بیماری سفیدک یا ایک (نقطه های سفید روی بدن ماهی) | صفحه 27 | بیماری ها و درمان ماهیان اب شیرین

A A A
Avatar

مهمان لطفا ثبت نام کنید

sp_Registration عضویت (ثبت نام) sp_LogInOut ورود
جستجوی پیشرفته

— در محدوده انجمن —




— محاسبه —





— گزینه های انجمن —





حداقل طول کلمه جستجو 3 کارکتر - حداکثر طول کلمه جستجو 84 کارکتر

sp_Feed آر اس اس موضوع sp_Related موضوعات مرتبط sp_TopicIcon
بیماری سفیدک یا ایک (نقطه های سفید روی بدن ماهی)
برچسب:سفیدک
۱۶ آبان, ۱۴۰۲
۴:۰۶ ب٫ظ
Avatar
tk
کاربر عادی
Members
تعداد نوشته ها: 13
تاریخ عضویت:

۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۲
sp_UserOfflineSmall افلاین
521sp_Permalink sp_Print

با سلام 

من تو آکواریومم تلفات ماهی بالایی داشتم تقریبا ۸ تا رو از دست دادم  و فکر کنم یکی دوتای دیگه هم حالشون بده.  

من براشون داروی  ایک ریختم تقریبا ۲۴ ساعته  اما هیچ بهبودی درکم شدن لکه ها از بدنشون نمی بینم  دو تا ماهی ها که تلف شده بودند یکم شکمشون باد کرده بود 

 

169936049873431.jpgImage Enlarger

۱۶ آبان, ۱۴۰۲
۹:۰۳ ب٫ظ
Avatar
(SINA)

کاربر نمونه
Members
تعداد نوشته ها: 2239
تاریخ عضویت:

۲۲ اسفند, ۱۳۹۹
sp_UserOfflineSmall افلاین
522sp_Permalink sp_Print

سلام

از روی عکس دقیق نمیشه گفت راستش، لکه ها بر آمده هستن یا صاف؟ روی چشم ماهی هم وجود داره؟ اگه روی چشم ماهی هم وجود داشته باشه به احتمال زیاد این بیماری Epistylis باشه. مطمئن نیستم خودش باشه یا نه. از مالاشیت گرین استفاده کنید ولی چراغ رو باید خاموش کنید چون اثر دارو رو خنثی میکنه؛ همچنین پارامترهای آب از جمله آمونیاک، نیتریت و نیترات باید ۰ باشن تا دارو کامل اثر کنه، اگه فیلتر دارین و کربن داره باید کربن رو خارج کنید چون اثر دارو رو خنثی میکنه. آب رو هم باید کاملاً تمیز نگه دارید تا داروها اثر کنند. اگه هیچ راهی موثر نبود از داروهای کاناپلکس و یا از آکوافلور فلورفنیکل ۵۰٪ استفاده کنید.

 توانا بُوَد هر که دانا بُوَد ز دانش دل پیر برنا بُوَد

آکواریوم من

۱۶ آبان, ۱۴۰۲
۹:۴۴ ب٫ظ
Avatar
tk
کاربر عادی
Members
تعداد نوشته ها: 13
تاریخ عضویت:

۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۲
sp_UserOfflineSmall افلاین
523sp_Permalink sp_Print

لکه ها اصلا برجسته نیستند  و تو آبشش ماهی لوچم هم پر شده و می دونم دیگه امیدی نیست 

ولی جالبه که چشم های سیامی هم داره ابری میشه و از جاش تکون نمی خوره 

فقط می خوام بدونم این چه بیماریه که هر ماهی رو یه مدلی می کشه 

۱۶ آبان, ۱۴۰۲
۹:۵۸ ب٫ظ
Avatar
Matin 1387
مشهد

ناظر انجمن
Members

ویرایشگر
تعداد نوشته ها: 1620
تاریخ عضویت:

۹ اسفند, ۱۴۰۰
sp_UserOfflineSmall افلاین
524sp_Permalink sp_Print

سلام

آکواریوم شما دچار چندین بیماری شده یکی نیستن

ابری شدن چشم کاملا ماجراش جداست و با حمام نمک درست میشه در مواقع خفیف

طبق تصویری هم که فرستادید معلومه که زیر بستر خیلی کثیفه و شرایط رو برای بروز انوع بیماری فراهم میکنه

JDM lover

۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳
۳:۴۸ ب٫ظ
Avatar
آراز
تهران
کاربر تازه وارد
Members
تعداد نوشته ها: 5
تاریخ عضویت:

۲۲ فروردین, ۱۴۰۳
sp_UserOfflineSmall افلاین
525sp_Permalink sp_Print

بیماری سفیدک یا ایک:
تاریخ: ۱۴۰۳/۲/۲ شمسی

در این مقاله سعی شده بطور خلاصه جهت کمک به دوستان مطالب مربوط به شناخت، پیشگیری و درمان بیماری ایک ارائه شود. (مطالب ارائه شده توسط خود بنده امتحان شده و بهترین نتیجه که درمان قطعی بیماری میباشد بدست آمده، زیرا بیشتر راهکارهای ارائه شده در بازار مانند افزایش دما یا حمام داروئی باعث درمان کامل بیماری نشده و تنها بیماری را به حالت خفته میبرد و با کوچکترین ضعفی مجدد بیماری بر میگردد. در صورتیکه راهکارهای ارائه شده جهت در مان قطعی بیماری مانند تاکید بر ادامه مراحل درمانی فوق به مدت حداقل ۱۴ روز میباشد که این موضوع تاکنون تاکنون کمتر به آن اشاره شده است)

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370011197751.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370011199822.jpg
 
یکی از رایجترین بیماریهای انگلی ماهیهای آب شیرین و شور بیماری ایک میباشد که انگلی به نام ایکتیوفتیریوس مولتی فیلئیس اون رو تولید میکنه که انگلی تک سلولی و هولوتریش (تمام سلول انگل بوسیله ی موژک هایی پوشیده شده) بوده و به وسیله ی این موژکها حرکت میکند.
این انگل یک انگل اجباری میباشد که یعنی حتما حتما باید از یک موجود زنده تغذیه کند و در صورت عدم وجود موجود زنده در آکواریوم بدلیل گرسنگی میمیره.
مهمترین موضوع برای درمان این بیماری اطلاع از چرخه ی این بیماری یا چرخه زندگی این انگل هست.

چرخه زندگی انگل ایک:
چرخه زندگی این انگل سه مرحله ای میباشد:
۱- مرحله ی نوزادی که به آن ترونت گفته میشود. در این مرحله انگل متولد شده و در آب حرکت کرده و خود رو به ماهی میرساند و پس از رسیدن به ماهی پوست ماهی رو سوراخ کرده و وارد پوست ماهی میشود.
۲- پس از ورود به پوست از آب میان بافتی پوست تغذیه کرده که خیلیها به اشتباه فکر میکنن از خون ماهی تغذیه میکند. در این مرحله بوسیله تغذیه بزرگ شده و به مرحله بلوغ میرسد و پس از چند روز که بالغ میشود از بدن ماهی جدا شده و داخل آب می افتد. در این مرحله امکان دارد بوسیله جریان آب وارد فیلتر شده و فیلتر شما را نیز آلوده کند.
۳- در این مرحله کیستی اطراف خود تشکیل داده و داخل آن شروع به تولید مثل، تکثیر و زیاد شدن میکند. زمانیکه به اندازه کافی تکثیر شد این کیست پاره شده و نوزادهای جدید وارد آب شده و مجددا مرحله اول زندگی آغاز میگردد و این چرخه دائما تکرار میشود.
https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370011205825.jpeg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370134180991.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370071350191.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370082036651.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370082038912.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370082040543.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/17137008204435.jpg

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370082042674.jpg

نکته مهم این هست که سرعت این چرخه وابسته به دما میباشد و با افزایش دما چرخه سریعتر اتفاق می افتد. یعنی هرچه دما بیشتر این چرخه سریعتر و هرچه دما کمتر چرخه کندتر اتفاق می افتد.
به اشتباه در بین مردم شایع شده که با افزایش دما بیماری درمان میشود‌ در صورتیکه اینگونه نیست و فقط سرعت انتقال انگل از مرحله ۲ زیستی به مرحله ۳ تسریع شده و صدمات وارده کاهش میابد ولی انگل همچنان در اکوسیستم کوچک ما وجود دارد.

حالا که با چرخه انگل ایک آشنا شدین مراحل بعدی یعنی علائم، درمان و غیره رو توضیح میدیم.

علائم:
اون فرم شناخته شده و کلاسیک این بیماری که اغلب افراد باهاش آشنایی دارند وجود دانه های سفید بر روی بدن ماهی میباشد، انگار نمک بر روی پوست ماهی پاشیده شده است. معمولا به این شکل هست که ابتدا ماهی خود رو با علائمی مثل خارش و مالیدن خود به سطوح آکواریوم نشون میده یا حتی ماهی ها در محلی تجمع کرده و بدن خود را به همدیگر میمالن  و در مرحله ی پیشرفته تر بیماری این دونه ها نمایان میشود.
گاهی اوقات قبل از نمایان شدن این دونه ها امکان دارد علائم تنفسی هم نمایان بشود بطوریکه ماهی به سرعت نفس بکشه یا بر روی سطح آب بیاد و هوای روی سطح آب را ببلعه یا در محلهایی از آکواریوم که اکسیژن بیشتری هست مانند خروجی های هوا تجمع کنند.
اما باید این نکته رو در مورد این بیماری بدانید که همیشه این بیماری خود را به صورت لکه های سفید نمایان نمیکند و اصلا لکه های سفید را روی بدن ماهی نبینید و فقط پوسیدگی باله ببینید یا فقط  علائم تنفسی ببینید.( ماهی در کنار دفیوزر کز کرده و تحرک زیادی ندارد یا در محل سر ریز فیلتر هنگ آن تجمع کرده اند)
یکی دیگر از علائم پرخونی در قسمتهایی از بدن هست یعنی امکان دارد قسمتهایی از بدن رو ببینید که بنظر تغییر رنگ پیدا کرده و پرخون تر بنظر میاد که باعث بشه ذهنتون به سمت بیماریهای باکتریایی برود اما زمانی که نمونه برداری میکنید میبینین که ماهی دچار بیماری انگلی ایک شده است.
در کل تنها راه مطمئن جهت فهمیدن ابتلای ماهی به بیماری ایک نمونه برداری میباشد.
خیلی از اوقات امکان دارد با بیماری مخملک اشتباه گرفته شود.
خیلی اوقات هست که بیماری هیچگونه علائمی نداشته ولی تلفات بالایی داشته باشین که بدلیل گسترش سریع بیماری میباشد که حتی به بدن ماهی اجازه مقابله با بیماری داده نمیشود.
باید توجه کرد که هر لکه ی سفیدی ایک نیست و امکان دارد اپیستیلیس یا تتراهایمنا که انگلهای دیگری هستند باشد که در صورت کسب اطلاع کافی در مورد آنها هم مطالبی ارائه خواهد شد. بیماری لنفوسیستبس که یک بیماری ویروسی میباشد در درجه های خفیف خود علائمی شبیه به ایک (دانه های سفید بر روی بدن) خواهد داشت. به این دلیل است که گفته شد تنها راه دقیق فهمیدن ابتلای ماهی به انگل ایک نمونه برداری از پوست ماهی و دیدن آن زیر میکروسکوپ میباشد.
حال که کمی در مورد این انگل و علائم آن صحبت کردیم در مورد پیشگیری و درمان آن مطالبی ارائه می کنیم.

پیشگیری:
در ابتدا باید بدانیم این انگل از جایی نمی آید بلکه تنها راه ورود آن به آکواریوم بوسیله ماهی آلوده میباشد و فقط و فقط بوسیله قرنطینه کردن (حداقل سه هفته) میتوان از ورود آن به آکواریوم خود جلوگیری کنین.

درمان:
برای درمان مجدد به چرخه ی زندگی آن برمیگردیم که شامل ۳ مرحله ی زیر میباشد:
۱- نوزادی
۲- ورود به زیر پوست و به بلوغ رسیدن
۳- خروج از پوست و تولید کیست و تکثیر و تولد نوزاد میباشد.

باید بدانیم که  در مرحله دوم چرخه ی زندگی انگل که انگل در داخل (زیر) پوست ماهی قرار دارد و از آب میان بافتی تغذیه میکند  در صورت استفاده از دارو انگل صدمه ندیده و زنده میماند و در مرحله تکسیر نیز که انگل به دور خود کیستی تولید میکند نیز این کیست غیر قابل نفوذ بوده و دارو به داخل آن نفوذ نمیکند و تنها مرحله ای که میتوان انگل را نابود کرد در مرحله ی نوزادی میباشد. یعنی در مرحله ی اول زندگی این انگل. پس حمام های کوتاه مدت تاثیری بر درمان ندارند.
برای درمان ۲ کار را باید انجام داد: ۱- ابتدا افرایش دما تا انگل سریعتر و قبل اینکه مشکل جدی برای ماهی ایجاد کند از ماهی جدا شود.
۲- از آنجایی که ما نمیدانیم چند تا انگل به مرحله ی بلوغ و تولید مثل رسیده باید درمان طولانی مدت رو در پیش بگیریم تا از نابودی تمام انگلهای موجود در محیط آکواریوم خود اطمینان حاصل پیدا کنیم و این یعنی باید حداقل ۱۴ روز درمان رو ادامه بدهیم تا مطمئن بشیم تمام انگلهای موجود در اکوسیستم کوچک ما نابود شده باشن و نتوانند به زیر پوست و بلوغ و در انتها به مرحله تکثیر برسند.
درمان باید کامل انجام شود.فکر نکنیم چون دونه های سفید رو نمیبینیم دیگر انگل وجود ندارد.
ماهی که یکبار به بیماری ایک مبتلا شده باشد نسبت به بیماری مقاوم تر شده و علائم خفیفتری از خود نشان میدهد در صورتیکه همچنان ناقل بوده و میتواند بیماری رو به ماهی های دیگر بخصوص ماهیهای تازه وارد منتقل کرده و دوباره امپراطوری خود رو گسترش بدهد.

حال ما از چه دارویی هایی میتوانیم استفاده کنیم.
داروهای بسیاری در بازار در این مورد وجود دارد.یک سری مختص مقابله با ایک بوده و فقط هدف آن مبارزه با این بیماری هست و یک سری داروی دیگر کلی تر و جهت مقابله با بسیاری از بیماریهای انگلی هست که فرقی نمیکند از چه دارویی استفاده کنیم. فقط باید توجه شود هر دارو را با توجه به دستورالعمل تجاری خودش استفاده کنین. در مورد داروییهایی که جهت درمان چند بیماری تولید شده باید توجه کرد که امکان دارد در مورد بیماری ایک میزان دوز مصرفی متفاوت با بقیه بیماریها باشد.

یک سری درمانهای خانگی نیز وجود دارد مانند استفاده از نمک دریایی بدون ید که این موضوع بستگی به ماهی شما دارد که آیا میتواند شوری را تحمل کند یا خیر واگر میتواند چه دوزی را میتواند. غلظت ۳ گرم تا ۵ گرم در لیتر برای درمان این بیماری کافی میباشد.
درمان دیگری که میتوان استفاده کرد درمان بوسیله فرمالین هست، تنها نکته در مورد این درمان این هست که نباید دما را بیشتر از ۲۷ درجه ببریم چون در غیر اینصورت خود فرمالین میتواند ماهی شما را از بین ببرد و باید در این درمان تعویض مداوم آب رو داشته باشیم و هر ۲۴ ساعت باید ۵۰ درصد آب رو تعویض کرده و مدتی به ماهی استراحت داده و تا ۱۴ روز این درمان رو ادامه بدهیم. در مورد فرمالین باید توجه شود که نباید همزمان با نمک استفاده شود چون این دو با هم سمیت ایجاد کرده و باعث مرگ ماهی شما میشوند.
همچنین قبل از استفاده از فرمالین باید با یک دامپزشک صحبت شود. چرا که دوز مصرفی فرمالین بسته به نوع ماهی و پیشرفت بیماری متفاوت است. در برخی از منابع دوز ۱ تا ۳ سی سی  و در برخی منابع ۱ تا ۲/۵ سی سی به ازای هر صد لیتر بیان شده است ولی اینکه شما باید از کدام یک از این دوزها استفاده کنین بر میگرده به نوع ماهی و شدت بیماری که کاری تخصصی میباشد. بطور مثال برخی ماهی ها نمیتوانند فرمالین رو در برخی دوزها تحمل کرده و میمیرنند که باعث میشود یا دوز فرمالین رو کم کنیم و به جاش طول درمان رو زیاد کنیم.

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/17137011629221.jpg
در مورد نمک هم همچنین برخی ماهیها هستند که به دوز بسیار کم نمک هم حساس بوده و تلف میشوند. برای همین توصیه میشود که در استفاده از نمک و فرمالین با افراد دارای تجربه و چه بهتر دامپزشک صحبت شود.
در آکواریوم های پلنت نمیشود از نمک و دارو استفاده کرد.
بهترین راه حل این است که ماهی ها را از آکواریوم خارج کرده و در یک آکواریوم قرنطینه درمان را ادامه داده و آکواریوم اصلی به مدت ۳ تا ۴ هفته بدون ماهی کار کرده و بدلیل نبود ماهیی انگل طی این مدت بدلیل گرسنگی میمیرد.
در صورتیکه میخواهین از دارو استفاده کنین باید از داروهای Reef Safe یا داروهای با بیس گیاهی استفاده کنین.قبلا یک دارو به نام kordon در ایران بود که مناسب درمان ایک در آکواریومهای گیاهی بود و احتمالا بشود آنرا پیدا کرد.همچنین در زمان درمان باید ذغال اکتیو از چرخه آکواریوم خارج بشه تا با جذب  دارو به درمان صدمه نزند.

https://www.onlypet.ir/upload/user/box/12/171370116293882.jpg
  سعی شد در این مقاله بصورت مختصر و کاربردی به دوستداران آبزیان اطلاعاتی ارائه شود.
کلیه مطالب برگرفته از صحبتهای جناب آقای علیرضا نصیری دکتر دامپزشک و رزیدنت بهداشت و بیماریهای آبزیان می باشد
با تشکر

گردآورنده:   آراز یعقوبی نمین  

کاربران زیر از آراز برای ارسال نوشته مفید تشکر کرده اند:

Matin 1387

ArAz

۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳
۱۰:۱۴ ب٫ظ
Avatar
Alisofi
کاربر تازه وارد
Members
تعداد نوشته ها: 1
تاریخ عضویت:

۲۸ اسفند, ۱۴۰۲
sp_UserOfflineSmall افلاین
526sp_Permalink sp_Print

سلام

میگو ها و لجن خوارها هم بیماری رو میگبرن؟  اینکه میگین همه ماهیا رو خارج کنین تا انگل نتونه تغذیه کنه شامل میگو هم میشه؟ 

۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳
۱۱:۴۳ ب٫ظ
Avatar
phoenix_love58
بوشهر

کاربر عالی
Members
تعداد نوشته ها: 210
تاریخ عضویت:

۲۷ فروردین, ۱۴۰۲
sp_UserOfflineSmall افلاین
527sp_Permalink sp_Print

Alisofi گفته
سلام

میگو ها و لجن خوارها هم بیماری رو میگبرن؟  اینکه میگین همه ماهیا رو خارج کنین تا انگل نتونه تغذیه کنه شامل میگو هم میشه؟   

سلام عزیزم

شما باید فکر درمان ماهیان و ریشه‌کن کردن بیماری از توی آکواریومتون باشید ، این که ماهیاتونو بخواید از تانک جدا کنید ، فقط زحمتتون رو بیشتر می‌کنه ... 

بهتره دمای آکواریوم رو ۳ درجه (تدریجا) افزایش بدید و کمی نمک به تانک بزنید (اگه گیاه توی تانک ندارید) ... میتونید بجای نمک هم از داروهای رایج ضدعفونی کننده استفاده کنید

منطقه زمانی انجمن:Asia/Tehran

بیشترین کاربران آنلاین:1031

افراد آنلاین کنونی:
89 مهمان

مشاهده کنندگان کنونی این صفحه:
1 مهمان

برترین نویسندگان:

مجتبی : 22934

ΡARSA : 4189

alirezaj : 3752

H∀ⓂΞD20 : 3661

حسنHTB : 3111

HAMID ESKANDARI : 2608

آمار کاربران:

مهمان: 575

اعضا: 33994

مدیران انجمن: 15

مدیر کل: 1

آمار انجمن:

گروه ها: 7

انجمن ها: 239

موضوعات: 7677

نوشته ها: 164404

جدیدترین اعضاء:

peyman.maghsody1987@gmail.com, afshinh, mahdi.tahre, Karen hatamyan, 2009211..parsa, mamalidevil20196@gmail.com

مدیر کل: شهریار (onlypet.ir): 3003

آخرین ارسال های انجمن

آخرین دیدگاه ها