OnlyPet

سیکلید اسلاتوس (ریز چشم صدف‌زی)

سیکلید اُسلاتوس یا سیکلید ریز چشم صدف‌زی یک ماهی کوچک افریقایی و بومی دریاچه تانگانیا است که تنها ۵.۸ سانتیمتر طول دارد. این سیکلید به دلیل سایز بسیار کوچک خود به عنوان یک ماهی آکواریومی محبوب برای مخازن کوچک به‌شمار می‌رود. در ادامه مطلب در خصوص شناخت، نگهداری و تکثیر این ماهی به طور کامل بحث خواهیم کرد.

نام رایج: سیکلید ریز چشم صدف زی، سیکلید اُسلاتوس، سیچلاید قورباغه ای، سیکلید تابان تانگانیا، سیچلاید اُسلیتوس و غیره …

نام علمی: Lamprologus ocellatus

خانواده: سیکلیده

زیستگاه: آفریقا – دریاچه تانگانیا

دمای مناسب نگهداری: ۲۵ الی ۲۸ درجه سانتیگراد

پی اچ: ۸ الی ۹

سختی: ۹ – ۱۹ DH

خلق و خو: صلح جو اما قلمرو طلب

حداکثر سایز (طول): نرها تا ۵.۸ سانتیمتر طول دارند

رژیم غذایی: در اسارت از میگوی اب شور، دافنی، غذاهای خشک تجاری می توان استفاده نمود

شناخت: سیکلید ریز چشم بومی سواحل ماسه ای دریاچه تانگانیا که از پوسته‌های خالی حلزون و صدف متراکم است می‌باشد. این ماهی در بدو تولد طولی معامل ۴ میلی متر دارد و انواع بزرگسال با طول ۵.۸ سانتیمتری از ماهیان کوچک این دریاچه به شمار می‌روند. رنگ آمیزی این ماهی به طور کلی یک دامنه رنگی از قهوه ای روشن تا طلایی/زرد است اما رنگ های دیگری از ابی، سفید، سیاه و … نیز به صورت نقاط یا در حاشیه باله ها در این ماهی دیده می شود. گونه های دیگری نیز از همین جنس وجود دارند: مانند اسلاتوس طلایی، اسلاتوس آبی، مرواریدی و … که همگی از نظر اندازه و خلق و خو یکسان هستند. این ماهی در تجارت اکواریوم به عنوان سیکلید افریقایی به فروش می رسد و نام های رایج این ماهی نیز برگرفته از نام علمی آن است که تلفظ آن بر اساس کشور یا گویش رایج هر منطقه متفاوت است، همچنین برگردان نام لاتین این ماهی(Ocellated Shell-dweller) به فارسی ریز چشم صدف‌زی یا خال خالی رنگارنگ صدف‌زی ترجمه شد! که مطمئنا در کشور ما عمومیت نخواهد داشت. به هر حال با توجه به اینکه این ماهی توسط فروشندگان داخلی اُسلاتوس تلفظ می‌شود ما نیز در این مطلب از این نام استفاده نموده ایم.

نگهداری: با توجه به سایز کوچک این ماهی یک مخزن ۵ گالنی(معادل ۱۵ لیتر) برای نگهداری از اسلاتوس مناسب است، اما در صورت نگهداری به صورت گروهی باید از مخازن بزرگتری استفاده نمود، همچنین لازم است از پوسته های خالی صدف و حلزون برای مخزن اسلاتوس‌ها استفاده شود چرا که انها به این پوسته ها برای تداعی محیط طبیعی خود و تولید مثل نیازمندند. در صورتی که چند تا از انها را در کنار یکدیگر نگهداری میکنید باید مطمئن شوید که برای همه سیکلیدها به تعداد کافی پوسته خالی حلزون در نظر گرفته شده باشد، این سیکلیدها اگرچه مهاجم نیستند اما به شدت بر سر قلمرو(پوسته صدفی خود) خواهند جنگید. بستر اکواریوم برای این نوع سیکلیدها نیز بهتر است با ماسه پوشانده شده باشد تا محیط طبیعی این ماهی با بستر ماسه ای و صدفی به شکل کامل شبیه سازی شود. در صورتی که بخواهید هم‌تانکی مناسبی برای نگهداری کنار اسلاتوس‌ها پیدا کنید شاید سیکلید پانک با توجه به اندازه و خلق و خویی که دارد و همچنین سیکلید ساردین و سیکلید جولی گزینه های مناسبی باشند. توجه داشته باشید که هیچ‌گاه سیکلید اسلاتوس را کنار گونه های مهاجم و بزرگتر از خود نگهداری نکنید زیرا که مورد هجوم قرار خواهند گرفت. حتی نگهداری انها در کنار سیکلیدهای افریقایی مالاوی نیز توصیه نمی‌شود.

تغذیه: در اسارت می‌توان انها را با طیف گسترده ای از غذاهای آماده تجاری تغذیه نمود. به عنوان مثال غذاهای گرانولی مخصوص سیکلیدهای افریقایی، غذاهای یخ زده مانند میگوی اب شور منجمد یا حتی غذاهای زنده مانند بچه ماهی و ارتمیا از جمله غذاهای مناسبی است که می توان به آنها بدهید. دقت داشته باشید همانند اکثر سیکلیدهای افریقایی نباید از کرم توبیفکس و غذاهایی با پروتئین بالا استفاده نمایید چرا که قادر به هضم این نوع غذاها نخواهند بود.

تولید مثل و تکثیر: تنها تفاوت اصلی در بین نر و ماده این است که نرها تقریبا نیم اینچ از همتایان خود بزرگتر هستند. این سیکلیدها در پوسته حلزونی تخم های خود را نگهداری میکند و تخم ها پس از سه روز تبدیل به نوزاد خواهد شد. نوزادان به مدت یک هفته در همان پوسته حلزونی پروش می‌یابند و پس از ان به شنای ازاد خواهند پرداخت. تکثیر این ماهی در اسارت نیز امکان‌پذیر است و سیکلیدهای نر قادرند با چند ماده جفتگیری نمایند که این کار در کنار پوسته حلزونی ماده صورت خواهد گرفت، پس از شنای ازاد نوزادان نیز می‌توان انها را با ارتمیای تازه هچ شده تغذیه نمود.

منابع:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lamprologus_ocellatus

https://www.cichlid-forum.com/articles/l_ocellatus.php

https://www.fishbase.se/summary/Lamprologus-ocellatus.html

کپی برداری از این مطلب با درج نام و لینک onlypet.ir به عنوان منبع مجاز می باشد

برگزیده
# ماهی و اکواریوم
خروج از نسخه موبایل