سنگ زنده یا لایو راک چیست و چه کاربردی در مخازن اب شور دارد؟
سنگ زنده یا لایو راک (live rock) یکی از مهمترین و محبوبترین نوع دکوراسیون برای اکواریوم های اب شور محسوب میشود که علاوه بر اینکه یک تصفیه کننده بیولوژیکی طبیعی است، زیبایی خاصی نیز به اکواریوم میدهد. لزوما اصطلاح لایو راک یا سنگ زنده به خود سنگ اشاره نداره و بر خلاف تصور خود سنگ زنده نیست و بیشتر وجود موجودات زنده در داخل و پوسته سنگ به آن زندگی بخشیده است. در اصل خود سنگ از اسکلت های کربنات کلسیم، مرجان های مرده یا سایر ارگانیسمهای آهکی تشکیل شده است.
کاربرد سنگ زنده در مخازن اب شور
در داخل منافذ سنگ و پوسته آن موجوداتی زیادی از قبیل باکتری ها، جلبک ها و بیمهرگان کوچک زندگی میکنند که میتوانند به بهبود کیفیت آب آکواریوم کمک کنند. ویژگی سنگ زنده در اکواریوم های اب شور همانند فیلترهای بیولوژیکی با کاربرد وسیع تر است. به عنوان مثال مشکل امونیاک که برای ابزیان بسیار سمی و خطرناک است به وسیله سنگ های زنده به سادگی حل می شود، امونیاک توسط باکتری های موجود در سنگ به نیترات تبدیل میشوند و این نیترات توسط جلبک های موجود در سنگ یا مرجان های موجود در اکواریوم جذب میشوند. علاوه بر تصفیه بیولوژیکی اب توسط لایو راک زیبایی آنها نیز در اکواریوم اب شور محبوبیت انها را دوچندان کرده است.
انواع سنگ های اکواریوم اب شور
به طور کلی سنگ های مورد استفاده در اکواریوم های اب شور را می توان به دو دسته کلی (سنگ زنده و سنگ پایه یا مرده) تقسیم نمود.
سنگ پایه (Base Rock): کم ارزش ترین نوع سنگ که دارای هیچگونه حیاتی نمی باشد و گاها به ان سنگ مرده نیز اطلاق می شود. این نوع از سنگ ها مناسب زیرسازی برای قرار دادن سنگ های زنده اصلی بر روی انها است.
سنگ های مرجانی زنده (Reef live Rock): این نوع از سنگ ها با ارزش ترین نوع سنگ های زنده محسوب می شوند و از تکه هایی از مرجان ها و سنگ هایی خارج از تپه مرجانی که به کف آب افتاده اند و پس از مدت طولانی توسط جلبک قرمز و اسفنج ها پوشانده شده اند، تشکیل شده است.
سنگ های مرجانی زنده به خودی خود به چند دسته تقسیم بندی می شوند مانند سنگ های زنده فیجی (Fiji Live Rock)، سنگ های زنده بالی الور (Bali Alor Live Rock)، سنگ های مرجانی کارائیب (Caribbean Reef Rock) و ….
معیارهای انتخاب لایوراک
۱- سبکی: اصولا سنگ هایی که دارای تخلخل بیشتری هستند سبکتر نیز میباشند و این تخلخل میتواند کارایی سنگ را برای پوشش بیشتر باکتری ها و میکروارکانیسمهای مفید افزایش داده و در نتیجه تصفیه بیولوژیکی بهتری را داشته باشند.
۲- ظاهر زیبا: هرچقدر سنگ دارای برامدگی و تورفتگی های بیشتری باشد زیبایی بهتری به اکواریوم شما خواهد داد.
۳- پوسته رنگی: سنگ هایی که از جلبک های مفید کورالین پوشیده شده باشند معمولا به رنگ های سبز، صورتی و بنفش هستند که یکی از معیار های انتخاب به شمار می روند. اگرچه وجود این معیار انقدرها هم مهم نیست و در صورت وجود نور مناسب و شرایط فیزیکی و شیمیایی مناسب، این جلبک ها پس از مدتی بر روی سنگ ها رشد خواهند کرد.
۳- تصفیه شده: سنگ های تصفیه شده به سنگ هایی گفته می شود که برای انتقال به اکواریوم اماده شده اند و مراحل تصفیه را پشت سر گذارنده اند. در صورتی که سنگ تصفیه شده نباشد می توانید مطلب مراحل تصفیه کردن سنگ زنده را بخوانید و اقدامات لازم را انجام دهید.
کپی برداری از این مطلب تنها با درج نام و لینک فالو onlypet.ir بلامانع است.