ماهی تیرانداز (اب پاش)

ماهی تیرانداز هم یکی از شگفتیهای دنیای ابزیان میباشد که همانطور که از اسمش پیداست قادر به شلیک  اب به طرف شکارش است. پرتات قطرات اب به طوری با دقت انجام میگیرد که درصد خطا بسیار کم است و درصورت خطا با پرتاب مجدد اب شانس فرار را از طعمه میگیرد. این ماهی در ابهای لب شور زندگی میکند اما میتوان با ایجاد یک شرایط خاص ماهی را با اب شیرین هم سازگار نمود

به ادامه متن توجه کنید

نام علمی: Toxotes jaculatrix

نام های رایج : ماهی تیرانداز , Archer fish

خانواده: Toxotidae

اندازه : حداکثر طول ۲۰ سانتیمتر می باشد.

دمای مناسب نگهداری: ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد

پ هاش: ۷.۵ الی ۸.۵

شناخت: ماهی تیرانداز با نام علمی (Toxotes jaculatrix) و نام انگلیسی (Archer fish ) از خانواده (Toxotidae ) بوده و دارای ۶ گونه در جهان میباشد. آنها در آبهای لب شور سواحل آسیای جنوبی جزایر بین هند و اندونزی ، فیلیپین و قسمتهایی از استرالیا یافت می شوند و به دلیل برخی جذابیتها که بدان اشاره خواهد شد مورد توجه بسیاری از آکواریوم داران جهان قرار گرفته است و همین امر موجب گسترش تقاضا برای این ماهی در کشورهای مختلف گردیده و در کشور ما نیز آکواریوم داران اخیرا اقدام به نگهداری از این ماهی استثنایی نموده اند. ماهی تیرانداز میتواند طعمه خود را که در خارج از آب است به راحتی شکار کند. برای این منظورِ، ماهی تیر انداز در زیر سطح آب در کمین حشره ای میماند که روی برگ یا چیز دیگری در بالای آن قرار میگیرد سپس قطرات آب را به گونه ای زیبا به طرف آن پرتاب میکند و حشره پس از برخورد با آب به داخل اب و به طور کلی راهی دهان ماهی تیرانداز میگردد. ماهی تیرانداز قادر است آبی را که در دهان خود نگه داشته است، با بستن سریع سرپوشهای آبششی به خارج پرتاب نماید گاهی هم ممکن است رگباری از ۵ تا ۶ گلوله آبی شلیک گردد. نشانه گیری آن همیشه سریع و با دقت صورت میگیرد ولی در مواردی هم که تیر آن به خطا رود با تکرار تیراندازی شانس فرار را از طعمه میگیرد و در نهایت آن را به چنگ می آورد. اندازه ماهی تیرانداز معمولا ۲۵ سانتی متر و معمولا کوچکتر از آن بوده که در طبیعت یافت میشود اما توانایی رشد کردن در حدود ۴۰ سانتی متر را هم دارا هستند. چشمان درشت و تیزبین این ماهی آن را به شکارچی ماهری مبدل ساخته و همچنین وجود نقاط سیاه – سفید و زرد رنگ که بطور پراکنده ای در سطح بدنشان میباشد آنها را در مقابل برخی دشمنان طبیعی نیز استتار میکند. ماهی های تیرانداز قادرند آب را تا ارتفاع ۲ الی ۳ متری از سطح آب به بالا پرتاب نمایند. هر چه سایز ماهی ها کوچک تر باشد قدرت آنها در پرتاب اب نیز کم است به طور مثال ماهی هایی که اندازه ای در حدود ۲۵ سانتیمتر دارند تا ۱.۵متر و آنهایی که ابعادی در حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر دارند ۱۰ الی ۲۰ سانتیمتر آب را پرتاب میکنند البته ماهی های تیرانداز توانایی جهش از داخل آب برای ربودن حشرات را دارند و گاها این عمل مشاهده می شود.

نگهداری:همانطور که در ابتدا اشاره شد ماهی تیرانداز در آبهای لب شور زندگی میکند اما قابلیت سازگاری با آب شیرین را هم داشته و میتوان با رقیق کردن تدریجی آب امکان زیست نمودن شان را در آکواریوم های آب شیرین فراهم کردکه البته  ارائه دهندگان از همان ابتدا این دسته از ماهیان مانند اسکات و مونو و سایر ماهیان لب شور را به اب شیرین عادت داده اند و شاید هم در همان شرایط اب طبیعیشان ارائه شوند که بهتر است هنگام خرید از فروشنده شرایط ابشان را سوال کنید البته برای به وجود اوردن شرایط طبیعی بهتر است انها را در اب لب شور به صورت تک گونه یا با ماهیان اب لب شور مانند اسکات و مونو نگهداری شوند.معمولا برای نگهداری ماهیان تیرانداز از آکواریومهایی استفاده میگردد که علاوه بر داشتن دکوراسیونی زیبا و نزدیک به محیط طبیعی زندگی آنها ( استفاده از گیاهان مردابی و شاخ و برگ گیاهان که قسمتهایی از آنها از آب خارج شده اند) امکان رها سازی برخی حشرات بالدار زنده ( مانند مگس پشه و …) در فضای بسته آن میسر گردد تا بتوان ازنزدیک لحظه های جذاب شکارشدن حشرات توسط ماهی تیرانداز را مشاهده کرد. درجه حرارت مورد نیاز برای این ماهی ها ۲۵ الی ۲۸ درجه سانتیگراد بوده و آبی با pH بین ۷.۵ الی ۸.۵ و سختی ۱۵ درجه  dGH را میپسندند که بهتر است برای انها مهیا کنید تا در بهترین شرایط زندگی کنند

تغذیه: در تغذیه ماهی تیرانداز در آکواریوم علاوه بر حشرات و سایر موجودات ریز آبزی استفاده ازغذاهای مصنوعی و فریز شده نیز امکان پذیر است. حتی این ماهی را میتوان به غذاهای گوشتی مانند دل گاو و گوسفند نیز تغذیه کرد

تکثیر: ماهی تیرانداز در سن یک تا دو سالگی به بلوغ رسیده و قادرند( ۲۰,۰۰۰تا ۱۵۰,۰۰۰) عدد تخم بگذارند اما تخمریزی آنها معمولا در آکواریوم انجام نمیگیرد و بنابراین در اکواریوم نیز تکثیر نمیشوند

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

111 دیدگاه در “ماهی تیرانداز (اب پاش)

  1. hossein.ak

    دوست من ب چ دلیل دما ۳۰ درجه هستش؟؟؟ وچقدر نمک ریختید ؟؟؟ لطفا ابعاد تانک رو هم بگید .و باید خدمت شما بگم عزیز ماهی گلد فیش سرد ابی هستش و دما ۲۴تا ۲۶ دوست داره و براش ایده عال هستش و نهایتش دیگه ۲۸ درجه .و همچنین ارچر هم ب دما ۲۶تا۲۸ درجه (ثابت ۲۸) نیاز داره و تغیر رنگی ک میگین هم فمر میکنم برای همین هستش.

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست خوبم دمای ۲۸ برای گلدفیش مناسب نیست . شما خودتون عرض کردید گلدفیش ماهی سرد آبی هست درصورتی که دمای ۲۵ به بالا برای گرم آبی ها مناسبه !!!
      دمای مناسب برای گلد فیش ها و کوی ها و کلا” خانواده سرد آبی ها دمای زیر ۲۲ درجه و حتی ۲۰ درجه هست . دما در شادابی و سلامت کوی و گلدفیش خیلی موثره به همین دلیل از دمای زیر ۲۰ درجه برای گلدفیش هاتون استفاده کنید .
      موفق باشید

      پاسخ
      1. hossein.ak

        بله اقا یاشار حق با شماست ??منم میدونم متاسفانه گوشی رو تصیح خودکاره و چون قبلا دما ۲۸ نوشته بودم زخیره شده بود و خودش تصیح کرد بود و منم نوشتم ۱۸ تا ۲۲ ولی خب ? و باید بگم مشکل از بنده بود چون به متن نگاه نکردم و دوستان رو اشتباهی راهنمایی کردم از این به بعد متن رو تایپ ک کردم بعد دوباره نکاه میکنم ببینم درست تایپ شده یا نه?

        پاسخ
  2. آذر

    خیلی ممنون از توضیح کاملتو، از یک تصفیه خارجی استفاده میکنم،آبم سیفون میکنم، البته تعداد ماهی ها کمه ،وگلدفیش ها بزرگ نیستن،چرا جایی در مورد تغییر رنگ ننوشته بود!تاحلا ماهی که تغییر رنگ بده نداشتم،بخاری رو روی ۳۰ گذاشتم،ولی دماسنج۲۸ رو نشون میده، این مقدار دما مناسب هر دوماهی هست؟

    پاسخ
    1. hossein.ak

      دوست عزیز همون طور ک گفتیم گلد فیش ماهی سرد ابی هستش و دما ۲۲ درجه بهترین دما برای اون هستش و همین طور ارچر هم بهترین دما براش ۲۸ درجه است نظر من این هست ک یا ب تنهایی گلد فیش نگهداری کنید یا ارچر چون اینجوری در حق گلد فیش ظلم هست ک دماه ۲۸ درجه رو تحمل کنه و عمرش خیلی کم تر میشه البته لعضی از دوستان گفتن میشه ب مرور زمان گلد فیش رو با دما ۲۸ درجه وقف داد م اونم کم کم هست یعنی الان مثلا ۲۰ هفته بعد ۲۲ و همینجوری ادامه تا ۲۸ و خب شما یک دفعه این کار رو کردین ک شوک بزرگی برای ماهی هست حتی زنده موندن گلد فیش هم جای تعجب داره (ب نظر من)

      پاسخ
      1. hossein.ak

        راستی یادم رفت بگم به یک دما سنج اعتماد نکنید حتما دو تا بگیر یکی رو یک طرف اکواریوم بزار یکی طرف دیگر و میانگین دما. بگیر .

        پاسخ
  3. آذر

    نه دوست عزیز،تابستان دمای خونه ۲۷ درجه بوده،یعنی ناخواسته گلدفیشها در این دما زندگی کردن،من ۶ماه هست گلدفیش دارم،آرچرهارو تازه خریدم،دمای آب برا گلدفیشها تغییر نمرده، امروز که هوا سرد بود بخاری روشن شد، تاحالا خانوش بود اصلا روشن نشده بود!

    پاسخ
    1. hossein.ak

      مشکل دماه شما برا گلد فیش:
      ۱.عمر ماهی کم میشه (خیلی کم)
      ۲.ماهی بی حال وشادابیش هم ار دست میده
      ۳ممکن مریض بشه و…
      من بجای شما بودم گلد فیش ها رو رد میکردم
      بازم تصمیم خودتونه اخه شما اگه براتون گلد فیش ها مهم نیستن میتونین نگهداری کنین .اما اگه گلد فیش ها برای شما اهمیت داشته باشه یا به فکر اینکه دما رو پایین بیارین باشین ک در این صورت ارچر ها رپ باید رد کنید یا اینکه اصلا گلد فیش ها رو رد کنید و ارچر نگه داری کنید.

      پاسخ
    2. یاشار

      درود
      دوست عزیز باور کنید بهترین راه اینه که یا گلد فیش ها رو رد کنید بره یا تیرانداز ها رو . نگهداری این دو ماهی کنار هم شدنی نیست هر کاری که بکنید در حق اون یکی جفا کردید . گلدفیش سرد آبی هست و به هیچ عنوان به دمای بالاتر عادت نمیکنه حتی اگه کم کم دما رو بالا ببری فقط چون زنده میمونه دوستان فکر میکنن که گلدفیش بیچاره به دمای بالا عادت کرده که این بحث کاملا” اشتباست !!! ببین دوست گرامی مثلا” من اینجا در دمای ۵۰ ، ۶۰ درجه هم زندگی کردم و زنده هم موندم اما خب طبیعتا” شادابی انسانی که در تبریز و در دمای ۲۵ زندگی میکنه رو ندارم . بحث گلد فیش هم همین هست و به دمای بالا عادت نمیکنه فقط زوری زندگی میکنه مستعد بیماری میشه ، شادابی و طراوتش رو از دست میده و …
      فکر کنم دیگه به اندازه کافی توضیح دادم انتخاب و تصمیم نهایی با شماست .
      موفق باشید

      پاسخ
  4. آذر

    میخوام آرچرا رو جدا منم،ولی یکیشون استرس داره رنگش قاطی شده لبش کمی ورم کرده ،میترسم برش دارم،سکته کنه،آکواریم دیگم شلوغه، مولی آنجل گوارامی دارف، ازین قبیل ماهیا داره،
    منتقلشون کنم اون استرسیه بهش فشار نمیاد؟
    آنجل یا دارف هارو میتونم بندازم پیش گلد فیشا؟
    من عاشق گلدفیشامم، آخه وقتی تابستون دما آکواریوم بدون بخاری ۲۷ بوده چه اشکالی داره همنقدر بمونه؟شاد و سرحال و خوش رنگم هستن
    منو ببخشید انقد سوال میکنم

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست عزیز عرض کردم خدمتتون فرقش اینه من در دمای ۶۰ درجه زندگی میکنم و زنده هستم شما هم در دمای ۳۰ درجه زندگی میکنی و زنده هستی اما پوست من شادابی پوست شما رو به دلیل تحمل دمای بالا نداره اما هر دو زنده هستیم اما من در عذاب زنده هستم و شما در راحتی و صفا زنده هستی . ما اینجا شرایط ایده ال رو برای شما و ماهی هاتون بیان میکنیم حالا شما دوست داری در این دما نگهداری کنید مختارید و میتونید این کار رو بکنید نهایتا” مثلا” ماهی شما میخواد ۳ سال زنده بمونه با این شرایط ۲ یا ۲.۵ سال زنده میمونه . پس هرطور که خود شما صلاح میدونید عمل کنید اگه تونستید شرایط عالی برای ماهی هاتون فراهم کنید که چه بهتر اگرم نشد با همین شرایط از نگهداریشون لذت ببرید . بازم مشکلی بود در خدمتتون هستیم . در خصوص اون آرچر هم با توجه به توضیحاتی که شما دادین فعلا” جابه جاش نکنید و استرس بیشتر بهش وارد نکنید !!! در صورت امکان چند روزی هم داخل همون آک اصلی از بقیه ماهی ها به وسیله یک شیشه جداش کنید تا کمی بهبود پیدا کنه .
      موفق باشید

      پاسخ
  5. Arti

    سلام خدمت دوستان
    ماهی آرچر که یک هفته است گرفتم،در ابتدا یک آسیب خوردگی جزیی که شبیه چین خوردگی بود روی باله پایینش داشت که هنگام خرید متوجه نشده بودم، فکرکردم که یک آسیب جزییست،الان هر روز بزرگتر میشود و رگهای خونی به سمت زایده قرمز است،شکل دمخوره که یک قسمت جدا میشود نیست،شکل چروک خوردگی با دونه های سفید فقط در آن نقطه است،سر باله بالایی و دمی هم امروز نشانه هایی از آن دیدم،ماهی سرحال است ونشانه ای از بیماری ندارد، آب شفاف، تازه سیفون شده،نمک بدون ید دارد، دمای آب ۲۸ درجه، میخواستم راهنمایی کنید،چون نمونه این نشانه رو پیدا نکردم

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست عزیز اگه امکان پذیره براتون یه عکس از ماهی تون بزارید تا دوستان بهتر و راحت تر بتونن راهنماییتون کنن
      موفق باشید

      پاسخ
  6. Arti

    این لینک عکسا
    [URL=http://uupload.ir/][IMG]http://uupload.ir/files/cex1_p_20151022_222100.jpg[/IMG][/URL]
    [URL=http://uupload.ir/][IMG]http://uupload.ir/files/8m27_p_20151022_222148.jpg[/IMG][/URL]

    شاید خیلی واضح نباشه،دم خورده نشده ولی سرش سفیده، باله پایینی بیشترین نشانه رو داره، نقاط سفید و چروکیده

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      من خیلی خوب از تصویر نمیتونم تشخیص بدم که قارچه یا چیز دیگه(دم خوره که فرمودید). به هر حال از تترا جنرال تونیک برای پیشگیری و درمان استفاده کنید. جنرال تونیک یه داروی همه کاره فوق العاده است که هم برای دم خوره و هم برای بیماری قارچی موثره

      پاسخ
  7. Arti

    جنرال تونیم پیدا نکردم!توشهرمون نیست، خواهش میکنم یک راه حل دیگه بدین

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست عزیز شما در گوگل سرچ کنی خرید داروی جنرال تونیک ، براتون سایت های مورد نظر رو باز میکنه و میتونید از اون سایت ها خرید کنید .
      متاسفانه منم نتونستم از عکس ها چیزی تشخیص بدم اما شما فعلا” کیفیت آب رو بالا نگهدارید سعی کنید از متیلن بلوی مرغوب نیز در تانک استفاده کنید که اگه قارچ باشه متوقف بشه تا شما بتونی داروی جنرال تونیک رو پیدا کنید . اگه خوردگی دم ها بیشتر شد بگید تا درمان دمخوره رو بهتون توضیح بدیدم . شما لینک زیر رو هم مطالعه بفرمایید خالی از لطف نیست
      https://www.onlypet.ir/post-1559/%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D9%85-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D9%87-%D8%8C-%D9%BE%D9%88%D8%B3%DB%8C%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%AF%D9%85/
      موفق باشید

      پاسخ
  8. سجاد

    سلام و عرض خسته نباشید ، برای تغذیه ماهی تیر انداز چه غذایی استفاده کنم بهتره ؟ من اونو تو ی تانک سیچلاید آفریقایی نگه داری میکنم و از ماهیای دیگه بزرگتره ! فقط با تغذیش ب مشکل برخوردم ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      با غذاهای شرکتی رو آبی و زیر آبی به راحتی تغذیه میشه وولی برای شروع میشه هفته ای یک و یا حداکثر دو وعده از کرم خونی منجمد هم استفاده کرد.

      پاسخ
  9. مهدی

    سلام
    می خواستم نظرتون درباره ی ماهی انجل مونو بدونم. چه ماهی های دیگه ای میشه با اون نگهداری کرد؟ میشه از اونا در اکواریوم ۲۰*۵۰*۳۰نگهداری کرد.اگر نمیشه لطفا ماهی دیگه ای رو پیشنهاد بدین.
    ((با تشکر))

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      ماهی آنجل مونو ماهی آب لبشوره و به درصدی نمک بدون ید در آب نیاز داره ضمنا به فضای کافی و اکسیژن رسانی خوبی هم نیازمند هست این ماهی رو یا باید تکی نگهداری کنید و یا در گله های پنج تایی به بالا و اگر کمتر باشن ماهی قوی تر ضعیف ترها رو میکشه.
      ضمنا در مورد این ماهی مفصلا در سایت توضیح داده شده مطالعه بفرمایید داخل سرچ خود سایت سرچ کنید براتون میاره.

      پاسخ
  10. saeid.m

    سلام
    ار چر با بلک گوست سازگاری داره یا درگیر میشن؟
    از بابت فیزیکی میگم ها؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      از نظر خلق و خو با هم سازگارن و کاری به هم ندارن ولی از نظر شرایط زیستی سازگاری ندارن. ارچر فیش یه گونه لب شوره.

      پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر به راحتی توسط ماکرو کشته میشه.

      پاسخ
  11. سهند

    آیا با آنجل و زنده زا ها سازگاره؟

    پاسخ
  12. سهند

    عجب ماهی بیخودی هست. با هیچی سازگار نیست.

    پاسخ
  13. یه بی تجربه

    این ماهی با سیلر اسکات میسازه یا نه؟

    پاسخ
  14. وحید

    سلام.من دوتا ماهی گورامی ابپاش دو هفته پیش خریدم حالا یکیشون سالمه سالمه ولی اون یکی اول سر دم و باله هاش پوسته پوسته شد .الانم کنار ابشوشش یه حالت زخمه .چکار کنم میشه راهنماییم کنین.

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      کیفیت اب رو بالا ببرید(اگه اکواریوم سیکل نشده، یا سموم اب بالاست؟) و حتما هم مقداری نمک بدون ید به اب اکواریومشون اضافه کنید (یک گرم در هر لیتر اب اکواریوم) اگه بهتر شد که هیچ و در غیر اینصورت حتما از دارویی مثل سرا امنیپور برای درمان ماهی بیمار و پیشگیری از سرایت بیماری به دیگر ماهیان سالم استفاده کنید.

      پاسخ
  15. ehsan

    سلام
    من حدود چند ماه پیش دوتا آرچر خریده بودم اوایل خیلی خوب آب میپاشیدن و خوب غذا میخوردن.ولی الان آب نمیپاشن و خوب غذا نمیخورن علت چیه؟باید چیکار کنم تا خوب آب بپاشن و خوب غذا بخورن؟نمک هم توی آب زدم.دم یکیشون یکم پوسته و سفید شده علتش چه؟آیا دوباره آب میپاشن؟سایزشون هم بزرگه.آب پاشیدنشون خیلی برام بهمه و غذا خوردنشون.خیلی نگرانم.?

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      کیفیت اب رو برسی کنید. ارچر فیش به اب لب شور نیاز داره و باید درصدی نمک دریایی به اب اکواریومشون اضافه کنید که ظاهرا اضافه کردید ولی نمیدونم از اول اضافه بوده یا به تازگی که مشکل پیدا کردن به اب زدید. به هر حال سفید شدن و پوسته شدن باله ها هم میتونه دلایل مختلفی داشته باشه. اگه بافت به صورت پنبه ای هست و بزرگ میشه قارچه یا اگه پارگی یا پوسیدگی در دم و باله ها وجود داره عامل باکتریایی هست و باید از انتی باکتریال های تجاری یا نیتروفرانتوئین برای درمانشون استفاده کنید.

      پاسخ
  16. ehsan

    سلام
    بله بافت بصورت پنبه ای هست دمش الان خیلی بهتر شده.کیفیت آب هم خیلی خوبه تازه چوب آبنوس هم داخل آب گذاشتم،ولی هنوز خوب غذا نمیخورن و آب نمیپاشن.نمک هم از اول زده بودم.وقتی که آب رو سیفون میکنی باید دوباره نمک اضافه کنی؟من همیشه نمک میزدم ولی کم.دنبال هم میکنن مشکلی نداره؟آب میپاشه دوباره یا نه؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اگر ماهی شما قارچ زده باید از متیلن بلو و یا ضد قارچ معتبر و مرغوب استفاده کنید .
      برای اضافه کردن نمک هم باید به ازای مقدار آبی که با سیفون خارج میکنید نمک اضافه کنید و نه آبی که اضافه میکنید چون نمک تبخری نمیشه و فقط با سیفون کردن به همراه آب خارج میشه.
      بله ماهی سلامت باشه به حالت طبیعی خودش بر میگرده.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *