سیچلاید دوبویسی (تروفئوس ها)

دوبویسی از جمله سیچلایدهای افریقایی دریاچه تانگانیا میباشد که خلق و خوی نسبتا خشنی دارد. دوبویسی ها را بهتر است در گروه های بزرگ در مخازن طویل و صخره ای نگهداری کرد تا کمتر نیروی تحاجمی خود را به کار گیرند. نکته جالبی که میتوان برای این ماهی ذکر کرد اختلاف شکل انها در جوانی و بلوغ است که شاخصترین خصوصیات انها هم به حساب می اید. از نظر تغذیه میتوان از رژیم گیاهی و هم گوشتی استفاده نمود. سعی کنید در تغذیه این ماهی با مواد گوشتی و پروتئینی زیاده روی نکنید. این ماهی پروتئین مورد نیاز خود را از جلبک ها تامین میکند.

برای اطلاعات بیشتر ادامه متن را بخوانید

ماهی دوبویسی

نام علمی: Tropheus duboisi

نام عمومی: دوبوسی،دوبویسی

خانواده: Cichlidae

زیر خانواده: Pseudocrenilabrinae

زیستگاه: دریاچه تانگانیکا افریقا

دما: ۲۶ الی ۲۸

پی اچ: ۷.۵ الی ۸.۵

تغذیه: گیاه خوار

اندازه بالغین: ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر

شناخت و نگهداری تروفئوسی دوبویسی:

دوبویسی از خانواده سیچلایدها جزو ماهیان نسبتا خشن اب شیرین است که در اب های دریاچه تانگانیا در افریقا زندگی میکند. نکته جالب توجه در این ماهی اختلاف شکل ماهی های جوان با بالغین میباشد به شکلی که در جوانی ماهی به رنگ سیاه با خال های سفید و در سن بلوغ ماهی به شکلی سیاه رنگ با خط سفیدی در وسط بدن خود است (به شکل ها در زیر توجه کنید). به خاطر خلق و خوی خشن نگهداری ان چندان اسان نیست ولی میتوان در گروه های بزرگ شش تایی به بالا نگهداری شوند. هم تانکی های مناسب برای  انها انواع سیچلایدهای افریقایی مخصوصا سایر سیچلایدهای افریقایی دریاچه تانگانیا مانند فرانتوزا، پانک و …. است. بهتر است برای نگهداری این ماهیان از تانکی طویل با مخفی گاه های صخره ای فراوان استفاده شود.

ماهی دوبویسی جوان

ماهی جوان

…………………………………………………………………………………………

ماهی دوبویسی بالغ

ماهی بالغ

……………………………………………………………………………………….

توجه:  جنس تروفئوس ها انواع مختلفی را شامل میشوند و همه انها خلق و خوی یکسانی ندارند و همچنین تمامی انها گیاه خوار نیستند (در اینجا فقط دوبویسی “Tropheus duboisi” مورد بحث قرار داده شد) ولی اکثریت انها مشخصاتی مانند انچه ذکر شد دارند. در زیر جهت اطلاع تصویر چند نمونه از انها اورده شده است

تصویر سمت راست: Tropheus sp. af. moorii و تصویر سمت چپ:Tropheus annectens

انواع دوبویسی

تصویر سمت راست: Tropheus brichardi و تصویر سمت چپ :Tropheus moorii

انواع دوبویسی

تصویر سمت راست: Tropheus polli و تصویر سمت چپ :Tropheus sp. black

انواع دوبویسی
تصویر سمت راست: Tropheus duboisi و تصویر سمت چپ :Tropheus sp. red

انواع دوبویسی

اطلاعات بیشتر: انواع تروفئوس ها به همراه توضیحات و تصاویر (نوشته شده توسط ilaman – کاربر onlypet.ir)

تغذیه ماهی دوبویسی:

شاید یکی از دلایلی که این ماهی گیاه خوار (نه همه ی انها) شناخته شده به خاطر این است که در طبیعت از جلبک ها تغذیه میکنند و بهتر است در تغذیه این ماهی از رژیم گیاهی استفاده شود. در اکواریوم میتوان از انواع غذاهای ماهیان گیاه خوار و اسپیرولینا استفاده کرد. شاید این ماهی را در گروه همه چیز خوارها قرار دهیم بهتر است زیرا انها از غذاهای گوشتی تا خشک و … نیز استقبال میکنند اما دقت داشته باشید استفاده از غذای یکنواخت یا تغذیه دائمی این ماهی با انواع مواد پروتئینی و گوشتی به راحتی ماهی را دچار نفخ شکم خواهد کرد

تشخیص جنسیت ماهی دوبویسی:

سخت قابل تشخیصند اما به دلیل اینکه در برخی از منابع نوع تشخیص جنسیت ذکر شده بود بنده هم عینا روش ان را ذکر میکنم” ماده ها پوزه گرد تری داشته و کمی دهانشان به بالا متمایل است نرها بزرگتر بوده و نوار پهن تری از ماده دارند و سریعتر از ماده رشد کرده و به بلوغ میرسند”

تولید مثل تروفئوس دوبویسی:

این ماهی مانند اکثر سیلیکیده های افریقای دهانپرور می باشد که ماده ها در هر بار ۱۰ الی ۲۰ عدد تخم و یا لارو ماهی را در دهان خود پرورش میدهند و فاصله میان هر تخمریزی در حدود ۳۰ الی ۴۵ روز می باشد

ضمیمه: ویدیو های تروفئوس دوبویسی

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

605 دیدگاه در “سیچلاید دوبویسی (تروفئوس ها)

  1. ناشناس

    میشه دوبوسی رو تو تانک سیچلاید های مالاوی و تانگانیکا نگه داشت مثلا ترکیب
    ماکرو دوبوسی دلفینی پانک کالیکو پنج خط پینک فرانتوزا دماسونی جولی میشه

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      من شخصا اینکارو کردم و مشکلی نداشتم، البته نه با همه ماهیایی که اسم بردید و برخی از این ماهیا اصلا نمیشه کنار هم باشن. با این حال ترجیح نگهداری دوبویسی در اکواریوم های اختصاصی تانگانیا و نگهداری ماهیایی کنارش هست که از نظر رژیم غذایی هم به مشکل نخورید.

      پاسخ
  2. mohammad

    سلام دوستان نمیدونم این جاش این جاس یانه چون فکر میکنم جزو خانواده ی تروفعوس ها باشه کسی از رد چیک البینو نگه داری کرده شرایط نگهداریش چطوری با دبوسی سازگاره؟ و من به دبوسیام بیومار رد پرت اسپرولینا کاهو میکس دل میدم مشکلی نداره وشنیدن باید تو ابش نمک مخصوص باشه ایا صحت داره؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      بله دبوسی هم از تروفئوس هاست. انواع تروفئوس ها هم در لینک زیر معرفی شدن:
      انواع تروفئوس ها
      من دوبویسی رو داشتم ولی رد چیک رو نه ولی به طور کلی و با توجه به اطلاعاتی که در منابع مختلف وجود داره از نظر شرایط نگهداری یکسانن. هر دو نوع به اکواریوم بزرگی نیاز دارن و محیط صخره ای و ماسه ای مثل زیستگاهشون که دریاچه تانگانیاست و نگهداری در گروه بزرگ و تغذیه گیاهی.

      پاسخ
      1. mohammad

        ممنون اقا شهریار بعد شنیدم میگن باید تو ابشون نمک بزنی درسته؟

        پاسخ
        1. شهریار (onlypet.ir)

          نه به صورتی که ابشون شور دریایی بشه. این ماهیا به سختی بالاتر و پی اچ در محدوده ۸ نیاز دارن. یکی از راه ها برای رسیدن به این منظور افزودن نمک هست ولی نباید اب کاملا شور یا حتی لب شور بشه. در حد یک گرم در لیتر یا کمی بیشتر برای این ماهیا مجازه ولی نه اینکه اب رو شور دریایی یا حتی لب شور کنید. راه بهتری که برای افزایش سختی و پی اچ وجود داره استفاده از خرده مرجان در سامپ یا مرجان های مرده در تانک هست.(اگه فقط از سیکلیدهای دریاچه تانگانیا نگهداری میکنید)
          همچنین مکمل ید که گاها برای اب شور استفاده میشه نیز برای این ماهیا برای عملکرد صحیح تیروئیدشون لازمه. لازمه یاداوری کنم از نمک ید دار برای این منظور استفاده نکنید که ید موجود در نمک خوراکی میتونه کشنده باشه.
          شما اگه خواستید تخصصی نگهداری کنید. باید پارامترهای زیادی رو در نظر بگیرید. برخی منابع لاتین یا ویدیوهای یوتیوب برای راه اندازی اکواریوم اختصاصی تروفئوس ها احتمالا موجود باشه برای مطالعه دقیق تر. با این حال چیزایی که میدونستم رو گفتم خدمتتون.
          اب قلیایی، نیاز به ید، شوری پایین، سختی نسبتا بالا، ثبات بالای دما و شیمی اب و همچنین اکسیژن فراوان از مشخصه های دریاچه تانگانیا و نیاز سیکلیدهای اون منطقه هست.

          پاسخ
          1. ميلاد

            سلام خسته نباشید من ٩ تا دبویسی و ٣ تا فرانتوزا سایز یک بندی دارم بهشون قرص اسپورلینا و پولک اسپورلینا و ی غذای شرکتی مخصوص سیچلاید به اسم dajana میدم سه وعده مشکل اینجاس با اینکه نصف قرص بیشتر نمیدم ولی بشدت رنگ اب سبز کرده قرص اسپورلینا مارک سرا هست و غذای اصلیشونه خیلیم خوب میخورن نمیدونم چیکار کنم امروز سیفون زدم ولی تاثیر گذار نبود نظر شما چیه ؟؟ ممنون

            پاسخ
            1. شهریار (onlypet.ir)

              ابتدا بزارید در مورد ترکیبتون یک نکته ای رو عرض کنم که نگهداری فرانتوزا با دبویسی با توجه به نوع تغذیه ای که این دو ماهی دران باهم زیاد جالب نیست و یکم در تغذیشون کارتون سخت میشه. به فرانتوزا که نمیتونید غذای جلبکی مدام بدید و به پروتیئن بالا نیاز دارن. از طرفی دوبویسی چنین پروتئینی رو دریافت کنه به راحتی دچار نفخ میشه.
              برای سبزی اب غذای سرا اینکارو نمیکنه. نمیدونم شاید مشکل دیگه ای وجود داره. قرصو هم تیکه نکنید و بچسبونید به شیشه. سبز شدن اب احتمالا دلیل دیگه ای داره مثل نور، یا تغذیه بیش از حد، نیترات بالا یا ….

              پاسخ
              1. ميلاد

                ممنون بابت پاسخ
                در مورد ترکیب درست میگید خودمم میدونم میخام جداشون کنم ولی گفتم یکم بزرگتر بشن بعد!!
                و اما نور سه تا مخزن دارم که هر سع تا تو تراسن نور مستقیم بهشون نمیخوره چون خونه پشت ب افتاب ال ای دی هم فقط دو سه ساعت عصر روشنه و اینکه اون دوتا مخزن دیگ ابشون خیلی شفافه ب اونا اسپورلینا نمیدم و اینکه باکتری همون اول کار زدم و چرخه روبراهه نیترات بالا نیس در طول روزهم سه وعده تغذیه میشن نمیدونم چرا اینجوریه خودم احتمال میدم فقط از اسپورلیناس چون دوتا مخزن دیگ اینطوری نیس

                پاسخ
                1. شهریار (onlypet.ir)

                  من از قرصی که شما استفاده میکنید استفاده کردم و چنین مشکلی رو نداشتم. با این حال استفاده نکنید یا از یک برند دیگه تهیه کنید ببینید مشکل حل میشه. شاید زیادی تو اب میمونه یا …. دقیق نمیدونم.

  3. ميلاد

    اب رو کلا عوض کردم دوباره اب کردم دیشب باکتری زدم صبح ماهیارو ریختم ولی دوباره اب کدر شد و سبز
    ن غذا دادم ن چیز خاصی گذاشتم تو اب نمیدونم داستان چیه سه تا مخزن دیگ روبراهه همین اذیت میکنه دوباره فردا میخام ابو خالی کنم شن کفو بردارم
    فقط این وسط دبویسیا داغون میشن هی اینو و اونور میشن

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      چرا مدام ابو عوض میکنید و ماهیا رو جابجا میکنید. اینجوری نه سیکل قراره طی بشه و نه کدری ابتون برطرف میشه و از طرفی هم همونطور که خودتون گفتین ماهیا داغون میشن.
      هیچ وقت ابو کامل عوض نکنید. فقط سیفون بزنید. داخل مخزن فیلترتون حتما از مدیای بیولوژیک استفاده کنید که باکتری های مفید بهتر بتونن کلونی تشکیل بدن. شرایط و کیفیت اب رو هم تا طی شدن سیکل با سیفون های کم حجم و منظم بالا نگه دارید تا سیکل طی بشه.

      پاسخ
  4. ناشناس

    سلام. تو ۱۰۰ لیتر میشه چهار تا دبویسی نگه داشت؟ دکور کافی داشته باشیم درگیر نمیشن؟

    پاسخ
    1. FISH KIPPER

      سلام بله میتونید . به مرور زمان جفت رو شناسایی کنید و بقیه رو رد کنید. موفق باشید

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      بهتره تعدادشون زیادتر باشه و اکواریوم بزرگتری هم واسشون در نظر بگیرید. دوبویسی‌ها و کلا از این دست سیکلیدها تا کوچیک هستن باهم زیاد دعوا میکنن و یکی که قویتره باقی رو میزنه و برای همین هم بهتره اکواریوم بزرگ و حسابی دکوربندی شده داشته باشید و هم اینکه تعدادشون بیشتر باشه تا رقابت بیشتر و درگیری ها کمتر بشه.

      پاسخ
  5. علیرضا

    سلام و عرض ادب خدمت همه
    من این ها رو با فرانتوزا و للوپی نگهداری میکنم و هیچ مشکلی نداشتم تا اینکه تنوع غذاییشون رو تغییر دادم و نمیدونم چرا بعد ۴ روز مریض شدن و بعد ۲ روز مردن؟بقیه ماهی ام هیچ مشکلی نداشتن؟
    و کلا ۳ تا فرانتوزا ،۴ تا دبوسی،فتا للوپی و ۲ تا کت خرگوشی دارم
    و بهشون جی بی ال نوا تانگانیکا و تترا استیک میدم و هر هفته ۳ وعده هم بهشون اسپیرولینا میدادم و تازگیا بهش دل و میگو میدم
    الان دو تا مونده یکیش مریضه و اون یکی سالم .الان دیگه بهشون غذای قبلی رو میدم و اینکه دلیل بیماریشون چیه و راه درمانش چیه؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      اوه. دل برای سیکلید دوبویسی اصلا خوب نیست و به کشتنش میده. شما نباید از دل و غذاهایی با پروتئین بالا استفاده کنید برای این سیکلید. کرم خونی، دل، غذاهای خشک با پروتئین بالا قشنگ این ماهی رو دچار انسداد روده و مرگ میکنه. حتی با یکبار تغذیه از این دست غذاها.
      برای همین هم هست که میگن فرانتوزا رو بهتره با دوبویسی نگهداری نکنید چون رژیم غذایی متفاوتی دارن و تغذشون مشکل ساز میشه.
      به هر حال…

      پاسخ
  6. علیرضا

    الان دل باعث مرگشون شده؟
    الان فقط یکی مونده که نمی دون چیکار کنم .اون دل رو چون خونده بودم فرانتوزا عاشق دل هستش دادم و واقعا هم خوب میخورد ولی اگه میدونستم اینطوری میشه نمی دادم. و الان هم اون یکی مریض شده و یک طرف باد کرده و تعادل درست و حسابی نداره و اصلا لب به غذا نمیزنه . درمانی داره؟
    ولی واقعا از دست دادن ماهی خیلی دردناک مخصوصا از بچگی بزرگش کرده باشی
    ممنون از زحماتتون

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      بله دقیقا. اصلا دل رو نمیتونن این بدبختا هضم کنن(منظورم دوبویسی هست نه فرانتوزا). بنده تعداد زیادی دوبویسی داشتم و یکی از مشکات عمده رژیم غذاییشون بود. حتی به برخی غذاهای خشک هم واکنش نشون میدن و راحت نمیتونن هضم کنن و شکمشون نفخ میکنه. دل رو که اصلا….
      برای فرانتوزا دل موردی نداره که اونم بهتره به صورت میکس شده استفاده کنید نه تنها (میکس دل رو در سایت جستجو کنید)
      دیگه کار خاصی نمیشه برای این ماهی کرد مخصوصا اینکه میگین تعادل هم نداره و غذایی نمیخوره و احتمالا تلف میشه. متاسفم.

      پاسخ
  7. 30MAHI

    دبوسی و آروانا سیلور ممکنه ؟ آروانا هم بزرگ

    پاسخ
    1. ARVANA . OSCAR

      اصلا پیش نهاد نمیدم نمیشه یه بار دوستم اروانا گذاشت پیش سیچلاید ها های افریقایی دبوسی هم توشون بود سیچلاید ها زدنش. از هرکی هم پرسیدم گفت مگر اروانا اول تو اکواریوم باشه و بزرگ تر که این کار بازم ۵۰ ۵۰ هست.

      پاسخ
    2. Mani mani mani

      اصلا شدنی ینست. بر فرض که اصلا زد و خوردی در کار نبود تغذیشون رو میخواین چیکار کنید؟ آروانا تو طبیعت جیره غذاییش پر از پروتئین و کم چربه (غالبا میپره و سوسک رو درختارو میخورت) از اونور دووسی شدیدا به پرتئین حیوانی حساسه راجع به ورم روده و نفخ مالاوی یه سرچ بکنید. دبوسی از ماهیای خیلی حساس به این بیماریه

      پاسخ
  8. ARVANA . OSCAR

    اگه دنباله ماهی میگردین که کنار اروانا نگهدارین دیسکس رو پیشنهاد میدم هرو دو هم میتونید با میکس دل گاو تغذیه کنید.

    پاسخ
  9. 30MAHI

    شخصا معتقدم دیسکس خیلی اذیت می شه .
    فعلا هم قصد اضافه کردن ندارم با وجود کوچک بودن آروانا و مطالبی که گفتین.
    البته ترکیب فعلیم هم خیلی خالی نیست .
    دیسکس تو برنامه م هست که بعد از آروانا البته

    پاسخ
    1. alirezaj

      سلام
      این هم از عجیب ترین حرفهایی هست که امروز شنیدم!دیسکس با آروانا!
      هم دیسکس از بین میره هم آروانا افادگی چشم میگیره!
      چون غذای شبیه به هم دارند که دلیل سازگار بودنشون نیس!
      موضوع بعدی این ک این سوال چ ربطی به این مقاله داره؟

      پاسخ
      1. ARVANA . OSCAR

        دوست عزیز کافیه یه سرچ کوچیک بکنید کلی فیلم عکس از دیسکس و اروانا کنار هم هست که مشکلی هم نیست ولی خوب اره اروانا افتادگی چشم میگیره ولی دلیلی برای از بین رفتن دیسکس نمیبینم.

        پاسخ
        1. Mani mani mani

          بله. دیسکس و اروانا برای ترکیبهای موقت و مغازه ها خوبه در غیر اینصورت با اینکه اروانا کاری پداره ولی دیسکس خیلی ای استرس میگیره و رشد سوز میشه و عمرش هم کم میشه. کلا دیسکس یکن احساساتیه 😂😂

          پاسخ
        2. saj!jad

          دوست عزیز من برای شما فیلم میارم طرف مولی رو کنار پلی البینو نگه میدارم آیا شدنی؟

          پاسخ
  10. 30MAHI

    مشکلات آروانا به کنار ، دیسکس هم شدیدا وحشت می کنه .

    پاسخ
  11. محمدحسین

    سلام خسته نباشید آیا ماهی دبوسی جوان را میتوان در کنار اسکار و پنگوسی شاخدار نگهداری کرد؟؟؟؟؟

    پاسخ
    1. Sourena.B

      نه.دبویسی ماهیه با ارزشیه و ارزش ریسک نداره

      پاسخ
  12. محمد

    سلام
    ببخشید این ماعی از چند سانت به بعد بالغ میشود ؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      ماهیای بالغ باید سنی بین ۱۸ ماه الی ۲ سال رو داشته باشن و سایزشون هم تقریبا ۱۵ سانتیمتر و بیشتر.

      پاسخ
  13. احمد

    با سلام من حجم تانکم ۲۸۰ لیتر هست ( ۱.۵M) و ماهی های من شامل: ۵ تا پرت بزرگ، ۱۷ تا انواع سیچلاید مالاوی، ۴ تا دالر، ۲ تا آنجل مونو، ۲ تا جک دمسی بزرگ، ۲ تا گرین اسکات، ۴ تا گرین ترور، ۲ تا اوراتوس، ۴ تا بارش افرا، ۳ تا سورم، ۲ تا بلوآکارا و ۱۰ تا دماسونی هستش. الان میخوام دبوسی اضافه کنم آیا مشکلی نخواهد بود؟

    پاسخ
    1. ناشناس

      یا ابالفضلللللل
      داداش این چه ترکیبی هست اول گرین ترور و پرت ها جک دمپسی می زنند اش بعد دماسونی و اسکات و مونو بارش بعد بقیه تمامش می کننده و در این حجم این تعداد خفه می شود

      پاسخ
      1. احمد

        الان یک ساله با هم هستن عزیز تو این یکسال یه دونه تلفات هم ندادم شکر خدا…

        پاسخ
    2. کیهان

      سلام تعداد ماهی هاتون کافیه به نظر من حتی زیادم هست هر چه تعداد ماهی بیشتر بشه تو اب کیفیت اب میاد پایین ماهی ها احساس ناراحتی میکنن به خاطر تراکم زیاد استرس میره بالا و… درکل عمر ماهی کم میشه

      پاسخ
  14. میلاد

    سلام خسته نباشید.من ۷ عدد دبویسی ۲ بندی دارم امکانش هست ۷ عدد دبویسی مولد رو اضافه بکنم ؟؟

    پاسخ
    1. م.یگانه

      سلام. اگر سایز آکواریوم بیش از ۱۵۰ لیتر است و مخفیگاه به تعداد کافی وجود دارد، با احتیاط میتونید اضافه کنید.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *