سر سوسماری (گار)

گار فیش یا ماهی گار جزو بزرگترین ماهیان اب شیرین محسوب می‌شود و برای نگهداری نیاز به یک اکواریم بسیار بزرگ دارد. من به شخصه نگهداری این ماهی را با ماهیای دیگر به هیچ عنوان توصیه نمیکنم زیرا تغذیه و نگهداری نسبتا سختی دارد که در کنار سایر ماهی ها این امر سختر و سختر هم خواهد شد. در ادامه با شناخت و نگهداری این ماهی بیشتر آشنا خواهیم شد.

نگهداری،تغذیه ونکات لازم در ادامه متن

ماهی گار ، سرسوسماری

شناخت ماهی گار یا سرسوسماری

نام علمی : Lepisosteus osseus

خانواده:  Lepisosteidae

نام های رایج: گار، سرسوسماری ، نسبت به نوع گار الیگیتور و گار معمولی

زیستگاه: آمریکای جنوبی

دمای مناسب: ۲۴ الی ۲۸ درجه سانتیگراد

پی اچ: ۶.۵  الی  ۷.۵

شناخت:ماهی سرسوسماری یکی از بزرگترین ماهی های خانواده Lepisosteidae است. آنها به طور معمول در آب شیرین و در نیمه شرقی ایالات متحده یافت می شوند با این حال به طور کلی گارها را می توان در اب های شیرین و حتی آب شور در نزدیکی مناطق ساحلی، باتلاق ها، رودخانه‌ها و جویبارها در مناطق گسترده ای از امریکا یافت. آنها می توانند هوا را نیز تنفس کنند که به آنها امکان می دهد در محیط های آبی که اکسیژن کمی دارند زندگی کنند.

این ماهی در طبیعت می تواند به بیش از یک متر برسد و نسبت به منطقه زیستی رژیم غذایی متنوع و متفاوتی دارد. انها عموما در شب شکار می کنند و از حشرات، سخت پوستان، حتی پرندگان و هر چیزی را که بتوانند تغذیه میکنند.

در ایران دو نوع از این ماهی را که تقریبا شکل و شمایل نسبتا یکسانی با هم دارند را دیده ام که یکی چاق تر و پوزه پهن تر و کوچکتری دارد و به عنوان الیگیتور معروف است و دیگری بدنی کشیده تر با پوزه باریکتر و به عنوان گار معمولی یا سرسوسماری معمولی معروف است از این خانواده ماهیان دیگری هم بعضی اوقات در بازار ایران دیده میشود که در مبحثی دیگر در مورد انها بحث خواهیم کرد.

سرسوسماری معمولی

زمانی که شما به ماهی نگاه می کنید اولین چیزی که شما ملاحظه خواهید کرد یک پوزه بزرگ است  که دو برابر بزرگتر از سر ماهی میباشد. بدن استوانه ای شکلی که پوشیده شده از پولکهای لوزی که بصورت یک زره تمام بدن ماهی را پوشانده است.

ماهی بالغ دارای یک رنگ کرم با خال های بزرگ تیره که از سر تا دم ماهی کشیده شده طرح بندی شده است. این نقاط بزرگ در باله ها هم وجود دارد، البته ماهیان جوان و کوچک رنگ پررنگ‌تری داشته و به صورت خط های سیاه افقی طرح بندی شده اند ولی با بزرگ شدنشان خط ها از هم باز شده و به شکل خال خال نقش میگیرند.

اگر دهان انها را باز کنید ردیف دندان های تیز و ریزی را همانند یک تمساح مشاهده میکنید.! از دندان های این ماهی همه چیز روشن است که ماهی گار یک ماهی صلح جو نیست و یک شکارچی درنده محسوب می‌شود.

ماهی گار بیشتر در قسمت سطح اب دیده میشود ولی لزوما ماهی سطح زی هم نیست و در کف اب هم در کمین شکار میماند. حتی ممکن است ساعت ها بدون تحرک در یک گوشه خوابیده باشد و منتظر شکار بماند.

گارها دارای عضو تنفسی اضافی نیز هستند که در هنگام کمبود اکسیژن این عضو از بدن فعال شده و اکسیژن مورد نیاز ماهی را تامین میکند.

نگهداری ماهی گار در اکواریوم:

گارهای جوان، ماهیان جذاب و کوچکی هستند که برای فروش عرضه میشوند. اما واقعا با یک ماهی کوچک روبرو نیستیم و این ماهی میتواند طولی بیش از یک متر را بدست اورد. بنابراین اکواریوم نگهداری انها باید بسیار بزرگ باشد. گونه های جوان کمی عصبی هستند و لازم است اکواریوم انها از گیاهان مصنوعی و جاهایی برای مخفی شدن دکوربندی شده باشد.

نگهداری این ماهی در اکواریوم تا زمانی که سایز کوچکی دارد بسیار لذت بخش است. مخصوصا اگر به صورت انفرادی یا اختصاصی از انها نگهداری کنید. تا زمانی که کوچک هستند به راحتی می‌توان به صورت انفرادی در یک اکواریم نه چندان بزرگ نگهداری شود ولی دیر یا زود باید به فکر یک اکواریوم بزرگ برای نگهداری این ماهی غول پیکر باشید.

در مورد همزیستی این ماهی با سایرین شاید برخی از افراد پیشنهاد کنند که می‌توان انها را با ماهیانی همچون اسکار ،نایف، ردتیل و….. نگهداری کرد که توصیه اشتباهی نیست ولی خالی از دردسر هم نیست. حداقل توصیه می شود تا زمانی که این ماهی کوچک است به صورت انفرادی نگهداری شود چرا که در صورتی که ماهی گار کوچک را با ماهیان مهاجم نگهداری کنید نه تنها مجال غذا خوردن پیدا نخواهد کرد حتی ممکن است از طرف ماهیان دیگر صدمه ببیند! پس بهتر است حداقل تا زمانی که به سایز ۲۰-۱۵ سانتی برسد انفرادی نگهداری شود.

تغذیه ماهی گار و غذاخور کردن این ماهی:

این ماهی از دسته ماهیان گوشتخوار و زنده خوار است که غذای اصلی این ماهی باید منبع پروتئینی داشته باشد. میتوان برای تغذیه این ماهی در زمان جوانی از ماهیان رودخانه ای ، گوپی، میگو و…. در سایز کوچک  استفاده کرد، شاید الان  متوجه شده باشید که چرا نگهداری انفرادی این ماهی توصیه می‌شود؟! زیرا تا جناب گار شکار خود را شناسایی و با احتیاط و ارامش شکار کند ماهیان دیگری نظیر اسکار و سایر ماهیان مهاجم حتی مجال به دیدن ان هم نمیدهند و در یک چشم به هم زدن غذای زنده را خواهند خورد و سر گار بی کلاه خواهد ماند!

به طور کلی میتوانید این ماهی را با دل گاو یا گوسفند هم تغذیه کنید اما بهتر است تا حد امکان این نوع غذاها را به صورت میکس شده استفاد نمایید ماهی دچار مشکلات گوارشی نگردد.

تغذیه این ماهی در اوایل کمی دشوار است چون ماهی زنده خوار است و هر غذایی را نمیخورد، «من به شخصه برای غذا دادن به ماهی در اوایلی که غذا نمیخورد به این صورت عمل میکردم که یک تکه دل یا بهتر کیلکا را به صورت رشته ای میبریدم و ته ان را با یک نخ بیرنگ به ارامی میبستم طوری که در صورت کشیده شدن غذا نخ باز شود! غذا را با استفاده از نخ در اب تکان میدادم تا  سرسوسماری با هزار ناز و اشوه ان را شکار کند. البته با تکرار این کار و عادت کردن ماهی به غذا دیگر نیازی به نخ و صرف وقت نیست و حتی شما زمانی که با دست قسمتی از دل را داخل اب ببرید ماهی سریعا به طرف ان امده و ان را از دست شما خواهد گرفت. شما همچنین میتوانید قسمتی از غذای گوشتی مانند کیلکا را به شیشه بچسبانید طوری که قسمت دیگر ان در اب قرار بگیرد و ماهی باز به سرعت ان را خواهد خورد و به قول معروف ماهی در این شرایط دستی و غذاخور شده است»

کلام اخر و نکات پایانی در مورد شناخت و نگهداری ماهی گار یا سرسوسماری:

نگهداری این ماهی به صورت انفرادی بسیار اسان و لذت بحش است، مخصوصا زمانی که یک طعمه زنده را شکار میکنید یا به ارامی به غذا نزدیک شده و ان را شکار میکند.

رشد سریع این ماهی شما را وادار به فروش و یا انتقال ان به اکواریومی بزرگ خواهد کرد.

این ماهی یک شکارچی مطلق است و با وجود اینکه ممکن است به ماهیان بزرگتر از خود اسیب نرساند ولی در صورتی که جنبنده ای در اکواریوم دارید که در دهان این ماهی جای میگیرد ان را حتما شکار میکند. ( برخی اوقات ماهیان دیگری که تصور نمیکنید را شکار میکند و به طور عجیبی خواهد خورد)

این ماهی گاهی بر اثر استرسی شدن و ترس و یا شیطنت سایر ماهیان هم تانکی ممکن است با پوزه خود به طرف بالا حرکت شدیدی را داشته باشد که باید درپوش مناسبی برای درب اکواریوم خود در نظر بگیرید «اگر درپوش مناسبی برای تانک در نظر نگرفته باشید یا به بیرون خواهد پرید یا درپوش های ضعیف را خواهد شکست یا به درپوش های سخت برخورد کرده و پوزه اش خواهد شکست!»

این مطلب توسط onlypet.ir ارائه شده در صورت کپی برداری آن لینک سایت ( onlypet.ir) را ذکر کنید

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

968 دیدگاه در “سر سوسماری (گار)

  1. علي

    سلام ببخشید شما میدونید قیمت ماهی سرسوسماری چنده؟ ممنون از سایت بسیار خوبتون

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      قیمت رو از تالار گفتگو و بخش قیمت ماهی و تجهیزات پیگیری کنید.

      پاسخ
  2. امير رضا

    سلام من ماهی سرسوسماری دارم تازه خریدمش حدود یه هفته اگه تو اب دست بکنیم دستمون رو ماهی گاز میگیره یانه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر احتمالا حتی از دستتون هم بترسه اما اگر سایز بزرگتر از ۲۰ سانت داره مراقب باشید بهتره هرچند صاحبش رو میشناسه و مورد خاصی مشاهده نشده.

      پاسخ
  3. مهرناز

    سلام من دوتا سرسوسماری دارم و هزینه غذای اینها خیلی بالا میشه چون غذای خشک نمیخورن فقط دل میخورن ومیگو یه رَآه حل به من میشه بگید؟ باتشکر از سایت بسیار خوبتون

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      ار کیلکا استفاده کنید. خیلی گرون نیست و سرسوسماری هم ازش استقبال میکنه. بالاخره هر حیوان خونگی خرج داره و اگه در توانتون نیست میتونید با گونه های دیگه تعویضش کنید.

      پاسخ
  4. اميرعلي

    سلام سرسوسماری رو میشه با غذای خشک هر روز تغذیه کرد؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر مخصوصا اوایل که فقط با غذای گوشتی و حتی غذای زنده تغذیه میکنه و اصلا غذای خشک رو قبول نمیکنه.

      پاسخ
  5. اميرعلي

    ببخشید یه سوال دیگه هم داشتم اونم این بودکه ازکجا میتونیم این ماهی رو بخریم من بلد نیستم از تلار گفت وگو چجوری استفاده کنم به خاطر همین این سوْال رو اینجا پرسیدم

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      خب سرسوسماری ماهی کمیابی نیست و اتفاقا رایجه و اکواریومی ها میارن و باید به چند تا اکواریومی سر بزنید تا پیدا کنید. همین.
      کار با تالار گفتگو زیاد سخت نیست و کافیه عضو سایت بشید و بعد در تالار تاپیک مناسب رو پیدا کنید و با استفاده از گزینه های موجود (افزودن پاسخ سوال و …) سوالتون یا پاسختون به سایر دوستان رو ارسال کنید.

      پاسخ
  6. ازاده

    سلام من یه سرسوسماری دارم غذا نمیخوره با این غذا هارو تأالان بهش دادام :کلیکا،دل،میگو،کرم خونی، ولی توانایی خرید غذای زنده روندارم ونمیتونم هر روز برأش غذای زنده بخرم ولی از این نژاد خیلی خوشم میاد یه راه حل میشه بهم بگید؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      مشکلی نداره حتما کیلکا و دل رو میخوره فقط این ماهی معمولا بعد از جابجایی سخت غذا خور میشه و بعد از غذا دادن نباید جلوی آک قرار بگیرید و باید محل رو ترک کنید تا ماهی در آرامش تغذیه کنه ضمنا بستگی به سایر هم تانکی ها نیز داره و اگر در تانک عمومی و شلوغ نگهداری میشه بهتره در ترکیب ماهی هاتون تجدید نظر کنید چون در تانک شلوغ غذا بهش نمیرسه معمولا سر سوسماری رو باید به صورت تک گونه و یا با رعایت سایزبندی با پولی نگهداری کنید و نه با سایر ماهی های مهاجم.

      پاسخ
  7. محمد رضا گار

    سلام من میخوام برای یه هفته برم سفر سه تا سرسوسماری دارم چیکار کنم؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      باید به یک نفر بسپارید تا بیاد و بهشون غذا بده خواهشا برای دریافت پاسخ صبر کنید تا آن لاین بشیم و نوبت به سوال شما برسه.

      پاسخ
  8. انديشه

    سلام من دوتا سرسوسماری دارم هرغذایی بهشون میدم نمیخورن میشه یه راه حل بدید من أین غذا هارو تا الان بهشون دادم ونخوردن دل گاو که با نخ بستم. کلیکا. کرم خونی. غذای خشک. وحتى غذای زنده وهیچ کدومشون رو نخوردن

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اگر تازه وارد تانک شدن و یا هنگام غذا دادن جلوی تانک قرار میگیرید و یا در تانک عمومی و شلوغ نگهداری میشن طبیعیه تغذیه نکنن و این ماهی سخت به غذا میاد بهتره از این ماهی به صورت تک گونه و اختصاصی نگهداری کنید و بعد از غذا ریختن داخل آب محل رو ترک کنید تا ماهی در آرامش بیاد و تغذیه کنه.

      پاسخ
  9. Ahrt

    سلام میشه محل دقیق فروش سرسوسماری رو بگید؟ممنون چون من إیمیل ندارم نمیتونم عضو تالار گفت گو بشم

    پاسخ
    1. MAHDI rezaei

      سلام
      اخه محل فروش سر سوسماری یه جای خاص نیست ک ما ادرس بریم باید اکواریومی هارو بگردی پیدا کنی و یا سفارش بدی برات بیارن
      قربان شماMAHDI

      پاسخ
  10. Ahrt

    سلام ببخشید اینقدر مزاحم میشم چجوری باید سفارش بدیم وازکدوم سایت اگه تو همین سایت میشه سفارش داد میشه یه تو ضیح بدید؟ ممنون

    پاسخ
    1. MAHDI rezaei

      سلام من ادرس سایت هایی رو ک میفروشن رو نمیدونم و این کار هم اصلا به صرفه نیست من منظورم این بود ک شما به اکواریومی ها بگید براتون بیارن و شما قبلش به اونها نضف پول ماهی رو بیعانه میدید و اونها با بار بعدی اگه بود براتون میارن
      قربان شما MAHDI

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      از سایت نیاز نیست سفارش بدید. به یکی از اکواریومی ها مراجعه کنید و بگین سرسوسماری میخوام. میتونید واسم بیارید؟. اونا هم احتمالا همراه بار بعدی واستون میارن. البته مجبورن به تعداد بیارن و قرار نیست فقط یه دونه واسه شما بیارن. یا اینکارو انجام میدن و مثلا با کمی منت و گرون تر از قیمت واقعی ماهی واستون میارن یا اینکه نمیارن و شما مراجعه میکنید به اکواریومی بعدی تا به نتیجه برسید. ضمنا سرسوسماری ماهی کمیابی نیست و احتمالا چند تا از اکواریومی های شهرتون رو سر بزنید پیدا میکنید.

      پاسخ
  11. سارا

    سلام من یه سرسوسمارى دارم غذاى زنده رو هر جایی که رفتم گیر نیووردم من ساکن تهرانم زعفرانیه اکواریوم نزدیک به ما ماهیران هست و اون هم غذای زنده نمیاره از کجا باید تهیه کنم؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      بچه گوپی – مولی – زبرا و هر نوع ماهی کوچکی رو میتونید استفاده کنید قرار نیست حتما مثلا آرتمیای زنده باشه و یا ماهی به نام طعمه بخرید از هر بچه ماهی میتونید استفاده کنید اما همانطور که دوست خوبم آقا رضا فرمودن در مصرف غذای زنده دقت کنید. هم برای انتقال بیماری و هم برای بد عادت شدن ماهی شما.

      پاسخ
  12. رضا جدي

    سلام
    بهتره از ماهیه زنده استفاده نکنی چون اعتیاد شدید پیدا میکنه و دیگه هیچ غذایی نمی خوره
    یه نکته دیگه درصد بیماری تو ماهی خوراک بیشتره

    پاسخ
  13. جواد

    سلام دوستان،وقتتون بخیر،ماهی سرسوسماری سایز بزرگ نیاز داشتم،حدود ۴۵-۵۰ سانتی،از کجا میتونم تهیه کنم؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      باید در مغازه آکواریوم فروشی دنبالش باشید تا پیدا کنید اینجا بخش خرید و فروش نداریم.

      پاسخ
  14. نازی

    سلام به ماهی سرسوسمادی پنج سانتی چه غذایی باید بدم هرچی میدم نمیخورن

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      سرسوسماری دیر غذا خور میشه ضمنا دقت کنید باید در تانک اختصاصی نگهداری بشه و نه در تانک عمومی و شلوغ جلوی آک هم باشدی غذا نمیخوره مگر اینکه عادت کرده باشه اوایل باید با غذای زنده و غذای گوشتی تغذیه بشه و بعد از غذا ریختن داخل آک باید محل رو ترک کنید تا در آرامش بیاد و تغذیه کنه.

      پاسخ
  15. Amp

    سلام این ماهی رو میشه با لارو پشه و ارتیمیا تغذیه(زتده) کرد؟؟؟؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر مگر اینکه سایز خود سرسوسماری خیلی ریز باشه و یا از آرتمیای زنده درشت و بالغ استفاده کنید.

      پاسخ
  16. اهورا 1648

    سلام من امروز رفتم دو تا سرسوسماری علیگیتور گرفتم جالب بود تو اکی که سرسوسماری ها بودن ردتیل هم بود من یه ردتیل هم گرفتم باهم انداختم تو اکواریوم خالی ولی ردتیل یکم بی حاله وگوشه گیر علتش چیه؟سرسوسماری ها خیلی شکمو هستن یه سوال دیگه هم داشتم بعدا به مشکل بر میخورم با رد تیل؟باهم در گیر میشن؟

    پاسخ
  17. اهورا 1648

    لطفا سریع جواب بدید چون عجله دارم اگر سازگار نیستن برم پس بدم

    پاسخ
    1. MAHDI rezaei

      سلام
      الیگیتور چون ماهیه سطحه فکر نکنم با ردتیل مشکل داشته باشه و ردتیل هم
      ممکنه بد اب اه اب کرده باشین و بیحاله و شاید هم… ولی یه پیشنهاد اول سوال بپرسید اگه سازگار بودن بعد اقدام به خرید کنید و من هم این دو ماهیو نداشتم فقط از روی رفتار ماهی یه نظری دادم تاببینی استادا چه نظری بدن
      قربان شماMAHDI

      پاسخ
      1. اهورا 1648

        ممنون یکم خیالم راحت شد ببینم بقیه دوستان واقا مجتبی و اقا شهریار چی میگن

        پاسخ
        1. مجتبی

          سلام
          ببخشید معطل شدین .
          خب این دو ماهی به هیچ عنوان با هم سازگاری ندارن.
          ردتیل فعلا ترسیده و به صورت کلی ماهی شب گرد هست و یکی دو روز دیگه حساب سرسوسماری رو میرسه در کنار ردتیل به سرسوسماری غذا نمیرسه.

          پاسخ
          1. MAHDI rezaei

            سلام
            بازم شرمنده
            ولی گفتم ک اطلاعات چندانی ندارم فقط از زوی سطح شنا و زفتار یه نظری دادم بازم بابت اشتباهم معذرت میخوام

            پاسخ
  18. اهورا 1648

    اشکالی نداره اقا مهدی ادم ممکنه اشتباه کنه بازم ممنون هم از اقا مجتبی هم از اقا مهدی فردا عصر میرم تعویض میکنم اقا مجتبی گفتن با پولی سازگاره ولی از اونجایی که من از پولی خوشم نمیاد میشه یه پیشهاد بدید که چه ماهی باهاش سازگاره فقط لطفا تا فردا ساعت سه یه نفر جوابم روبده چون من راجع به سازگاری ماهی ها اطلاعات زیادی ندارم و ممکنه دوباره اشباه کنم ببخشید که زیاد مزاحم میشم و درخواست هام کمی ابلحانه است

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خواهشا دوستان در مورد خودشون بد حرفی نکنن.
      خب سرسوسماری به راحتی با ماهی دیگه ای سازگاری نداره.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *