نوار پهن تری از ماده دارند و سریعتر از ماده رشد کرده و به بلوغ میرسند”

تولید مثل تروفئوس دوبویسی:

این ماهی مانند اکثر سیلیکیده های افریقای دهانپرور می باشد که ماده ها در هر بار ۱۰ الی ۲۰ عدد تخم و یا لارو ماهی را در دهان خود پرورش میدهند و فاصله میان هر تخمریزی در حدود ۳۰ الی ۴۵ روز می باشد

ضمیمه: ویدیو های تروفئوس دوبویسی

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

605 دیدگاه در “سیچلاید دوبویسی (تروفئوس ها)

  1. محمد

    سلام!
    تشکر از پاسخ
    این نفخ و اب اوردگی و یبوست و انگل روده چه عواملی باعث پیدایششون میشه ؟
    چطوری خوب میشه ؟
    حالا که غذارو عوض کردم (اسپرولینای جی بی ال ) همین عوض کردن غذا کمک می کنه ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اسپرولینا بسیار غذای خوبیه و مارک جی بی ال هم معتبره و خوبه.
      خب هر کدوم از اینها که شما فرمودین یه بیماری مختلفه اما ریشه اکثر بیماری های ماهیان کیفیت بد آب – فیلتراسیون نامناسب – طی نشدن سیکل آب – غذا دهی بیش از حد – تراکم زیاد ماهی – خرید ماهی بیمار و رعایت نکردن بهداشت و دادن غذای بی کیفیت و استفاده الکی از دارو هست.

      پاسخ
  2. saman

    سلام.منن دوسه روزیه۷تا تروفئوس یک ونیم بندی ویک بندی خریدم,کمرزرد،کمرقرمز ودوخال.تانکمم۱۰۰*۳۵*۵۰دوتافرانتوزادوبندی هم توش سایز میکنم،چقدر زمان میبره تا رنگ ماهیامشخص بشه وبتونم توتانک اصلیم قراربدمشون،اخه اونجا سیچلایدهای سایز بزرگتر دارم،

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اگر ۷ تا تروفئوس خریداری کردین بنظر بنده مابقی ماهی ها رو رد کنید بره و فقط از اینها نگهداری کنید و سعی کنید تکثیرشون کنید این ماهی در گله و بدون مزاحمت ماهی های دیگه راحت جفت میخوره و تولید مثل میکنه فقط فضای کافی و غذای متنوع و کیفیت آب هم بالا باشه دیگه عالی میشه.
      مخفیگاه کافی هم یادتون نره.
      در مرو دمدت زمانی هم که فرمودین اصلا نمیشه نظر دقیقی داد و صحیح نیست چیزی بگیم چون همه چی نسبی هست و بستگی به شرایط نگهداری و از جمله حجم آب – تراکم ماهی – کیفیت آب و تغذیه و …. داره.

      پاسخ
      1. saman

        بله،۶تاش موری هستن،یه دبوسی کوچیک،دوتا فرانتوزا وتوی تانک اصلیم هم دوتا دبوسی تقریبا بالغ با یه فرانتوزای ۱۲سانتی دارم،بقیه ماهیامو اگه کم کنم چطوره؟مثلا ماکروزرد ودلفینی ازهرکدوم یه جفت نگهدارم بایه ماکرو سفید،ظاهرورنگ قشنگتری به تانک میده وتوی تانک روهم صخره به قدرکافی کارکردم

        پاسخ
          1. saman

            تشکراز سایت خوبتون،یه سوال دیگه داشتم ،این پولکی های سیچلاید که معمولا المانی وامریکایی میگن هستش روخوبه به موری ودبوسی سایز کوچیک داد؟
            واگه تجربه دارین بگید چه مارکی بهتره

            پاسخ
            1. یاشار

              درود
              دوست خوبم تمام این غذاهای آلمانی و فرانسوی داخل بازار همگی همین کوچه پشتی تهیه و بسته بندی میشن و کیفیت مناسبی ندارن . شما از برند هایی مثل تترا ، سرا ، آزو ، جی بی ال ، تروپیکال ، اوشن فری … استفاده کنید خیلی خیلی بهتره فقط به تاریخ انقضا توجه داشته باشید
              موفق باشید

              پاسخ
  3. mohama123456

    سلام این تروفعوس با کالیکو و زرافهای و ماکرو زرد و پرتغالی و سفید و ابی و همچنین رد زبرا و فرانتوزا و دلفینی و سیچلاید زنبوری سازگاره یا نه

    پاسخ
    1. saman

      سلام،بله بارعایت سایز نگهداری بشن بهتره

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      همه این سیکلیدهایی که اسم بردین با هم سازگارن به شرط اینکه تانکتون خیلی بزرگ باشه + اینکه حسابی دکور و صخره داشته باشه.
      ضمنا توصیه میکنم تروفئوس ها و فرانتوزا رو با هم نگه دارین و بقیه رو حذف کنید.
      یا بقیه رو کنار هم نگهداری کنید و فرانتوزا و تروفئوس ها رو حذف کنید. حتی دلفینی هم حذف کردین ضرر نمیکنید
      دلیل خواستین توضیح بیشتری بدم؟

      پاسخ
  4. محمد

    سلام
    ۱۴ دبویسی بالغ دارم می خواستم بدونم می تونم بچه تروفئوس موری به تانک اضافه کنم در حد یه بند ؟
    یعنی نمی خورنشون ؟
    از جنس خودشون باشه فرقی داره یعنی دبویسی اضافه کنم !

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اگر اختلاف سایز داشته باشن حتما ماهی های کوچکتر کشته میشن نژادشون هم فرقی نمیکنه چی باشه.

      پاسخ
  5. محمد

    سلام
    اخه من تویه تانک دیدم دبوسی کوچک نسبتش یک – سیزدهم دبوسی ه بزرگ بود و دوبوسی بزرگ فقط هم اندازه ها رو میزد نژادهای بزرگ دیگر هم بودن ولی اونا هم کاری نداشتن بشون !
    اگه بچه خودشون باشه کاری ندارن ایا ؟
    به قیافشون که نمی خوره قاتل باشن :دی
    اگه نسبت مد نظر خودتون برای صلح کامل رو بگید مچکر میشم !

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      نه اونکه شما دیدین شاید استثناء بوده و یا بزرگترها داشتن سر جفت دعوا میکردن و دیگه وقت نداشتن اون بچه رو بخورن ؟؟؟!!!
      اتفاقا دبویسی ماهی مهاجمی هست .
      بله بچه خودشون رو هم میخورن.
      باید هم سایز باشن و نمیشه نسبت سایز بیان کرد باید تقریبا در یک سایز باشن و مخفیگاه کافی داشته باشید تا درگیری پیش نیاد.
      ضمنا به اون چیزهایی که میبینید توجه ای نکنید چون ممکنه یک ترکیب موقت بوده و یا در محل شلوغی قرار داشته و ماهی ها در استرس بودن و ….

      پاسخ
  6. محمد

    سلام
    زغال فیلتر سطلیم یه ۶ ماهی هست تو فیلتره و تصمیم گرفتم چون دبویسی دارم به جاش از خورده مرجان استفاده کنم !به نظرتون درسته یا برم دوباره زغال بخرم ؟!
    چی مدیاهایی برای تانک افریقایی پیشنهاد میدید ؟

    با تشکر

    پاسخ
    1. H∀MΞD20

      دوست عزیز ذغال اکتیو نباید ب مدت طولانی در فیلتر باشه ، با جذب املاح مفید باعث بیمار شدن ماهی ها میشه
      لطفا تاپیک مدیاهای آکواریومی رو حتما مطالعه کنید، اطلاعات مفیدی داره
      حداقل صفحه اولش رو کامل بخونید

      پاسخ
  7. راک

    با سلام
    حدود یک سال هست دبوسی دارم و الان فکر کنم به بلوغ رسیدن اندازه ۱۰ سانت نوار زرد کامل و خالها هم محو شدن ولی نمی دونم چرا حدود دو ماه هست که یک جفتشون دور هم فقط می گردن و تخم ریزی انجام نمیشه .
    اینطور هست که وقتی مهتابی رو روشن می کنم دور هم می گردن و بعد از چند ساعت نر ماده رو می زنه و ماده در می ره و فردا باز همینطور .
    دلیلش چی می تونه باشه ؟
    ممکنه عقیم باشن ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      نه عقیم نیستن سعی کنید نور رو یک مرتبه روشن خاموش نکنید کیفیت آب رو بالا نگهدارید معمولا دبویسی در دو سالگی تولید مثل میکنهپس هنوز دیر نشده باید کمی بیشتر صبر کنید.

      پاسخ
  8. سينا

    سلام واقعا خسته نباشید واقعا سایت عالی و جامع میخواستم بدونم ترکیب دبوسی ماکرو زرد و کرین ترور جطوره و نحوه غذا دهی باید به جه شکلی باشه ممنون

    پاسخ
  9. یاشار

    درود
    دوست عزیز این ترکیب ، ترکیب مناسبی نیست . در صورت داشتن فضای بزرگ و مخفیگاه های زیاد داخل تانک میتونید از ماکرو و دبوسی کنار هم استفاده کنید و گرین ترور رو حذف کنید (( البته نظر شخصی من اینه که دبوسی تک گونه نگهداری بشه خیلی بهتره ))
    موفق باشید

    پاسخ
  10. راک

    سلام
    اقا دیروز به سرم زد چنتا تیکه ی کوچیک مرجانو له کنم بریزم تو اب که حسابی قلیلیی شه و با هاونگ قشنگ لهشون کردم و ریختم تو اب و اب شیری رنگ شد و فرداش صاف شد اب، ولی دبوسیام شدید استرس دارن و خود به خود می ترسن و حرکات سریع انجام میدن !
    ابو سیفون کنم بنظرتون یا خودشون خوب میشن و برای سازگار کردنه اینا ؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      کارتون که درست نبوده و روش مناسبی رو برای قلیایی کردن اب انتخاب نکردید. ضمنا اگه اب رو یکدفعه قلیایی کنید هر جانداری تو اون تانک باشه کشته میشه. به هر حال با این توضیحاتی که دادم باز بعید میدونم دوبویسی ها به خاطر پودر مرجان به مشکل خورده باشن و قرار نیست با چند تا تیکه کوچیک مرجان پودر شده اب قلیایی بشه. کلا تغیر پی اچ و ثباتش یه کار فوق العاده سخته و به این راحتی اتفاق نمیفته(با توجه به توضیحاتی که دادین). باید دلیل استرس ماهیاتون رو از جنبه های دیگه برسی کنید. ببینید تانکتون سیکل هست؟ یا حتی در صورت امکان از اب تست بگیرین تا خیالتون راحت بشه و بعد تصمیم صحیحی بگیرین.
      موفق باشید

      پاسخ
  11. محمد

    سلام دوباره
    یه فیلتر داخلی با فدرت ۲۵۰۰ لیتر در ساعت و یه فیلتر سطلی با قدرت ۱۳۰۰ لیتر در ساعت دارم !۱۵ تا دبوسی دارم و یک دماسونی می خواستم بدونم با این فیلتراسیون نیاز به تعویض اب هفتگی یا ماهیانه هست ؟
    تو یه سایت خارجی مصاحبه ای با یکی که تو کار پرورش دبوسی بود خوندم که میگفت من فقط ۵۰ درصد هفتگی اب بدون کلر جایگزین میکنم ! نمی دونم فیلتراسیون داشته یا نه این برام مسئلست !
    و سوال دیگه اینکه چند ساعت در روز این فیلترارو روشن بزارم ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      بله باز نیاز به سیفون دارید و نمیشه سیفون نکنید و آب تازه نیاز هست.
      فیلتر که باید ۲۴ ساعت و ۳۶۵ روز سال روشن باشه مخصوصا فیلتر سطلی و تاپ فیلتر نباید خاموش بشن ولی فیلتر داخلی رو میتونید خاموش کنید.
      ۵۰ درصد آب بدون کلر جایگزین یعنی همین سیفون کردن دیگه دوست عزیز مگر میشه در طول هفته ۵۰ درصد آب تبخیر بشه بعد ایشون ۵۰ درصد آب اضافه کنه بدون سیفون ؟؟؟!!!

      پاسخ
  12. ناشناس

    سلام من ی اروانا ۲۵سانتی سه تا گرین و دوتا پرت دارم دوتا دبوسی امرکایی ۶سانتی بگیرم میسازن؟؟ قیمتش چقده از چقد ه شروع میشه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خب در همین ترکیب آروانا زیادی هست و به زودی تلف میشه ضمنا ماهی کوچک هم بخرید خوراک آروانا میشه.

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      اروانا رو انفرادی نگهداری کنید چون با اکثر سیکلیدهای به راحتی سازگار نمیشه و سیکلیدها از زیر اروانا رو میزنن. ضمنا دوبویسی یه گونه افریقاییه با گرین ترور هم سازگار نیست.

      پاسخ
  13. محمد

    سلام
    دمای اب رو وقتی رو ۳۰ درجه و بالا میزارم ماهیام خیلی خوب غذا می خورن و تحرک دارن ولی وقتی میارم رو ۲۶ ۲۸ دیگه اون تحرکو ندارن و خیلی ولع برای غذا نشون نمیدن !

    بنظرتون بهتره به دمای ۲۶ تا ۲۸ عادتشون بدم یا توی همین دما بالای ۳۰ درجه نگهشون دارم !

    و سوال دیگه اینکه فقر اب از عناصر کمیاب رو چطور جبران می کنید ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      دوست عزیز هرگز نباید این نوسان دما رو روی ماهی آزمایش میکردین
      خب طبیعیه که در دمای بالا سوخت و ساز زیاد میشه و ماهی به غذای بیشتری نیاز داره چون ماهی خون سرده ولی در برخی موجودات خون گرم برعکس میشه.
      دما برای دبوسی ثابت روی ۲۸ درجه خوبه و تغییرش ندین.
      با غذای متنوع و مرغوب شرکتی میتونید تمام املاح مورد نیاز بدن ماهی هاتون رو تامین کنید.

      پاسخ
  14. love lightning

    سلام آقا مجتبای عزیز
    عذر می خوام من می تونم با ۱گرین اسکات ۱۰-۱۲ویک کتفیش خرگوشی (خوار دار)۱۰سانت ویه سوروم ۸ سانت یک دبوسی یا سیچلاید دلفینی یا یلو الکتریک نگهداری کنم ؟؟؟؟؟ اگه می شه چه سایزی و در چه شرایطی راستی آکواریومم ۳۰*۲۸*۳۶ است و دکوربندیش سخره ای هست

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      در این آکواریوم کوچک این همه ماهی نمیشه نگهداری کرد مخصوصا با این تنوع و همگی هم مهاجم .
      اسکات هم ماهی آب لبشور هست و مناسب نگهداری در کنار سیچلاید افریقایی نیست.
      یک یا حداکثر دو جفت سیچلاید همسایز + کت فیش میتونید نگهداری کنید نه بیشتر.

      پاسخ
  15. love lightning

    ببخشید این ماهی هارو می تونم با پولی تایگرنگهداری کنم با همون شرایطی که گفتم

    پاسخ
  16. محسن

    من یه دبوسی ۵ سانتی دارم
    بیچارم کرده
    باله نذاشته برای بقیه ماهیا
    همه پولک و باله ماهیا رو میخوره
    یه کاری کرده پلی تایگر ۳۰ سانتی مثل سگ ازش میترسه و کلا قایم شده
    همینطور تایگر سوماترا ها !
    نظری ندارید چیکارش کنم ؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      خب تروفئوس دوبویسی رو باید با سایر تروفئوس ها در تانک اختصاصی با ستاپ دریاچه تانگانیا نگهداری کنید نه با هر ماهیی!. پولی تایگر، سوماترا یا سایر ماهیای معمول بازار مناسب نگهداری با دوبویسی نیستن. بهتره ردش کنید بره مخصوصا اگه یه دونه است.

      پاسخ
  17. محسن

    ممنون ، همین کارو کردم
    راستی من یه دامین دارم
    abzian.com
    اگه به کارتون میاد بهم ایمیل بزنید
    نیازش ندارم

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      ممنون.
      اسم قشنگیه. به نظرم نگه دارین یه روز شاید بکارتون اومد. با توجه به اسمش بنظر دامنه ارزشمندی باشه
      موفق باشید.

      پاسخ
  18. saman zarei

    سلام،یه گله ۱۳تایی ازانواع تروفئوس دارم،میخواستم بدونم سایزشون بزرگ شد بااحتمال نربودن بیشترشون مشکلی پیش نمیاد؟وتکثیرشون ممکنه ؟البته بین اینها یه جفتشون دبوسی ۱/۵ساله هستن ونمیدونم نرهستن یاماده،اما یکیشون هیکلش کوچیکتر مونده.نروماده ها تشخیصشون سخته

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست عزیز برای نگهداری از این تعداد نیاز به فضای کافی و مخفیگاه به تعداد لازم دارید اگر فضا به اندازه کافی داشته باشید و مخفیگاه بیشتر از تعداد ماهی هاتون داشته باشید مشکلی نداره . بله تکثیرشونم امکان پذیره . تشخیص جنسیت این ماهی ها در سایز کوچک کمی سخت هست اما در گله قطعا” به تعداد لازم نر و ماده به دست میارید و جفت میخورن
      موفق باشید

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *