شناخت ، نگهداری ، تغذیه و تربیت مرغ عشق

مرغ عشق یکی دیگر از اعضای خانواده طوطی ها میباشند که طرفداران زیادی را به خود جلب کرده اند. نگهداری اسان این پرنده به صورت جفت و قیمت مناسب ان در کشور عزیزمان انها را به یک پرنده ایدال یا حیوان خانگی مناسب بدل کرده است. نگهداری غیر اصولی انها مشکلات خاص خود را ایجاد کرده و نگهداری لذت بخش انها به یک تجربه تلخ بدل خواهد شد. در این قسمت مقاله ای جهت اصول صحیح نگهداری و پرورش این پرندگان زیبا قرار داده شده که در ادامه متن میتوانید مشاهده کنید

به ادامه متن توجه کنید

مطالب ارائه شده در ادامه متن حاصل تلاش اقای سعید رنگین کمان میباشد که برای ان بسیار زحمت کشیده اند و از همینجا از ایشان تشکر میکنم. مطالب بسیار کامل و اصولی توضیح داده شده در هر صورت برای اطلاعات بیشتر میتوانید به وبلاگ ایشان هم مراجعه فرمایید

تاریخچه: مرغ‌ عشق‌ (Budgerigar) یکی‌ از اعضا کوچک‌ خانواده‌ طوطی‌ها محسوب‌ می‌شود. مهد این‌ پرنده‌ زیبا استرالیا می‌باشد.در طول‌ قرن‌ ۱۹ و ۲۰ هزاران‌ جفت‌ از این‌ پرنده‌ به‌ سایر قاره‌ها آورده‌ شد و خیلی‌ زود توانست‌ جای‌ خود را به‌ عنوان‌ یک‌حیوان‌ خانگی‌ محبوب‌ باز کند. رنگهای‌ زیبا، صدای‌ دلنشین‌، توانایی‌ تقلید صدا، طبیعت‌ اجتماعی‌، نگهداری‌ آسان‌ وقیمت‌ ارزان‌، مرغ‌ عشق‌ را به‌ یکی‌ از محبوب‌ترین‌ پرندگان‌ تبدیل‌ کرده‌ است‌.

مرغ‌ عشق‌ در رنگهای‌ متنوعی‌ وجود دارد که‌ از جمله‌ آنها سبز، زرد، آبی‌ و شیری‌ می‌باشد. در طبیعت‌ به‌ کمک‌ منقارقوی‌ و شکل‌ انگشتان‌ پاهایش‌، دو انگشت‌ رو به‌ جلو و دو تا رو به‌ عقب‌ به‌ راحتی‌ از شاخه‌ها بالا می‌رود

بلوغ وتشخیص جنسیت: مرغ‌ عشقها‌ حدودا در ۳ ماهگی‌ بالغ‌ می‌شود. برجستگی‌ روی‌ قاعده‌ منقار در غالب‌ پرندگان‌ نر بالغ‌ آبی‌ روشن‌ یا بنفش‌و در ماده‌ بالغ‌ قهوه‌ای‌ است‌. البته‌ این‌ رنگ‌ در نابالغین‌ کاملا مشخص‌ نیست‌ ضمن‌ اینکه‌ هنگام‌ بیماری‌ یا پیری‌ رنگ‌بتدریج‌ کم‌ می‌شود.مرغ‌ عشق‌ ماده‌ در هر نوبت‌ به‌ طور متوسط ۴-۶ تخم‌ می‌گذارد. جوجه‌ها ۱۶-۱۸ روز بعد از تخم‌ بیرون‌ آمده‌ و۲۴-۲۸ روز در لانه‌ می‌مانند. در طول‌ این‌ مدت‌ جوجه‌ها به‌ شدت‌ وابسته‌ به‌ مادر هستند

خریداری: باید توجه‌ داشت‌ که‌ مرغ‌ عشق‌ (مانند سایر حیوانات‌ خانگی‌) حتما باید از جای‌ مطمئن‌ خریداری‌ شود. سن‌ مناسب‌برای‌ خرید ۶-۷ هفتگی‌ است‌. هنگام‌ خرید به‌ وضعیت‌ پرها دقت‌ کنید چرا که‌ نشانه‌ خوبی‌ از وضعیت‌ کلی‌ پرنده‌ است‌.در پرنده‌ سالم‌ پرها صاف‌، شفاف‌ و درخشان‌ می‌باشند در حالیکه‌ پرنده‌ بیمار کسل‌ بوده‌ و پرهای‌ ژولیده‌ای‌ دارد. چشم‌هاباید شفاف‌، درخشان‌ و فاقد تورم‌ باشند. پاها به‌ راحتی‌ میله‌ قفس‌ را بگیرند و پرنده‌ در حالت‌ ایستاده‌ زاویه‌ ۳۰ نسبت‌ به‌خط قائم‌ داشته‌ باشد. اطراف‌ مخرج‌ طبیعی‌ و پرنده‌ شاداب‌ باشد

نکته: مرغ‌ عشق‌ خیلی‌ زود اهلی‌ شده‌ و به‌ خانه‌ خو می‌گیرد. می‌توان‌ به‌ آن‌ یاد داد که‌ روی‌ انگشت‌ بنشیند حضورسگ‌ و گربه‌ موجب‌ ناراحتی‌ پرنده‌ می‌شود حتی‌ اگر به‌ آن‌ دسترسی‌ نداشته‌ باشند.

نگهداری

قفس:

ابعاد: اندازه‌ توصیه‌ شده‌ برای‌ یک‌ جفت‌مرغ‌ عشق‌ ۷۵‚۶۰‚۱۰۰سانتیمتر می‌باشد. داشتن‌ میله‌های‌ افقی‌ (نسبت‌ به‌ عمودی‌) ارجح‌ است‌ چرا که‌ پرنده‌ می‌تواند برای‌ بالا رفتن‌ از آن‌استفاده‌ کند.

مکان‌ قفس‌: قفس‌ را باید در اتاقی‌ روشن ‌، با هوای‌ مناسب‌ و درجریان‌ (با دمای‌ ۱- ۲۶ سانتیگراد بدون‌ تغییرات‌ ناگهانی‌) ، بدون‌ دود سیگار و در گوشه‌ای‌ از اتاق‌ قرار داد تا پرنده‌ احساس‌ امنیت‌ کند . پرنده‌ نباید در معرض‌تابش‌ مستقیم‌ آفتاب باشد . ارتفاع‌ قفس‌ بهتر است ‌طوری‌ باشد که‌ پرنده‌ حدودا هم‌ سطح‌ چشمان‌ شما باشد تا کنترل آن‌ ساده ‌تر شود . با توجه‌ به‌ اینکه‌ مرغ‌ عشق‌ در شب‌ ساعاتی‌ را می‌خوابد در صورتیکه‌ چراغها روشن‌ است‌ بهتراست‌ روی‌ قفس‌ با پارچه ‌پوشانده‌ شود.

وسایل‌ داخل ‌قفس‌: وسایل‌ لازم‌ برای‌ قفس‌ شامل‌ ظروف‌ آب‌، غذا و سنگریزه‌ و کف‌ دریا می‌باشد. اسباب‌ بازی‌ نیز بویژه‌ برای‌ یک‌ پرنده‌ تنها لازم‌است ‌. کف‌ قفس‌ را می‌توان‌ ترجیحا با کاغذهای غیر چاپی مثل کاغذهای خاص الگوی خیاطی که کاهی و بدون مواد چاپی هستند فرش کنید . آبخوری‌ لوله‌ای‌ ، برای‌ مرغ‌ عشق‌ مناسب‌ است ‌. جلوی‌ ظروف‌ آب‌ و غذا باید میله‌ باشد تا پرنده‌ بتواند بر روی‌ آن‌ بنشیند ضمن‌ اینکه ‌ظروف‌ آب‌ و غذا نباید زیر میله‌های‌ بالایی‌ قفس‌ باشند چر که‌ با مدفوع‌ پرنده‌ آلوده‌ می‌شوند. آب‌ همیشه‌ تازه‌ و تمیز باید در اختیار پرنده‌ باشد. کف‌ قفس‌ باید هر روز و کل‌ قفس‌ ۳ – ۴ روز یک‌ بار تمیز شوند.

میله‌ داخل ‌قفس‌: میله‌های‌ چوبی‌ نسبت‌ به‌ پلاستیکی‌ ارجح‌ هستند ضمن‌ اینکه‌ بهتراست‌ قطر میله ‌ها متفاوت‌ باشد. به‌ طور کلی‌ قراردادن‌ شاخه‌ درخت‌ بویژه‌ به‌ جای‌ میله ‌های‌ بالایی‌ قفس‌ مناسبتر است‌ چرا که‌ پرنده‌ می‌تواند از آن‌ بالا رفته ‌ضمنا ناخن‌هایش‌ نیز ساییده‌ می‌شود.

اسباب‌ بازی‌: مرغ‌ عشق‌ آینه‌ را دوست‌ دارد. می‌توان‌ یک ‌آینه‌ کوچک‌ را داخل‌ قفس‌ قرار داد تا پرنده‌ خود را ببیند. اسباب‌ بازیهای‌ دیگر مورد علاقه‌ مرغ‌ عشق‌ شامل ‌نردبان ‌، تاب ‌، توپ‌ پینگ ‌پنگ‌ آویزان‌ و زنگ ‌می‌باشند.

نگهداری در پاسیو: محیط پاسیو اگر هوای تازه و با تهویه مناسب داشته باشد محل بسیار خوبی است به شرط آن که:

_در معرض تابش مستقیم خورشید نباشد.

_گیاهان داخل آن سمی نباشند (می توانید از گیاهان و درختچه های مصنوعی استفاده کنید).

_تهویه مناسب برای هوا داشته و زیاد مرطوب ، گرم و سرد نباشد.

چند نکته مهم

برای داشتن مرغ عشق های سالم رعایت بعضی از نکات الزامیست که در ذیل مختصرا ذکر میگردد :

۱- مرغ عشق هایی که تازه خریداری شده اند را تا اطمینان از سالم بودنشان در قرنطینه نگهداری کنید.

۲- به محض مشاهده علائم بیماری در هر کدام از مرغ عشق ها ، آن را از بقیه جدا کنید و سپس به مداوایش بپردازید.

۳- سعی کنید از میله ها و ظروف غذاخوری پلاستیکی و بدون درز و شکاف و شکستگی استفاده کنید.

۴- از قفس مناسب جهت نگهداری مرغ عشق (۷۵ ‚ ۶۰ ‚ ۱۰۰ سانتیمتر) استفاده کنید قفسهای کوچک باعث بی تحرکی و در نتیجه چاقی مرغ عشق و همچنین شکستگی و بی نظمی پرها می شود.

۵- میله را در جهت مخالف یکدیگر و در طول قفس قرار دهید تا فاصله پرواز بیشتر باشه و امکان تحرک پرنده زیادتر گردد.

۶- میله ها را در جای خود کاملاً محکم کنید و حداقل دو هفته یکبار میله ها و ظروف غذاخوری را از قفس بیرون آورده ضد عفونی کرده و در صورت شکستگی تعویض نمایید.

۷- حداقل روزی یک بار آب را تعویض و ظرف آن را تمیز کنید.

۸- روزانه یکبار دانخوری را بیرون آورده و اضافات و پوسته ها را دور ریخته و دان جدید اضافه کنید تا مرغ عشقها گرسنه نمانند.

۹- هر ماه یکبار مرغ عشقها را (البته در صورتی که جوجه و یا تخم نداشته باشند) در یک قفس دیگر گذاشته و قفس را ابتدا با اسپری های حشره کش یا مواد ضد عفونی کننده ضد عفونی کنید و پس از یک ساعت کاملاً با آب و مواد شوینده آنها را بشویید و بگذارید با نور خورشید خشک شوند.

۱۰- هفته ای دو بار ظرف حمام برای مرغ عشقهای خود بگذارید(البته در جای گرم و غیر از زمان جفتگیری).

چگونه می توان مرغ عشقها را اهلی (دستی) نمود ؟ برای این کار دو روش وجود دارد و بسته به فرد بکار گیرنده و میزان زمانی که می خواهد برای این کار اختصاص دهد متفاوت می باشد (البته اصول ایجاد رفتار در هر دو مورد یکسان است و تفاوت آنها در مرحله ابتدای آنها می باشد) ؛ من در ذیل هر دو روش را همراه اصول حاکم بر آن توضیح میدهم :

روش اول : این روش دیر بازده بوده و نیاز به صبر و حوصله فراوانی دارد اما کاملا بر قوانین اخلاقی منطبق است ، این روش در ابتدا به ساکن بر پایه عادی شدن و حذف محرک بی اثر استوار است و پس از آن بسته به راهکاری که شما پیش می گیرید میتواند بر طبق اصول یادگیری شرطی شدن کلاسیک و یا فعال ادامه یابد ؛ حال به شرح جزئیات کار می پردازیم : در این متد ، شما هر روز مدتی را صرف غذا دادن به حیوان نموده و با ملایمت با او صحبت می کنید (در این هنگام هرگز حرکات تند و ناگهانی از خود بروز ندهید چراکه حیوان ، شما را به عنوان محرک خطرناک شناسایی کرده و عکس العمل دفاعی که همان فرار و یا ستیز است را از خود بروز خواهد داد) پس از مدتی درخواهید یافت که پرنده با شما اجین شده و حتی اگر دست خود را درون قفس ببرید عکس العمل شدیدی از خود نشان نداده و به کار خود مشغول است (حیوان ، در این دوره ای که هر روز با او صحبت می کرده اید و به او غذا داده اید به طور ذاتی دریافته که شما برای او خطری ندارید و اصطلاحا به یک محرک بی اثر تبدیل شده اید) خوب ، هم اینک نوبت مرحله دوم کار است ، این مرحله و روشی که پیش می گیرید (علاوه بر نوع گونه حیوانی که در حال تعلیم دادن به آن هستید) بسته به فعلی است که می خواهید حیوان از خود بروز دهد متفاوت است مثلا اگر می خواهید با ایجاد صدای خاصی پرنده به سمت شما بیاید باید در هنگام غذا دادن به پرنده یک صدای خاص از خود ساطع کنید (مثلا با یک ریتم خاص سوت بزنید یا یک صدای ممتد ایجاد کنید و امثالهم ؛ البته نکته ای که در اینجا حائز اهمیت است یکسان بودن نوع صدای تولید شده در تمام مدت آموزش می باشد) پس از مدتی حیوان نسبت به آن صدا شرطی شده و در صورت شندینش به گمان این که غذا به همراه دارید عکس العمل نشان داده و به سمت شما جذب میشود و یا مثلا فقط با دست به او میوه و یا سبزی مورد علاقه اش را بدهید در این صورت او نسبت به دست شما شرطی شده و با دیدن دستتان به سمت آن جذب می شود (به این  الگوی یادگیری در اصطلاح شرطی شدن کلاسیک می گویند). اما برای ایجاد رفتار پیچیده تر این  الگوی رفتاری ناکارآمد بوده و نیاز به الگوی دیگری به نام شرطی شدن فعال دارید که این نوع از یادگیری بر پایه پاداش و تنبیه استوار است . در این مورد ، بروز یک رفتار منجر به پاداش و یا تنبیه می گردد . حال اگر عمل و رفتار به پاداش منتهی شود قطعا احتمال بروز مجدد آن رفتار افزایش یافته و بلعکس اگر منتهی به تنبیه شود احتمال تکرار کاهش خواهد یافت لازم به ذکر است که این الگوی یادگیری بیشتر در مورد حیوانات بزرگ و باهوش (از جمله اسب ، سگ و … ) بسان آنهایی که در سیرک هستند متداول است و در مورد مرغ عشق کارایی چندانی ندارد ؛ به دلیل اینکه این نوشته مستقیما در مورد مرغ عشق می باشد از توضیح وبسط این الگوی یادگیری خودداری می کنم.

حال به روش  دوم می پردازیم : قبل از توضیح در مورد این روش باید متذکر شوم تمام اصول بنیادی این متد مثل روش قبل است و تنها تفاوت آنها این است که در روش اول باید مدتی را صرف غذا دادن و صحبت کردن با حیوان می کردید تا به شما عادت کند (شناسایی به عنوان یک محرک بی اثر) که در این راهکار نیازی به آن نیست ، در این روش شما باید بالهای مرغ عشق را کوتاه کرده و از اصل گرسنگی برای جذب حیوان استفاده کنید فی الواقع چیدن بالها منجر به عدم توانایی گریز پرنده می شود و گرسنگی دادن ، حیوان را مجبور به اعتماد میکند که مجموعا علاوه بر کاهش چشمگیر مدت زمان عادی شدن همراه با شرطی شدن کلاسیک می باشد. حال به شرح جزئیات کار می پردازیم : ابتدا شاه پرهای مرغ عشق خود را کوتاه کنید (اگر آنها را بکشید بعد از ۶ هفته رشد کامل کرده و پرنده شما مجددا قادر به پرواز خواهد بود ولی اگر آنها را کوتاه کنید تا اولین پرریزی عملا صاحب شاه پر نخواهند شد و توانایی پرواز را بدست نخواهند آورد . اصولا چیدن پر نسبت به کشیدن آن دارای دو مزیت است : اول اینکه به پرنده خود آزار نرسانیده اید و دوم اینکه مدت زمان بیشتری برای آموزش و جلوگیری از گریز در اختیار دارید پس قطعا چیدن پر بر کشیدن آن ارجح است) سپس ظرف غذا و همه مواد خوراکی را از قفس بیرون بیاورید (ظرف آب را هرگز برندارید چرا که ممکن است آب دادن به پرنده را فراموش کنید و منجر به تلف شدن آن شوید) و حدودا نیمی از روز تا یک روز پرنده را به حال خود رها کنید پس از آنکه متوجه شدید حیوان شما به شدت گرسنه شده در کف درست خود ارزن ریخته (البته اگر از قبل با علایق حیوان خود آشنا باشید می توانید غذای مورد علاقه اش را در دستتان ریخته و به او بدهید که مطمئنا این کار به جذب پرنده بسمت غذا تاثیری بسزا خواهد داشت) و درون قفس ببرید تا به سمت آن جذب شود سپس این کار را برای مدتی ادامه بدهید تا پرنده به شما عادت کند (می توانید از همان ابتدا هنگام غذا دادن یک صدای خاص را برای پرنده ایجاد کنید تا به آن صدا شرطی شود).

نکته : حال که به تفصیل دو روش را توضیح دادم لازم میدانم این نکته را هم ذکر کنم که من بشخصه راهکار اول را ترجیح میدهم چرا که علاوه بر عدم آزار رساندن به حیوان برای خود شخص هم لذتبخش است.

آب تنی: آب تنی خصوصا در فصول گرم سال و هنگام پرریزی بسیار ضروریست. چرا که موجب تحریک رشد سریع پرهای جدید می شود. در برخی از موارد به علت طولانی شدن فواصل بین آب تنی ها ممکن است برخی از پرنده ها میل به آب تنی را از دست بدهند و یا جوجه هایی که برای اولین بار با ظرف آب تنی آشنا می شوند ممکن است رغبتی به این کار نداشته باشند. بعد از استحمام پرنده به آراستن خود می پردازد. پرهای خودش را لرزانده و با نوک خود آنها را مرتب می کند. سپس به کمک نوکش ، مواد چربی ترشح شده از غده ای که در بالای محل اتصال دم به بدنش قرار دارد را روی کلیه پرهای خود می مالد. این روغن باعث براقی پرها شده و به عنوان یک ماده محافظ طبیعی عمل می کند. برای آب تنی ظرفی حاوی آب با درجه حرارتی حدود دمای اتاق و با عمقی کم به طوری که پرنده بتواند به راحتی داخل آن آب تنی کند را کف قفس قرار بدهید تا پرنده درون آن استحمام کند. پس از استحمام به علت ریختن آب بر روی کف قفس خشک کردن و یا تعویض پوشش کف آن ضروریست.

پرواز ازاد : مرغ‌ عشق‌ نیاز به‌ پرواز آزاد دارد. در صورتیکه‌ پرنده‌ شما به‌ قفس‌ عادت‌ کرده‌، می‌تواند هر روز بیرون‌ بیاید و در اتاق‌پرواز کند. برای‌ این‌ کار ابتدا باید شرایط اتاق‌ کاملا مناسب‌ باشد. در و پنجره‌ها بسته‌، بخاری‌ها خاموش‌ و سگ‌ و گربه‌ دراتاق‌ نباشد. آنگاه‌ می‌توان‌ در قفس‌ را باز کرده‌ تا پرنده‌ ۲۰-۳۰ دقیقه‌ بازی‌ کند. پرنده‌ای‌ که‌ به‌ قفس‌ خود عادت‌ کرده‌ پس‌ ازاین‌ مدت‌ باز خواهد گشت‌ بویژه‌ اگر به‌ طور منظم‌ برای‌ بازی‌ بیرون‌ آورده‌ شود

صحبت کردن: مرغ‌ عشق‌ تا حدی‌ قادر است‌ صحبت‌ کردن‌ را بیاموزد.ولی نمیتوان مطمئن بود که حتما یاد میگیرد. بهترین‌ زمان‌ برای‌ یاد دادن‌ از حدود ۵-۶ هفتگی‌ است‌. پرنده‌نر از نظر یادگیری‌ بهتر از ماده‌ می‌باشد. برای‌ یاد دادن‌ باید توجه‌ کرد که‌ کلمه‌ بدقت‌ و بارها تکرار شود. با توجه‌ به‌ اینکه ‌پرنده‌ معنی‌ کلمه‌ را نمی‌فهمد باید کلمه‌ به‌ یک‌ شکل‌ تکرار گردد.

تغذیه‌: غذای‌ اصلی‌ مرغ‌ عشق‌ در اسارت‌ و آزادی‌ دانه ‌است‌. دانه‌ها شامل‌ ۲ گروه‌ مهم‌ هستند :

۱– دانه‌ غلات ‌: کربوهیدرات‌ زیاد وچربی‌ کم‌ دارند ، مانند ارزن‌ (طبیعتش سرد و خشک می باشد و دانه ایی قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون است) و ذرت‌.

۲- دانه‌های‌ روغنی‌ : چربی‌ زیاد وکربوهیدرات‌ کم‌ دارند ، مانند تخم‌ کتان (طبیعتش گرم بوده و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربوهیدرات و املاح معدنی میباشد) یا تخم‌ آفتابگردان‌.‌

غذای‌ مناسب ‌مرغ‌ عشق‌ ارزن‌ می‌باشد ولی‌ این‌‌ غذای‌ کاملی‌ نیست‌ بویژه‌ هنگام‌ تولید مثل ‌و برای‌ بالانس‌ کردن‌ آن‌ اضافه‌ کردن‌ یک‌ دانه‌ روغنی‌ (مانند تخم‌ کتان‌) لازم‌ است ‌. علاوه‌ بر اینها سبزیجات‌ (مانند هویج ‌، کلم‌) ، میوه‌های‌ تازه‌ (مانند سیب‌) و نیز مکمل‌ توصیه‌ می‌شوند. باید توجه‌ داشت‌ که‌ هر نوع‌ تغییر جیره‌ به‌ تدریج ‌انجام‌ شود.

نکته : حتما به ازای هر یک کیلو ارزن ۲۰۰ گرم تخم کتان با آن مخلوط کنید نه بیشتر و نه کمتر چون تخم کتان یه دانه روغنیست و برای تامین بسیاری از مواد بدن آنها ، مخصوصا برای گرفتن نطفه موثر میباشد.

شما می توانید هفته ای ۲_۳ بار به اندازه یک قاشق غذاخوری برنج ( به صورت کته ) به مرغ عشق بدهید.

نان: نان سبوس دار و کم نمک را با آب گرم خیس کنید تا نرم شود و بعد در قفس بگذارید.

سبزیجات و میوه: سبزیجاتی مثل شوید ، جعفری ، کاهو (برگ کاهو طبیعتی سرد دارد و تامین کننده کلسیم و آهن و اشتها آور و ضد یبوست میباشد) ، هویج (طبیعتی گرم دارد و سرشار از ویتامین A و املاح معدنیست) و میوه هایی چون سیب (طبیعتی معتدل داشته و سرشار از ویتامینهای گوناگون است) را همواره در برنامه غذای آنها بگنجانید.

تخم مرغ: تخم مرغ را به صورت آبپز شده در اختیار آنها بگذارید(هفته ای ۱ یا ۲ مرتبه).

جوانه ها : کامل ترین و حیاتی ترین بخش جیره غذایی مرغ عشق است (که متاسفانه بسیار مورد غفلت قرار میگیرد). دانه ها در هنگام جوانه زدن ،‌مملو از ویتامینها و پروتئین ها ، املاح معدنی ، کربوهیدراتها و قندهای طبیعی میشوند و برای مصرف مرغ عشقها بخصوص جوجه ها بسیار مفید است ، حداقل هفته ای یک بار به آنها جوانه گندم بدهید.

مکمل‌: دو مکمل‌ مهم‌ برای‌ مرغ‌ عشق‌ سنگریزه‌ (یا شن‌) و کف‌ دریا می‌باشند.

پرندگان‌ دانه ‌خوار از جمله ‌مرغ‌ عشق‌ اغلب‌ قبل‌ از خوردن‌ دانه‌ اقدام‌ به‌ خوردن‌ سنگریزه‌ می‌کنند. سنگریزه ‌در سنگدان‌ پرنده‌ کمک‌ به‌ شکستن‌ دانه‌ کرده‌ ونقش‌ مهمی‌ در هضم‌ آن‌ دارد. باید توجه‌ داشت‌ که‌ سنگریزه‌ آلوده‌ نباشد.سنگریزه را هم میتوان با ارزن مخلوط کرد(البته با نسبت خیلی اندک) و هم میتوان جداگانه در یک ظرف دهان گشاد ریخته و در کف قفس گذاشت.

کف دریا پوسته نوعی نرم تن دریاییست که حاوی کلسیم بوده و باعث استحکام نوک و همچنین پوسته تخم ها در هنگام تولید مثل می شود . ضمنا پرنده هنگام استفاده از کف دریا نوک خود را به آن می کشد که مانع رشد بیش از حد آن می شود.

آب‌ (برای‌ نوشیدن‌ واستحمام) : آب‌ تازه و‌ در ظرف‌ تمیز باید همیشه‌ در دسترس‌ باشد . بهتر است‌ آب‌ هر روزعوض‌ شود . پرنده‌ برای‌ آراستن‌ پرهای‌ خود نیز نیاز به‌ آب‌ دارد.

ویتامین: بدن تمام موجودات زنده برای انجام اعمال حیاتی نیازمند پروتئین ، کربوهیدرات ، چربی ها ، موادمعدنی و ویتامین هاست و این نیازها با مصرف مواد غذایی مختلف و متنوع تامین می شود . ویتامین ها دسته ای از مواد مغذی هستند که دارای معدودی از خصوصیات شیمیایی می باشند . این مواد ترکیبات آلی هستند که بوسیله نسوج بدن سنتز نمی شوند و بمقدار خیلی کم وجود آنها در جیره های غذایی لازم است . ترکیبات مذکور اجزا ساختمانی بزرگی از بدن را تشکیل نمی دهند و بیشتر بعنوان تنظیم کننده متابولیسم عمل می کنند . ویتامین ها بصورت محلول در چربی و آب وجود دارند . با توجه به مراتب فوق و از آنجا که مرغ عشقها و سایر پرندگان محصور در قفس ، در طبیعت نیازهای خود را بامصرف دانه های کال و رسیده ، علوفه سبز و بسیاری مواد غذایی دیگر تامین می کنند به نظر می رسد استفاده از ویتامین ها برای آنها در زمان زندگی در اسارت ضرورت دارد و ضمنا ارزش غذایی دانه ها بمرور زمان و بر اثر ماندن و انبار شدن کاهش پیدا میکند و باعث کاهش میزان ویتامینها موجود در آنها می شود لذا استفاده از مولتی ویتامین ها می تواند این کاهش را جبران نماید . وقتی پرنده شما سالم و سرحال هم می باشد باید علاوه بر میوه و سبزیجات ، هفته ای دو بار در ظرف آب آنها ، نصف قرص جوشان مولتی ویتامین (یا ۱۲ قطره) و یک چهارم قرص جوشان کلسیم بریزید (یا ۱۰ قطره). اکیدا توصیه می شود بعد از ۲۴ ساعت ظرف آب را بشویید (به دلیل رشد سریع پارازیتها در این محیط غنی شده هرگز نگذارید ظرف آب حاوی مولتی ویتامین بیش از ۲۴ ساعت بماند بلکه آن را به دقت بشویید).

نکته : موقع شستن ظرف آب ، بهتر می باشد از آب داغ و مقدار بسیار کم مایع ظرفشویی استفاده نموده ، ظرف را با شیشه شور یا با یک مسواک کهنه بشویید.

انواع ویتامین ها و خواص آنها

ویتامین B برای برقراری تعادل عصبی و نظم سوخت و ساز بدن ضروریست.

آثار کمبود ویتامین : کمبود این ویتامین در بدن باعث اختلال در دستگاه گوارشی و اعصاب می شود .

منابع ویتامین : زرده تخم مرغ .

ویتامین B1 در تنظیم اعمال تنفسی وعصبی موثر است .

آثار کمبود ویتامین : کبود این ویتامین باعث آماس روده – گرفتگی عضلات – بی اشتهائی می شود .

منابع ویتامین : تخم مرغ.

ویتامین B2 مهمترین عامل در رشد بدن می باشد .

آثار کمبود ویتامین : باعث لاغری – توقف رشد -اختلالات تنفسی – بیماریهای پوستی -اختلالات گوارشی می شود .

منابع ویتامین : این ویتامین در اسفناج – شیر – سفیده تخم مرغ.

ویتامین B6 در سوخت و ساز مواد گلواسیدی و غذا موثر است .

آثار کمبود ویتامین : باعث کاهش شدید وزن و اختلالات حرکتی می شود .

منابع این ویتامین : این ویتامین در جوانه گندم – ذرت – سبزی ها – برنج – زرده تخم مرغ.

ویتامین B12 در رفع عوارض عصبی موثر است .

آثار کمبود ویتامین : باعث رشد نامناسب و ایجاد پرهای ناقص می شود.

منابع این ویتامین : زرده تخم مرغ.

ویتامین C در تنظیم عمل بافتها و ایجاد مقاومت در بدن بسیار موثر است .

آثار کمبود ویتامین : باعث خون ریزی جلدی – ضعف شدید می شود.

منابع این ویتامین : جعفری – کاهو.

ویتامین D در رشد و سفت شدن استخوانها موثر است .

آثار کمبود ویتامین : باعث نرم شدن و کج شدن استخوانها می شود .

منابع این ویتامین : روغن ماهی – زرده تخم مرغ – و نور آفتاب.

ویتامین E این ویتامین باعث تقویت اعضای تناسلی می شود .

آثار کمبود ویتامین : باعث عقیم شدن پرنده می شود .

منابع این ویتامین : زرده تخم مرغ – جوانه گندم – کاهو – کلم.

ویتامین F در رویش پرها و لطافت آنها موثر است .

آثار کمبود ویتامین : باعث ایجاد زخمهای جلدی و اختلالات در هضم غذا می شود .

منابع این ویتامین : روغن ماهی – جوانه گندم.

ویتامین K مهمترین ویتامین برای انعقاد خون می باشد .

آثار کمبود ویتامین : باعث خون ریزی – ورم روده -طولانی شدن زمان انعقاد خون می شود .

منابع این ویتامین: گوجه فرنگی،اسفناج،زرده تخم مرغ،کلم گل

مطالب ارائه شده حاصل زحمات اقای سعید رنگین کمان میباشد

وبلاگ اقای رنگین کمان:http://budgerigars.mihanblog.com

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

3,178 دیدگاه در “شناخت ، نگهداری ، تغذیه و تربیت مرغ عشق

    1. مجتبی

      سلام
      هنوز کامل بالغ نشده دو سه هفته دیگه صبر کنید بهتر مشخص میشه اما بنده حدس میزنم ماده باشه اگر اشتباه نکنم. باز منتظر نظر سایر دوسنتان باشید.

      پاسخ
  1. بهرام

    سلام
    ببخشید میدونم این صفحه برای سوالات مرغ عشقه ولی اگر ممکنه کمکم کنید گربه ام که یه مدت رفته بود بعد از یکماه برگشت دیدم خیلی حالش خرابه فقط میخوابید و به سختی میتونست راه بره پاهاشو رو زمین میکشید تا اینکه بعد دو روز دیدم زیر شکمش موهاش ریخته چشاشم ریزش آب داره و چرک جمع میشه الان یه هفته س اومده و فقط میخوابه و برای غذا هم نمیاد و غذاشو باید ببرم بذارم جلوش اگر ممکنه بگید من باید چیکار کنم و اگر صفحه ای در مورد گربه هست لینک بدید ممنون میشم، بعدش توی ظرف ادرار میکنه و رنگش زرده برای دستشویی هم نمیره بیرون

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      بهتره هر چه سریعتر به دامپزشک مراجعه کنید تا بیماری گربه رو تشخیص و درمان مناسب رو تجویز کنه. در مورد گربه در تالار گفتگو میتونید سوالتون رو مطرح کنید. البته مورد شما به نظرم اورژانسی هست و بهتره سریعتر به دامپزشک مراجعه کنید.
      https://www.onlypet.ir/forum/cat/

      پاسخ
  2. بهرام

    متاسفانه امروز دیدم که زیر دمش به اندازه یک سکه سوراخ شده نمیدونم چرا اینطوری شده زیر شکمش رو پماد زدم خوب شد الان موهاش درامده چشماشم نفازولین ریختم بهتره ولی دمش رو امروز دیدم بعدش دمش آویزونه و نمیتونه حیون تکونش بده این گربه وحشی بود وقتی ۵ ماهه بود من بهش غذا دادم دیگه عادت کرد بیاد پارکینگ شبا میخوابید یه مدت رفت تقریبا دو ماه بود دیگه نمیومد تا اینکه یه روز دیدم اومده پارکینگ و حال و روزش خرابه بعدش امروز دمش رو پانسمان کردم چیز جالبی که در مورد این گربه می بینم اینکه خیلی خوب همکاری میکنه مثلا وقتی دمش رو پانسمان میکردم خودش انگار میدونست بهتره اینکار بکنم تو چشماشم وقتی میخوام قطره بریزم خودش سرشو میاره بالا و چشمشو باز میکنه اصلا آدم شاخ در میاره انگار اصلا میفمهمه ولی موقع زدن پتادین بدجور ناله کرد، ولی امروز وقتی اومد بره دستشویی چنان زوزه میکشید که دلم واسش آب شد به سختی راه میره نمیدونم فقط چطوری باید ببرمش دامپزشک چون اهلی اهلی که نیست که بعدش نمیدونم دامپزشک اصلا قبول میکنه یک حیون وحشی رو درمان بکنه خودت میدونی که اخلاق ما مسلمونها رو حیونا رو نجس میدونیم؟ فقط موندم این گربه رو کسی زده یا واقعا مریض شده چون دمش رو دیدم مشکوک شدم قشنگ سوارخ شده بود ولی خب پانسمان کردمش، امروز خدا رو شکر اشتهاش بهتر شده بود، بنظر شما اگه زنگ بزنم دامپزشک میاد؟ الان یه هفته هست شب تا صبح بیدارم و بالا سرشم غذاشو میبرم همونجا میخوره امروز برای اولین بار خیلی گشنه بود، دلم واقعا براش میسوزه و گربه های دیگه که هیچ جایی واسه خواب ندارند، عذر میخوام که طولانی شد، ممنون از راهنمایتون

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      والا بنده در خصوص گربه زیاد اطلاعی ندارم که بتونم کمکتون کنم. اما خب دامپزشک فکر نمیکنم برای این گربه بیاد و اگه بیاد هم حتما هزینه هنگفتی رو میطلبه. برای همین به نظر خودتون ازش مراقبت کنید و غذا و اب بهش بدید تا حالش بهتر بشه و به زندگیش ادامه بده. چون ظاهرا حالش بهتر از قبل هست. با این حال به دامپزشک هم خواستید زنگ بزنید و حداقل مشورت بگیرید

      پاسخ
  3. امیر مهدی

    سلام خسته نباشید مرغ عشق های من خیلی بی تحرک هستن از صبح تا شب تکون نمی خوره حدود ۲هفته هست فقط یه جا نشستن و فقط قد میکشن و خمیازه قبلا حدود سه هفته پیش تخم گذاشته بودن و خیلی مست بودن و لی علان تکون نمی خوره هرچییی که بگید هرچییی در اختیارشان گذاشتم یک پست بالا تر هم توضیح دادم شرایط نگداریشونو دامپزشک هم گفته سالمن چیکار کنم

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      کار خاصی نمیشه کرد دوست من. تا عید صبر کنید و هوا که گرمتر شد احتمالا به فکر تولید مثل میفتن. الان کار خاصی نیاز نیست انجام بدید و مرغ عشق هم قرار نیست پشت سرهم تخم و جوجه کنه مگر شرایط امادگیشون بالا باشه یا حتی دچار مشکلات هورمونی باشن.

      پاسخ
  4. امیر مهدی

    سلام آقا شهریار و آقا مجتبی مرغ عشقم که جفت هستن و قبلا تخم داشتن خیلی بی تحرک شدن از صبح تا شب یه جا رو میله نشستن و تکون نمی خورن و فقط خمیازه میکشن دیگه هیچی هرچییی هم که بگید دارن و هرجور ویتامین و…. بگید هم مرتب میخوره حدود ۳هفته هست این اتفاق پیش اومده باتوجه به پستی که یدونه بالاتر گذاشتم درباره این عکس ها یه نظری بدید ببینید مشکلی دارن یانه لطفا ۳تاشو ببینید مهمه
    سلام آقا شهریار و آقا مجتبی مرغ عشقم که جفت هستن و قبلا تخم داشتن خیلی بی تحرک شدن از صبح تا شب یه جا رو میله نشستن و تکون نمی خورن و فقط خمیازه میکشن دیگه هیچی هرچییی هم که بگید دارن و هرجور ویتامین و…. بگید هم مرتب میخوره حدود ۳هفته هست این اتفاق پیش اومده باتوجه به پستی که یدونه بالاتر گذاشتم درباره این عکس ها یه نظری بدید ببینید مشکلی دارن یانه لطفا ۳تاشو ببینید مهمه

    http://uupload.ir/files/ngdx_img_20180131_215623.jpg

    http://uupload.ir/files/lj08_img_20180131_215626.jpg

    http://uupload.ir/files/6iyl_img_20180131_215635.jpg

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      خیر. مشکلی که حداقل ار روی عکس ها قابل مشاهده نیست و کم تحرکی و خمیازه کشیدنشون هم یا واسه نوع غذاشونه (مثلا ویتامین رو زیادی دارید بهشون میدید یا غذای گرمی خیلی بهشون میدید؟) یا ساعت خواب و بیداریشون بهم خورده یا محیطشون سرده یا موارد مشابه.

      پاسخ
  5. بهرام

    واقعا ممنون ازتون این سایت واقعا سایت خوبی هست امروز به زخمش پماد و بتادین زدم و دوباره پانسمان کردم بعدش ظهر برای اولین بار رفتش بیرون و بعد دوباره شب اومد اول اصلا نمیتونست راه بره فقط من موندم دمش چطور زخمی شده فکر کنم با تفنگ زدنش زیر شکمش موهاش ریخته بود همه دراومده فقط دمش هنوز کمی لخته، اگر دیدم حالش بدتر میشه حتما دامپزشک زنگ میزنم جهنم هزینه فقط بیاد درمان بکنه والله حاضرم دویست تومن بدم ولی خوبش کنه این همه بیدار موندم و وسایل باند و ضد عفونی و پماد گرفتم همین نزدیک صد تومن شد، فقط وقتی میخوام بتادین بزنم و باند بپیچم بدجور ناله میکنه چند بار اومدم بتادین بزنم از جاش بلند شد رفت تا شب بالاخره موفق شدم، همینکه بتادین رو میبینه زوزه میکشه فکر نکنم دامپزشک جز اینکاری که من کردم رو بکنه مثلا بخیه که نمیکنه یا عفونت بدنش رو گرفته باشه جراحی هم که نمیکنه میخواد یه باند ببنده اونم خودم اینکارو کردم البته اگر کاملا وحشی بود که نمیتونستم اینکارو بکنم، بعدش دولت باید از حیونای وحشی حمایت بکنه همین مسئله ای که بنظر جزئی میرسه میتونه کل اکوسیستم رو بهم بزنه یه حشره کوچیک از چرخه حذف میشه حتی توی آب و هوا و هم تاثیر میگذاره ببخشید طولانی شد

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام دوست من.
      بهتره این بحث رو اینجا ادامه ندیم و در صورتی که تمایل داشتید در این خصوص مطلبی ارسال کنید لطفا به تالار گفتگو و بخش مربوطه مراجعه کنید. اینجا بخش مرغ عشق هست و کلا مطلب داره منحرف میشه و میره به سمت گربه. لطفا اگه سوالی داشتید در تاپیک زیر مطرح کنید در خدمتتون هستیم.
      با سپاس
      https://www.onlypet.ir/forum/cat/

      پاسخ
  6. امیر مهدی

    ممنون بعد یه سوال دیگه من بهشون ارزن و کتان قاطی شده میدم مشکلی که نیست؟؟؟

    پاسخ
    1. متین

      سلام هر یک کیلو ارزن ۲۰۰ گرم کتان می تونید قاطیش کنید مشکلی نداره

      پاسخ
  7. امیر مهدی

    سلام خسته نباشید مرغ عشق نر من پاهاش بعضی موقع ها این شکلی قبلا جفت گیری هم کرده و تخم نطفه دار گذاشته مشکلی هم نداره تو غذا خوردن اینا ولی بعضی وقتها این جوریه درمانی هست

    http://uupload.ir/files/w5k7_img_20180203_145821.jpg

    پاسخ
  8. امیرمهدی

    سلام خسته نباشید اقا شهریار و اقا مجتبی یه سوال دارم مرق عشق ماده ام قسمت سینه اش خیلی بزرگ شده بردم دامپزشکی ولی یادم رفت بگم خودشم قشنگ چک کرد گفت چیزی نیست فقط یه کم مشکل تنفسی دارن
    یه قطره داد و دورشو تموم کردم ولی همچنان این جوری قلمبه و سینه باد شده مونده چیکارش کنم اینم عکسش مشکل از ید هست به نظرتون
    http://uupload.ir/files/2sv8_img_20180207_195542.jpg

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خودتون دستی معاینش کنید ببینید چینه دان پرنده متورم و سفت شده و یا نه جای دیگه تورم داره ممکنه تاول و دونه چرکی زده باشه معاینش کنید مشخص میشه بعد توضیح بیشتری بدین در خدمتتون هستیم چون ندید و از روی عکس نمیشه درست نظر داد.

      پاسخ
  9. بهمن

    نر و ماده که بله هستن و از روی رنگ بینی مشخصه. نژادشونم استرالیایی. نژاد انگلیسی گرون تره و اینا استرالیایی معمولین. به نظرم یکم سنشون بالاست. در کل مبارکتون باشه و کلی چوچه ازشون بگیری.

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام دوست من.
      این که واسه آدماست!!! شما خواستید مولتی ویتامین برای مرغ عشق هاتون تهیه کنید باید از داروخانه دامپزشکی اون رو تهیه کنید. مثل ویتالین.
      مولتی ویتامین و املاح و الکترولیت و هر چی خواستید تهیه کنید باید مخصوص طیور باشه.

      پاسخ
    2. مجتبی

      سلام
      آقا شهریار توضیح دادند خدمتتون فقط اضافه کنم وقتیکه پرنده تخم گذاشته و روی تخم خوابیده هیچ مکمل و ویتامینی نباید بهش بدین و همه اینها مال قبل از تخم گذاری هست ضمنا در مصرف ویتامین هم نباید زیاده روی کنید چون پوسته تخم ها سفت میشه و جوجه ها در تخم گیر میکنن و اگر زمانیکه والدین روی تخم خوابیدن بهشو نویتامین بدین والدین مست میشن و از روی تخم بلند میشن. بهترین زمان مصرف ویتامین و مکمل زمانی هست که جوجه ها بیشتر از ۹ روز سن داشته باشن تا نزدیکی زمان تخم گذاری جدید.

      پاسخ
  10. Amirhbb

    سلام متاسفانه پریشب در عین ناباوری مرغ عشق زرد ماده لوتینوی ما که چند روزی بود کمی کم تحرک شده بود و دائم در لونه اش بود مرد و حسابی حالمون رو گرفت. آخرین لحظه از مقعدش خون اومد و مرد. دلیلش چی می تونه بوده باشه برای جفتش خطری وجود داره؟ باید برای جفتش چه کرد؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      ممکنه تخم داخل شکمش گیر کرده بوده.

      پاسخ
  11. Amir44

    مرغ عشق مادم شکمش بزرگ شده فکر کنم تخم توشه این عادیه یا بهش روغن بزنم؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      میتونه طبیعی باشه اگر تخم داره دست کاریش نکنید.

      پاسخ
  12. Amir44

    بردم پیش یه نفر گفت بیماری طعمه داره?

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      به شخص ماهر نشون بدین چون همچین بیماری نشنیدم.

      پاسخ
  13. محمدرضا

    سلام. من حدود یک هفته است دو تامرغ عشق گرفتم که فروشنده گفت جوجه هستند. وقتی خریدم کاملاً سالم و سرحال و با خصوصیاتی که شما گفتین بودن. غذا هم بهشون ارزن دادم. اما دو روزه جوجۀ ماده مدفوعش به پرهای انتهای بدنش چسبیده و جدا نمیشه. به نظر شما مشکل یا مریضی داره؟ چکارش باید بکنم؟
    ظاهراً سر حاله و مثل قبلش این طرف و اون طرف میپره و سر و صدا میکنه.

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      پرنده رو بگرید. مدفوع چسبیده به پرهاش رو خیس کنید و تمیزش کنید. ضمنا پرهای ریز اطراف مقعدش رو کوتاه کنید که این اتفاق مجددا نیفته. فقط هم به پرنده ارزن ندید و حتما میوه بهشون بدید. تخم مرغ اب پز بدید و …..

      پاسخ
  14. سینا

    سلام . مرغ عشقای من سه چهار روز پیش تخم گذاشتن اما دیشب متوجه شدم مشکلی برا ماده پیش اومده و نمیتونسته غذا بخوره یا یه همچین چیزی و حالش بد بود و بال و پرش اویزون . مثل. این بود که یه چیزی تو گلوش گیر کرده . چون چن ساعت قبلش سرحال بود . یکم گلوشو ماساژ دادم حالش یکم بهتر شد .لونه رو که نگاه کردم دو تا تخم داشت . احتمال میدم یک و نیم یا دو ساعتی رو تخما برنگشته بود . ( تو این مدت تخم خراب می شه؟)ولی امروز صبح یکم حالش بهتر بود و برگشته رو تخماش . بنطرتون تا الان تخما خراب شدن و بهتره بردارمشون یا بذارم بخوابه؟ در ضمن مرغ عشق ماده از خیلی وقت پیشا لرزش دم داشته که رفع نشد .ممنون میشم زود جواب بدین

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      خیر خراب نمیشه. اصلا ممکنه همه تخم ها رو بذاره و بعد شروع کنه به خوابیدن روش و جای نگرانی نیست. ضمنا بیحالی ماده هم ممکنه به خاطر تخم گذاری بوده یا حتی هنوز تخم در شکمش داره. بهتره دستکاریش نکنید و پرنده رو نگیرید چون ممکنه به پرنده ضربه وارد بشه، تخم در شکمش بچرخه و مشکلات بعدی به وجود بیاد.

      پاسخ
      1. سینا

        سلام و تشکر از راهنماییتون . بله همینطور که گفتین احتمال داره تخم داشته باشه چون رنگ شکمش تقریبا کبود شده بود دو کمی هم متورم . البته بگم که امروز خیلی سر حال بود ولی زیاد لونه رو ترک میکرد شاید میخواد تخم بعدی رو بذاره بعد بخوابه . در مورد لرزش دم که رفع نمیشه بنظرتون از چی میتونه باشه . ؟

        پاسخ
        1. شهریار (onlypet.ir)

          مشکلی نداره و بذارید کار خودش رو انجام بده و زیاد دستکاریش نکنید. در مورد تکون دادن دمش هم شاید چربی گرفته یا شاید بخاطر نوع تغذیه و سفت بودن مدفوعه یا …. دقیق نمیتونم بگم دلیلش چیه

          پاسخ
  15. aliarn

    سلام به مرغ عشق میشه غذای زنده مثل کرم و جیرجیرک و مرده مثل جیرجیرکه خشک شده داد

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      خیر. ممکنه الوده باشن و پرنده ها مریض بشن. پرنده ها در طبیعت زندگی نمیکنن و در قفس نگهداری میشن و شما باید از غذاهای مناسب و بالانس شده برای همین پرنده ها استفاده کنید. کرم و جیرجیرک و مورچه و سوسک و هر چیز دیگه ای رو نباید بهشون بدید.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *