تهیه و تکثیر دافنی (کک ابی)

دافنی یا کک ابی یکی ار غذاهای مقوی و مورد تغذیه ماهیان است که تهیه ان نیز کار زیاد سختی نیست.دافنی ها را حتی میتوان تکثیر نمود و به صورت انبوه مورد تغذیه ماهیان قرار داد. برای اطلاعات بیشتر در مورد دافنی ها و تکثیر انها به ادامه متن توجه کنید

ماهیان اکواریومی-دافنی (کک ابی)

دافنِی یا خاکشِی ( خاکشِیر)

شاید افراد کم سن و سال بخوبِی دافنی یا خاکشی را نشناسند ولی آنهایی که از آب انبارهای قدیمی آب برداشته اند یا در منزلشان حوض وجود داشته است این حیوان را بخوبی می شناسند .دافنی ها جزو سخت پوستان ریز هستند که در بیشتر آبگیرهای آب شیرین یافت می شوند ، و چون شکل آنها تا حدودی شبیه دانه های خاکشیر است به آن خاکشی یا خاکشیر هم می گویند. در فرهنگ غربی به این حیوان بزبان عامیانه کک آبی می گویند زیرا تا حدودی شبیه به کک معمولی است.

دافنی ها جز بهترین مواد غذایی زنده می باشند که در همه جا یافت می شوند. البته نباید انتظار داشت که در هر برکه یا آبگیر بتوان آنها را پیدا کرد. معمولا در طبیعت بیشتر می توان توده های ابر مانند آنها را در برکه هایی که کنار محل ریزش آشغالهای شهری درست مبشود ، و نیز در آبگیرهایی که آب آنها چندان تمیز نیست، مشاهده نمود

رنگ دافنی ها، قرمز ، سبز یا خاکستری است ولی نوع قرمز آن مرغوبتر است. گاهی توده آنها بقدری بزرگ و متراکم است که از فاصله دور قابل تشخیص می باشد. عمق توده ممکن است از ۵ تا ۵۰ سانتیمتر تفاوت نماید. توده دافنی در اثر حرکاتی که دارد از دور بصورت ابر متحرک دیده می شود. از آنجا که دافنی های بزرگ نمی توانند مورد استفاده بچه ماهی ها قرار گیرند ، لذا برای تغذیه آنها باید با الک دافنی های ریز را جدا کرد.

ماهیان اب شیرین-دافنی


جمع آوری دافنی از محیط طبیعی: پس از شناختن دافنیها و محلهای زیست آنها ، می توان با تورهای دستی خاصی که دارای چشمه های بسیار ریز است به صید اقدام نمود. قطر توردستی باید حدود ۲۵ سانتیمتر و عمق آن ۳۵ سانتیمتر باشد. توری باید بصورت استوانه ای و گرد و بدون درز داخلی دوخته شود. توری های مخروطی زیاد مناسب نِیستند چون باعث مرگ و می ر بیشتر دافنیها می شوند. از تنذیب ( تنظیف ) و یا سایر پارچه های مشابه که دارای چشمه های توری بسیار ریزند می توان برای اینکار استفاده نمود. پس از پیدا کردن دافنی ها باید با حرکت دادن تور دستی در داخل آب بصورت ۸ انگلیسی آنها را صید نمود

دافنیهای جمع شده را باید در سطل آب رِیخت و به محل مورد نظر برد. اگر آب داخل سطل گرم است می توان مقداری یخ برای خنک کردن آن بکار برد. دافنیها احتیاج به مصرف اکسیژن زیاد دارند و اگر اکسِیژن محلول در آب کم شود ، دافنی ها به سطح آب می آیند .صیادان حرفه ای دافنیها، معمولا صبح زود که دافنی ها در سطح آب تجمع می نمایند آنها را صید می نمایند .پس از شروع وزش باد و بالا آمدن آفتاب ، دافنی ها معمولا به عمق آب می روند ولی در مواقعی که تراکم آنها زیاد است در سطح آب می مانند. اگر سایه بانی بر روی آب درست شود ، می توان تراکم دافنی ها را در زیر آب مشاهده نمود.

در مناطق معتدل حداکثر تراکم دافنیها در ماه اردیبهشت است. پس از آن با شروع فصل گرما بتدریج تراکم آنها کم شده و مجددا در اوایل پاییز افزاِیش می یابد. اگر سرما زیاد نباشد ، در فصل زمستان نیز می توان تراکم کمی از آنها را در آبها مشاهده نمود. بهترین آب مناسب برای رشد و نمو زیاد آنها آبی است که پ – هاش آن خنثی و یا کمی قلیایی باشد .

نگهدارِی دافنِیها به طور زنده: اگر اکسیژن کافی در دسترس دافنی ها باشد ، در شرایط مساعد می توان تابستانها تا ۳ روز و در بهار یا پاییز تا یک هفته آنها را در یک سطل آب به طور زنده نگهداری کرد. بنابر این اگر در بهار و پاییز هفته ای یکبار و در تابستان هفته ای دو بار در مواقع لزوم اقدام به جمع آوری آنها شود، کافی می باشد .

مضرات دافنِیها: از آنجا که پوسته آنها نرم و غیر قابل نفوذ می باشد دارای اثر میلن بوده و اگر غذای اصلی ماهی ها را تشکیل دهند ، به اندازه کافی چاق نخواهند شد. این غذا را می توان با مواد نشاسته دار مانند گندم و چاودار پخته به طور متناوب به ماهی ها داد تا عیب یاد شده تا حدودی برطرف گردد. گاهی ماهی ها که علاقه زیادی بخوردن دافنی دارند ممکن است در اثر پرخوری از آن بمیرند. همواره با دافنیها ممکن است نوزاد برخی از انگلها یا سایر جانوران آبزی بیماری زا بداخل آکواریوم انتقال داده شود که معمولا جداسازی آنها بعلت ریزی و یا بی رنگی امکان پذیر نیست. گاهی نیز دافنیها با آرواره های خود به بدن و برانشی بچه ماهی ها چسبیده و اکثراً باعث مرگ و میر آنها می شوند.

تکثِیر و تولِید دافنی: اگر چه احتمالا با ایجاد شرایط مساعد مانند پ – هاش خنثی تا کمی قلیایی ، نور کافی و کمی کود گوسفندی می توان حتی در لگن های پلاستیکی رختشویی اقدام به تولید دافنی نمود ، با وجود این میزان دافنی تولید شده در چنین ظرفی فقط می تواند احتیاجات غذایی یک یا دو جفت ماهی را در طول سال تامین نمایند

با ایجاد شرایط یاد شده می توان اقدام به تولید دافنی نمود. برای این کار باید صید دافنی کم کم صورت گیرد و به تدریج کود به اندازه کافی به استخرها اضافه گردد. خاک خشک مخلوط به محلول پهن گوسفندی و کمی آرد سویا بهترین کود به حساب می آید. قبلا بهتر است این مخلوط در مجاورت نور آفتاب بخوبی خشک شود تا تخم و نوزاد جانوران مضری که احتمالا در داخل آن وجود دارد از بین بروند. پس از پر کردن استخرها از آب و افزودن کود و قرار دادن مقداری دافنی مولد ، بعد از چند روز تولید مثل و افزایش آنها شروع خواهد شد. در استخرهای پرورش دافنی بهتر است در قسمتی از آن سایه بانی برای جمع شدن دافنی ها درست شود. کمی از آب استخر نیز باید هفته ای یکبار تعویض شود تا از غلیظ شدن آن جلوگیری شود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

48 دیدگاه در “تهیه و تکثیر دافنی (کک ابی)

  1. hadimosavi

    از من بعد از سه روز یک کمی روش کف گرفته

    پاسخ
  2. hadimosavi

    از من بعد از سه روز یک کمی روش کف گرفته

    پاسخ
  3. sajad

    سلام.
    یه موجودات ریزی در اب یکی از اکواریمام که الان دو روز خالی از ماهی هست،میباشد.تعدادشون زیادن و اندازشون در حدود نیم میل میشه.شنای ازاد هم دارن.رو شیشه هم راه میرن.فکر کنم همین دافنیا باشن .شایدم نه.شما چی میگید.میتونم از این اب مقداری بریزم تویه تانک ماهی دار که خوراک بشن؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      معلوم نیست چی باشن چه رنگی هستند ببین شبیه به دافنی هستند یا نه قبلا چه ماهی داخلش بوده ولی با دو روز بدون ماهی فکر نکنم دافنی باشن. بیخیال خوراک بشین.

      پاسخ
      1. sajad

        قبلا یک یه هفته ای نایف توش بود.سفیدن و گرد.به سختی میشه دید یه شاخک هم بهشون وصله.

        پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      فقط میتونم بگم نمیدونم. شاید دافنی باشه
      فقط نظرم رو هم بگم. من بودم این کار رو نمیکردم
      موفق باشید

      پاسخ
    3. محمد ابراهیمی

      اونها احتمالا سیکلوپس هستن و برای ماهیها معمولا بی ضرر هستند
      دافنی معمولا به همراه لوازم و ماهیها به مکان جدید منتقل نمیشه و تکثیرش به برنامه ریزی و تمهیدات نیازمنده

      پاسخ
      1. یاشار

        درود
        دوست خوبم آقا محمد ابراهیمی ، لطفا” برای پاسخ دادن به دوستان به تاریخ پرسش ها نیز توجه بفرمایید ! ضمن تشکر از اظهار نظر شما در خصوص پاسخ مطرح شده ، ممنون میشم موارد رو رعایت بفرمایید .
        باتشکر

        پاسخ
        1. vahidn

          با سلام
          یاشار عزیز من این تذکر رو در چند جای دیگه هم از طرف بقیه دوستان در واکنش به پاسخ دادن برخی کاربران به سؤالای مطرح شده قدیمی دیدم…
          ولی به نظر من نیاز نیست در این مورد زیاد مته به خشخاش گذاشت…! :)
          چرا که پاسخ سؤالات علاوه بر فردی که سؤال رو مطرح کرده برای بقیه افراد هم محتوای آموزشی داره…
          به عنوان مثال تو همین مورد بالا اشاره به سایکلوپ ها جالب بود،که سوای صحیح بودن یا نبودنش یه احتماله و یه تجربه،که اینجا و زیر این سؤال فارغ از تاریخ,به نظر من جای بدی برای اشاره کردن بهش نیس…
          البته بازم تأکید میکنم که این نظر شخصی من بود و بازم هر چی شما و دوستای دیگه صلاح میدونین…
          ممنونم…

          پاسخ
          1. مجتبی

            سلام
            حرفتون قبول اما سوالات قدیمی رو شاید دوستان کمتر مطالعه کنن و نظم سایت نیز بهم میریزه و اگر مطلب جدید و مفیدی دارید باید در تالار گفتگو تاپیک جدید بزنید و مطلب رو به نام خودتون قرار بدین تا هم یادگاری از خودتون بمونه و هم اینکه تعداد بیشتری اون رو مطالعه کنن و حتی قابل سرچ هم باشه.

            پاسخ
    4. مرتضی

      سلام.خیر اونها دافنی نیستند. اسم اونها سیکلوپس هست و برخی از اونها دارای یک تا دو تخم چسبیده به ابتدای دم هستند. توجه داشته باشید که سیکلوپس ها در صورت آلوده بودن به انگل، یکی از واسطه های چرخه ی زندگی یکی از کرم های منتقله به انسان می باشند

      پاسخ
  4. محمد

    سلام
    تو اکواریوم من هم یه چیزایی هست سفیدن و خیلی ریز.حرکت کرمی شکل هم ندارن به نظرم تو لوله فیلتر زیر شنی هم جمع می شن چون وقتی روشنش می کنم از اونجا میان بیرون.
    اینا انگل نیستن و ضرری ندارن؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      سفید و ریز باید یه نوع انگل باشه نمک بدون ید به آب اضافه کن و از متیلن بلو و یا ضد قارچ استفاده کنید.

      پاسخ
  5. aria

    سلام
    حالا این دافنی هارو از کجا گیر بیاریم چندتا جا نام ببرید

    پاسخ
  6. ناشناس

    حالا زنده شو از کجا بیاریم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    پاسخ
  7. احمد

    خب،گنده دماغ چرا اجازه کپی نمیدی؟خیلی بی جنبه ای

    پاسخ
  8. HAMED

    سلام
    این دافنی هارو ازکجاگیربیاریم؟
    میشه خودمون توی خونه تکثیرشون کنیم؟

    پاسخ
  9. ناشناس

    http://micromagus.net/animalcules/copepoda/diaptomus04.jpg
    بیخشید دارم سوالم رو دوباره میفرستم چون فکر کنم ثبت نشد آقا شهریار لطفا به این لینک سری بزنید و بگید اینا چی هستند مشکلی برا ماهیا ندارن چند تا ماهی رودخانه ای دادم اینا ظاهر شدند با سپاس

    پاسخ
    1. xcal

      یعنی چی ماهی رودخانه ای دادم اینا ظاهر شدن ؟ یعنی الان اینا تو ابت شناورن ؟‌
      فکر کنم یه نوع انگلی چیزی باشه . باید کل اکواریوم رو ضد عفونی کنید و همه رو بشورید و دوباره راه اندازی کنید . ماهی هاتون رو هم حمام نمک بدین . تا نظظر شهریار و مرتضی چی باشه . فعلا صبر کنید اونا هم جواب بدن

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      ظاهرا یه سخت پوسته و خطری برای ماهیا نداره و حتما همراه اب ماهیای طعمه وارد اکواریومتون شده یا از طریق دیگه. میتونید لینک زیر رو ببینید
      http://en.wikipedia.org/wiki/Copepod
      شاید بشه به عنوان منبع غذایی برای بچه ماهیا استفاده بشه
      موفق باشید

      پاسخ
      1. ناشناس

        سلام ممنون که به من جواب دادین من نگران بودم که مشکلی پیش بیارن ولی حالا که مشکلی نداشتن ماهی هام هم سالمن اتفاقا چندتا بچه جوئل دارم کاه تو یه تانک دگن بشون دادم حال کردن ممنون از شما اون مطالب هم بدک نبودن بازم متشکرم

        پاسخ
    1. ghomeyshi

      چند تا شعبه داره . شعبه ی اصلی خیابان مرتضوی
      تو گوگل هم سرچ کنین آدرس رو پیدا میکنین
      ضمنا لطفا سوالی بپرسین که به موضوع مرتبط باشه قربان

      پاسخ
  10. omid

    س.ماهی مولی دارم بعد از اینکه جوجه میکنه هم خودش هم بچه هاش میمرند علت چیه؟بقه ماهی ها سالمند.

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      لطفا در قسمت ماهی مولی سوال خودتون رو مطرح بفرمایید.
      ضمنا ممکنه به ماهی ماده قبل از زایمان شوک وارد میشه به همین دلیل ماده و بچه هاش تلف میشن.

      پاسخ
  11. hamed aqua

    سلام.
    حدود چند ماه پیش از ته استخر باغمون کرم خونی جمع کردم.و اون هارو همراه کمی خاک از کف استخر به همراه جلبک ریختم توی شیشه نوشابه خانواده.(گفتم تکثیر بشن هر چند وقتی غذای زنده به ماهی ها بدم)
    حالا تکثیر که نشدن هیچ،توی شیشه پر شده از موجودات ریز که کوچیک هاش سفید و بزرگ هاش مایل به خاکستری هستند و انگار توی آب راه میرن.
    میخوام بدونم دافنی هستن؟
    مینونم از اون ها به ماهی ها بدم؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اصلا معلوم نیست اونها چی باشن و بنظر بنده اصلا از اینها استفاده نکنید به ریسکش نمی ارزه یک غذای مفتی استفاده کنی بعد کلی تلفات بدی و ضرر مالی کنی.

      پاسخ
  12. amir73

    سلامممم دوستان
    تو اکواریومه گوپی هام تقریبا پر شده از همین دافنی هایه سبز رنگ تا سفید رنگ.یکی دو بار دیدم که گوپی ها میخورنشون اما سریع میدنشون بیرون دیگه نمیدونم کوچیکاشو میخورن نمی خورد.حالا سوالم اینه ایا مشکل ساز برا بچه هاشون و خودشون نیست ایا؟انگله دافنی؟یه یه هفته ای هست که میبینمشون و مشکلی تا الان نبوده.فقط ترسم اینه به بچه گوپی ها اسیب بزنن که اونقدر زیادن که من نمیفهمم.
    ماهی ای جز لوچ هست بخورتشون؟لجن خوار میخورتشون ایا؟الان تو اکواریوم چون بچه زیاده لجنخوار ننداختم

    پاسخ
    1. amir73

      منتظره جواباتون هستم دوستان.کسی میدونه چطوری میشه از بینشون برد با چه ماهی ای؟کت نشد

      پاسخ
      1. ناشناس

        چندتا لوچ یا ماهیاى بزرگ بگیرى همه رو ریشه کن میکنه، اگه اینکارو نمیتونى انجام بدى بهتره مخزن خالى بشه، کامل شستشو و ضدعفونى بشه و مجددا ابگیرى کنید

        پاسخ
  13. ناشناس

    مطلبت خیلی دست و پا شکسته میباشد
    خودشو از کجا تهیه کنیم زمان رشدش دمای آبش
    برای چه ماهیهایی مناسب و چه ماهیهیی مشکل سازه
    تا چهاندازه رو باید به لارو ها داد

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      خود دافنی رو برای پرورش میتونید از محیط طبیعی جمع اوری کنید. استخرهای پارک، حوضچه ها، حوض های خونه های قدیمی یا……
      دمای اب هم قاعدتا باید دمای خنک و معادل ابی باشه که دافنی ها از اونجا صید شدن. خیلی هم مهم نیست فیکس و دقیق باشه چون دافنی ها از محیط طبیعی و تو حوض و یه جای کثیف با تغیرات دمای نسبتا زیاد صد میشن. بصورت کتابیش میشه دمایی بین ۲۲ الی ۳۰ درجه با پی اچی بین ۶ الی ۸. پی اچ خنثی پی اچ ایده ال هست.
      برای همه ماهیا هم خطر ابتلا به هر بیماری انگلی رو داره. یعنی یه غذای پرورشی با ریسک بالا هست.

      پاسخ
  14. محمد ابراهیمی

    سلام
    بعیده بتونید دافنی رو از محیط طبیعی پیدا کنید، بهتره از افراد سالن دار (پرورش دهندگان ماهیان زینتی) اون رو بخواهید، من خودم یه حوضچه پر از دافنی دارم و هر روز به ماهیام میدم بخورن حال کنن، در هر صورت دافنی رایج در ایران دافنی ماگنا هستش و اندازه ارزن و نارنجی رنگه، موجودات سفید و چسبیده به شیشه و … دافنی نیستند

    پاسخ
  15. AMIR.H

    سلام
    تروخدا بگین چجوری تخم دافنی هچ کنم
    از فروشنده که خریدم گف بریز توی شیشه با آب بدون کلر بزار توی آفتاب
    هرچی تخم میریزم یه تکون کوچیک که میدم شیشه رو،همشون میرن ته آب و بعد ۲ روز ته آب پودر میشن و اثری از دافنی نیست

    پاسخ
    1. Mohammadnori

      سلام دوست عزیز
      ببخشید احتمالا سوالتون دیده نشده.
      به احتمال زیاد تخم دافنی فاسد بوده. چون تخم نباید در اب حل شه.
      برید تخم متاسب بخرید و امتحان کنین اگه جواب نگرفتین بگید تا کمک کنیم

      پاسخ
  16. AMIR.H

    سلام حدود یکسال از نظر گذاریم گذشته اما جواب ندادین.
    مشکلم رو هم بالا گفتم. لطفا کمکم کنین

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      پاسخ این سوال رو نمیدونم و اگه تمایل داشتید در تالار گفتگو مطرح کنید تا دوستانی که اطلاع دارن به شما پاسخ بدن.

      پاسخ
      1. ahmad azizi

        سلام میخاستم بدونم میشه قبل از تغذیه برای ماهیا دافنی ها رو توی اب نمک غلیظ بندازم که هم انگل زدایی بشن هم به بعضی ماهیام اسیب نزنن؟

        پاسخ
        1. کمال

          سلام خیر نمک به ماهی ها اسیب میزنه شما دافنی خشک تهیه کنید بهتره
          زنده اون هم تا موقعی که به ماهی ضعیف ندید اسیبی وارد نمیکنه و اگرتوی ابش مایع ضدعفونی کننده بزنید و چند بار ابکشیشون کنید انگل ها جدا میشن و میتونید به ماهیاتون بدید

          پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *