ماهی قرمز عید را بخریم یا نخریم! مسئله این است.

هر سال با نزدیک شدن به نوروز، خیابان‌ها و بازارها پر می‌شود از تنگ‌های شیشه‌ای و ماهی‌های قرمز کوچکی که مردم برای تزئین سفره هفت‌سین می‌خرند. این سنت، اگرچه برای بسیاری از ایرانیان یادآور زیبایی‌های بهار و نو شدن طبیعت است، اما در سال‌های اخیر به موضوعی بحث‌برانگیز تبدیل شده است. برخی از دوستداران محیط‌زیست و فعالان حقوق حیوانات معتقدند که خرید و نگهداری این ماهیان آسیب‌رسان است، درحالی‌که گروهی دیگر آن را بخشی از فرهنگ ایرانی می‌دانند. در این مقاله، به بررسی همه جوانب خرید ماهی قرمز برای عید می‌پردازیم تا بتوانید تصمیمی آگاهانه بگیرید.

ماهی قرمز عید

تاریخچه حضور ماهی قرمز در سفره هفت‌سین

برخی معتقدند که ماهی قرمز ریشه‌ای در سنت‌های اصیل ایرانی ندارد و از چین وارد فرهنگ ایرانی شده است. در حالی که سفره هفت‌سین به عنوان یکی از نمادهای نوروز، نمادی از طبیعت، زندگی و برکت است، حضور ماهی قرمز در آن بیشتر به دوران مدرن بازمی‌گردد. در گذشته، ایرانیان برای نماد زایش و حیات، بیشتر از گیاهان و آب استفاده می‌کردند، اما بعدها ماهی قرمز به عنوان نمادی از زندگی و حرکت به این سفره اضافه شد.

ماهی قرمز عید در فرهنگ چین

مشکلات خرید و نگهداری ماهی قرمز

در صورتی که ماهی قرمز عید را برای تزئین سفره هفت سین خود در نظر گرفته اید چطور است که با چالش ها و مشکلات خرید و نگهداری آن نیز آشنا شوید. در ادامه به بررسی عمده چالش ها و مشکلات پیش رو خواهیم پرداخت.

۱. شرایط نامناسب نگهداری و مرگ زودرس

یکی از مهم‌ترین چالش‌های خرید ماهی قرمز، عدم آگاهی بسیاری از افراد نسبت به شرایط نگهداری آن است. بیشتر مردم این ماهی‌ها را در تنگ‌های کوچک، بدون فیلتر و اکسیژن کافی نگه می‌دارند که باعث استرس و مرگ زودهنگام آن‌ها می‌شود. ماهی قرمز در شرایط مطلوب می‌تواند ۱۰ الی ۲۰ سال عمر کند، اما در تنگ‌های نوروزی معمولاً بیش از چند هفته زنده نمی‌ماند.

۲. بیماری ها همراه جدانشدنی ماهی قرمز

ماهی‌های قرمز عید اغلب در شرایط غیربهداشتی و با تراکم بالا پرورش داده می‌شوند که منجر به شیوع بیماری‌های قارچی و انگلی در آن‌ها می‌شود. این بیماری‌ها به سرعت ماهی ها را نمی کشد و احتمالا تا زمان فروش بیماری ها در اوج نسیب تنگ بلورین یا اکواریوم شما خواهد شد. این بیماری ها گاها اگر ماهی قرمز شما را نکشد ممکن است انگل های پوستی و ابششی به سایر موجودات آبی ساکن در مخزن شما سرایت کند. همچنین رهاسازی ماهی‌های بیمار در رودخانه‌ها و دریاچه‌ها نیز می‌تواند تعادل زیستی را بر هم بزند.

۳. نابودی اکوسیستم‌های طبیعی

برخی افراد پس از نوروز، ماهی‌های قرمز را در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و پارک‌ها رها می‌کنند. این کار علاوه بر کاهش شانس زنده ماندن ماهی (به دلیل تغییر دما و شرایط زیستی)، باعث مشکلات جدی برای زیست‌بوم‌های محلی می‌شود. ماهی قرمز قابلیت انطباق پذیری دارند و اگر در برکه ها و رودخانه ها زنده بمانند می توانند اکوسیستم طبیعی آنجا را از بین ببرند. مانند تغذیه کردن از تخم ماهیان بومی، برهم زدن تعادل جیره غذایی و در نهایت نابودی تنوع زیستی و بومی یک منطقه.

۴. رفتار نادرست با ماهی

یکی دیگر از مشکلات رایج، رفتار نادرست برخی از افراد با ماهی قرمز است. بسیاری از کودکان به دلیل ناآگاهی و کنجکاوی بیش از حد، با ماهی بازی می‌کنند، آن را لمس می‌کنند یا در محیط‌های نامناسب نگه می‌دارند. این کار به‌شدت به سلامت ماهی آسیب می‌رساند و باعث مرگ زودهنگام آن می‌شود.

بیشتر بخوانید: نکاتی جهت نگهداری بهتر ماهی قرمز عید

همچنین بخوانید: توصیه و شایعات اشتباه درباره ماهی قرمز عید

راهکارهای جایگزین برای حفظ سنت و احترام به محیط زیست

اگر دوست دارید سفره هفت‌سینتان همچنان زیبا و نمادین باشد اما نمی‌خواهید در آسیب‌رساندن به محیط زیست و حیوانات نقشی داشته باشید، می‌توانید از جایگزین‌های زیر استفاده کنید:

ماهی‌های مصنوعی یا تزئینی: به جای ماهی زنده، می‌توانید از ماهی‌های تزئینی سفالی، شیشه‌ای یا پلاستیکی استفاده کنید که نه‌تنها دوام بیشتری دارند، بلکه باعث شما هیچ زحمتی را برای نگهداری از انها متحمل نمی شوید و احتمال اینکه مجبور شوید در اینده به محیط زیست آسیب بزنید کاهش میابد

آکواریوم حرفه‌ای: اگر واقعاً به نگهداری ماهی علاقه‌مندید، می‌توانید به جای تنگ، یک آکواریوم مناسب با تجهیزات لازم تهیه کنید تا ماهی‌ها در شرایط بهتری زندگی کنند.

گیاهان مصنوعی: به جای ماهی، از گیاهان مصنوعی در تنگ‌های آب استفاده کنید که هم زیبایی دارند و هم نماد زندگی و طراوت هستند. استفاده از گیاهان طبیعی با توجه به نیازمندی نور و دی اکسید کربن و شرایط ویژه نگهداری توصیه نمی‌گردد.

ماهی فایتر بخرید: برخلاف ماهی قرمز عید ماهی فایتر به راحتی در تنگ زندگی می کند. نیازی به اکسیژن بالا ندارد و کثیف کاری بسیار کمتری دارد. البته برای نگهداری از آن نیز برخی نکات را باید رعایت کنید که در این باره توصیه میکنیم مقاله شناخت و نگهداری ماهی فایتر را بخوانید.

آگاهی‌بخشی به دیگران: اگر نمی‌خواهید ماهی قرمز بخرید، دیگران را نیز در مورد مشکلات نگهداری آن آگاه کنید و آن‌ها را به انتخاب‌های پایدارتر تشویق کنید.

سخن پایانی

اگرچه ماهی قرمز برای بسیاری از مردم نمادی از نوروز و تازگی به شمار می‌رود، اما خرید و نگهداری آن با مشکلات زیست‌محیطی و اخلاقی متعددی همراه است. آگاهی از نحوه صحیح نگهداری این موجودات و یا جایگزینی آن‌ها با روش‌های دیگر، می‌تواند هم به حفظ سنت‌های نوروزی کمک کند و هم از آسیب به محیط زیست جلوگیری کند.

تصمیم نهایی با شماست: آیا می‌خواهید یک موجود زنده را برای چند روز زیبایی سر سفره‌تان قربانی کنید، یا می‌توانید راهی پایدارتر برای حفظ این سنت پیدا کنید؟ نظر شما چیست؟ ایا ماهی قرمز انتخاب مناسبی برای سفره هفت سین عید است؟

 

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

15 دیدگاه در “ماهی قرمز عید را بخریم یا نخریم! مسئله این است.

  1. Matin 1387

    هر ایرانی یه بار باید اینو بخونه

    پاسخ
    1. Matin 1387

      اشکالی نداره بخرید ولی درست نگهداری کنید

      پاسخ
    2. erf

      یه سوال ماهی گلی اگه شرایطش خوب باشه مثه کوی سایز میزنه یا نه

      پاسخ
      1. Matin 1387

        درحد کوی نه ولی بزرگ میشه
        البته بعضی ها گلدفیش هستن که تا ۱۵ سانت سایز میگیرن مث چشم تلسکوپی ها که در اصل همون بلک مور هستن
        ولی ماهی قرمز های معروف بیشتر سایز میگیرن

        پاسخ
  2. erf

    اونجا که نوشتید گیاهان آبزی هم غلطه چون گیاه تو یه تنگ معمولی بدون هیچی هم از بین میره

    پاسخ
  3. sama_mahi_sama

    ما که اکواریوم ام داریم هرچی به خانواده گفتم بابا جان ملخی داریم ماهی قرمز نمیخاد بگیریم گوش ندادن
    الانم ماهیه بوش خونه رو برداشته

    پاسخ
  4. شایان13

    ممنون از مطلب خوبتون آقا شهریار عزیز

    پیشاپیش سال نو رو به همه بروبچه سایت تبریک میگم ایشاالله سال خوب و پربرکتی باشه براتون و سلامتی

    پاسخ
  5. ناشناس

    سلام ما پریشب یه دونه ماهی گرفته بودیم ، دیروز ظهر حس کردم تنگش کثیف شده و آبش کدره و انگار حباب زده فک کردم ماهیمون کثیف کاری کرده و نیازه که آبشو عپض کنم بردم تنگو بشورم ، موقعی که آب کثیفو خالی میکرم متوجه شدم اون حبابا چسبیدن به دیواره و همونجور ثابت موندم، همچنان متوجه نشده بودم حباب نیستن و تخم ماهیه و آبو شیرو با فشا باز کردم رو دیواره ی تنگ تازه دوهزاریم افتاد که ماهی تخم ریزی کرده و به دیواره و ینگای ته تنگ چسبونده. ولی نمیدونم شانس اینو داریم که بچه ماهی داشته باشیم یا نه ، اینترنت یه سرچ زدم مطلب زیادی نتونیتم پیدا کنم نوشته بود ماهی نر باید اسپرم بریزه تو آب ولی ماهی ما تنها بود و جفت نداشت ، رفتم چند ساعت بعد دو تا ماهی دیگه خریدم که نمیدونم البته نر هستن یا نه و اگرم باشن اصلا تاثیری داره یا خیر رو بارور شدن این تخمکها. ممنون میشم اگه تجربه دارید راهنمایی کنید. خلاصه سر نجات دادن تخم ماهی ها ما دوتا ماهی دیگه هم خریدیم متاسفانه😢

    پاسخ
    1. Matin 1387

      سلام
      اولا که خب ماهیتون چیه اصلا؟
      دوما مگه الکیه آقا😐 تو تنگ که ماهی تکثیر نمیشه اصلا باید آکواریوم داشته باشید حداقل
      درباره ماهیتون هم سرچ کنید مطالب درمورد تکثیرش هست

      پاسخ
      1. ناشناس

        ماهی قرمزه دیگه نمیدونم نوعش چیه دقیقا
        اصلا آکواریم و اینا که نداریم چند وقت بود اصلا ماهی عید نمیگرفتیم امسال گفتیم یه دونه بخریم که اونم اینطوری شد
        عذاب وجدان گرفتم ما بچه هاشو کشتیم

        پاسخ
  6. Matin 1387

    عذاب وجدان الکی نگیر آقا بچه ای وجود نداشته اصلا. اون تخم پوچه و اصلا هچ نمیشه

    پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *