تکثیر و تولید مثل ملنگو و شاه طوطی

حتما همه علاقه مندان به پرندگان سخنگو دو گونه بازر و شناخته شده طوطی ها که شاید با گفتن کلمه طوطی تصویرشان در ذهنمان مجسم شود را میشناسند. درست حدس زدید! طوطی ملنگو و شاه طوطی انقدر رایج و در دسترس هستند که همه انها را میشناسند و حتی کمتر پرنده فروشی را خواهید دید که این گونه از طوطی ها را نداشته باشد. حال سوال اینحاست این طوطی ها چگونه و چرا اینقدر رایج هستند. ایا تکثیر ساده ای دارند و پرنده ها بومی هستند؟ ایا میتوان انها را تکثیر نمود، روش تکثیر این گونه چگونه است؟ در صورتی که تمایل دارید جواب سوالات فوق را بیابید با ادامه متن همراه باشید

ypu

مقدمه ای بر شناخت طوطی های اسکندر

دو گونه از طوطی های سبز شناخته شده و محبوب کشور عزیزمان طوطی بزرگ و کوچک اسکندر نام دارد که اولی را شاه طوطی یا طوطی بزرگ اسکندر مینامیم و دیگری را ملنگو یا طوطی کوچک اسکندر نام گذاری کرده ایم. دو نام ملنگو و شاه طوطی بین تمام پرنده فروش ها و علاقه مندان به طوطی ها در ایران کاملا شناخته شده است گرچه در زبان های دیگر این دو گونه را به نام های دیگری میشناسند. به طور مثال در زبان انگلیسی به شاه طوطی “پاراکیت اسکندر” گفته میشود یا همین گونه در زبان فرانسوی “پروچ الکساندر” نامیده شده است. در هر صورت ما در ایران این گونه ها را به نام شاه طوطی و طوطی ملنگو میشناسیم و اعتقادی به تغیر نام انها نیز نداریم. محبوبیت این دو گونه از طوطی ها فقط به کشور ما ختم نمیشود و در سرتاسر جهان این دو گونه به عنوان نماد طوطی ها شناخته میشوند. تاریخچه شناخت و اولین پرورش ها و حتی تقلید صدا در این طوطی پیشینه ای طولانی دارد و برخی محققان بر این عقیده هستند که اولین طوطی سبز سه هزار سال قبل در هندوستان توسط اشرافیان و پادشاهان اهلی و پرورش یافته است و پس از ان اسکندر مقدونی که هند را در تصرف خود قرار داده بود با این طوطی اشنا و به ان علاقه مند شده است و سپس جانشینان اسکندر مقدونی این پرنده را به یونان امروزی برده و به اروپاییان به نام طوطی اسکندر معرفی کردند، رومی ها نیز دومین کشور اروپایی بودند که به پرورش طوطی سبز(عموما شاه طوطی) پرداختند و امروزه نیز به صورت گسترده در سرتاسر اروپا این طوطی ها شناخته شده و پرورش میابند. ورود شاه طوطی و طوطی ملنگو در ایران نیز پیشینه ای طولانی دارد و بسیاری از بازرگانان ایرانی که به هند برای تجارت سفر میکردند طوطی ملنگو یا شاه طوطی را به عنوان هدیه برای خانواده یا بزرگان شهر میاوردند. بصورت گستره تر و عمومی تر نیز در اوایل حکومت پهلوی تعداد زیادی طوطی سبز(شاه طوطی و ملنگو) توسط برخی افراد مقام بالا به کشور وارد شدند و در برخی از باغ های تهران و برخی از نقاط سرسبر شهرهای بزرگ ایران ازاد شدند تا به زاد و ولد بپردازند و به همین علت نیز امروزه در بسیاری از نقاط سرسبز کشور میتوان طوطی های سبز را به صورت وحشی یافت. حتی بسیاری از گونه های دیگر طوطی سبز که عموما در طبیعت کمتر میتوان انها را یافت به کشور وارد شده و در باغ وحش ها به نمایش گذاشته میشوند یا در پرنده فروشی ها برای فروش ارائه میشوند. میتوان گونه هایی مانند ملنگو سفید هندی، ملنگو خاکستری و ملنگو ابی هندی، ملنگو افریقایی و ….  را نام برد که اکثرا وارداتیند و یا با تکثیرهای ژنتیکی به وجود امده اند.

P.k.manillensis-Mutations

مقدمه ای بر تکثیر و تولید مثل طوطی های اسکندر

متاسفانه با وجود اینکه بسیاری از طوطی های سبز به صورت بومی پرورش میابند و برای فروش عرضه میشوند هنوز بخش اعظمی از طوطی های سبز عرضه شده وارداتیند و تنها افراد کمی طوطی های سبز را به صورت تخصصی در کشور پرورش میدهند و بازار با این پرورش و تکثیر جزئی نمیتواند نیازها را تامین کند و تجار این بازار مجبور به واردات یا بهتر بگوییم قاچاق این پرنده از مرزهای شرقی کشور میباشند زیرا در حال حاضر واردات قانونی ان از کشور هند و پاکستان به کشور ممنوع میباشد. حتی در پاکستان و هندوستان که  از قطب های عرضه طوطی های سبز به شمار میروند صادرات شاه طوطی برای مدتی با شرایط خاص امکان پذیر بوده است زیرا بسیاری از پرندگان قابل عرضه از محیط طبیعی صید میشوند و این شکارهای بیرویه از محیط های طبیعی شاه طوطی را در معرض انقراض قرار داده است و به همین دلیل خرید و فروش و صادرات آن در این کشورها با شرایط خاص یا سختی امکان پذیر است گرچه در نهایت عرضه کنندگان قاچاق همیشه در خدمت بازار هستند. شاید دلایل قانع کننده ای نیز وجود داشته باشد که نمیتوان در مورد تکثیر و تولید مثل این گونه از طوطی ها به راحتی صحبت کرد و توقع داشت نیاز بازار با پرورش مصنوعی تامین شود. تکثیر این گونه از طوطی سانان مانند مرغ عشق نیست که نیاز به تجهیزات یا فضای زیادی نداشته باشد. مطمئنا تکثیر و تولید مثل طوطی ملنگو و شاه طوطی(حتی گونه های کاملا بومی) چندان ساده نیست و تنها افراد کمی در اسارت  با تجهیزات و فضای کم موفق به تکثیر این گونه از طوطی ها خواهند شد. به هر حال سعی شده در ادامه کلیات و روش تکثیر شاه طوطی و ملنگو که تکثیری همانند یکدیگر دارند اموزش داده شود تا شاید کمکی هر چند کوچک به علاقه مندان به تکثیر این گونه از طوطی ها کرده باشیم گرچه در نهایت میدانیم کمکی به بازار خرید و فروش این طوطی در کشور نخواهد شد و همچنیان ورود و فروش قاچاق پرندگان زینتی به کشور طبق روال سابق باقی خواهد ماند

تجهیزات مورد نیاز و فضای توصیه شده برای تکثیر

اولین قدم برای تکثیر موفق طوطی های اسکندر(شاه طوطی و ملنگو) فضای نگهداری انهاست. هر چقدر این فضا کوچک و بسته باشد امکان موفقیت در تکثیر کاهش میابد. به عبارت دیگر به ندرت این گونه از طوطی سانان در قفس یا حتی پاسیوهای کوچک تکثیر میشوند. حداقل فضای مورد نیاز برای تکثیر و البته جفت یابی یک گروه طوطی سبز ۱۸ متر مربع با ارتفاع  ۲ متر یا بیشتر میباشد. این فضا نباید بسته باشد و حداقل با نور طبیعی روشن و شب هنگام تاریک شود. همچنین در صورت استفاده از تورها و حفاظهای میله ای به قدری قطور باشند که به راحتی توسط طوطی ها جویده نشوند و از طرفی سر و گردن پرندگان از انها رد نشود چرا که در برگشت به عقب ممکن است به انها اسیب وارد شود. این فضا نباید در معرض وزش باد در فصل پاییز و زمستان قرار بگیرد. با وجود اینکه طوطی های سبز به شرایط اب و هوایی حساس نیستند و یکی از پرندگانی هستند که به سرعت به شرایط اب و هوایی هر منطقه خو میگیرند با این حال وزش باد سرد در فصل پاییز و زمستان را تحمل نخواهند کرد. در نقاط بالایی پاسیو حتما از چوب های قطور و طبیعی درختان مانند درخت بید یا حتی کاج برای نشیمن طوطی ها استفاده میشود. قائده خاصی برای قرار دادن چوب ها وجود ندارد و میتوان از کف پاسیو تا نقاط بالایی پاسیو میله های نشیمن طبیعی را قرار داد. طوطی های سبز برای نشیمن و استراحت بیشتر بالاترین سطح نسبت به زمین را انتخاب میکنند. باید سعی شود میله های نشیمن در پرش ها یا پروازهای کوتاه طوطی ها اختلالی به وجود نیاورد و به اندازه کافی و به تعداد طوطی ها میله نشیمن گاه در نظر گرفته شود. استفاده از چوب های زنده و باریک تر و حتی سرسبز(با برگ) در بین میله های نشیمن میتواند ایده خوبی برای طبیعی سازی محیط باشد. این چوب های باریک توسط طوطی ها جویده خواهند شد و میتوان انها را پس از مدتی جایگزین نمود. کف پاسیو را نیز میتوان با پوشش ماسه تصفیه شده پوشاند. این عمل میتواند جمع اوری فضله ها را با بیلچه های کوچک ساده نماید و همچنین امکان جولان و جویدن ماسه ها را برای طوطی ها محیا کند. گرچه بسیاری نیز بر این عقیده هستند که اگر کف پاسیو یا محل نگهداری سنگ فرش شود و فضله ها را بتوان با کاردک جدا نمود عمل پاکسازی ساده تر خواهد شد. به هر حال تصمیم در این باره به عهده نگهدارنده میباشد و منعی در استفاده از هر کدام از روش ها وجود ندارد. ظروف تغذیه و اب اشامیدنی به تعداد کافی و همیشه در دسترس در محل نگهداری طوطی ها اجباریست. ایجاد فضا یا ظروف استحمام برای فصل گرما و حمام دادن طوطی ها نیز میتواند ایده خوبی به شمار رود گرچه فضا سازی و ایجاد این ایده کمی مشکل به نظر میرسد. حتی المقدور از ورود جوندگان به داخل پاسیو جلوگیری شود و از طرفی باید از نزدیک شدن پرندگان وحشی به پاسیو به دلیل انتقال بیماری ها جلوگیری به عمل اید.

Rose-ringed Parakeet (Psittacula krameri)

معرفی طوطی های اسکندر به پاسیو و جفت یابی

اگر بر این عقیده باشیم که یک نر بالغ با یک ماده بالغ اسکندر یا اکثر طوطی های دیگر به راحتی با یکدیگر جفت میخورند و جفت حاصله بعد از چند ماه شروع به تولید مثل میکنند سخت در اشتباهیم. با وجود اینکه این عمل نیز غیر ممکن نیست اما به سختی امکان پذیر بوده و مدت زمان زیادتری را باید برای به دست اوردن جفت صرف نمود و نتیجه حاصله نیز تضمین شده نمیباشد با این حال ما ان را به عنوان یکی از روش های متداول و کم هزینه جفت انداختن طوطی ها که اکثرا بین پرورش دهندگان خانگی صورت میپذرید خواهیم شناخت زیرا مطمئنا برای همه امکان خریداری بیش از یک نر و ماده وجود ندارد.

به صورت طبیعی طوطی سانان زندگی احتماعی دارند و در گروه های بزرگ زندگی میکنند و جفت یابی نیز در گروه صورت میپذرید و در اسارت نیز برای به دست اوردن یک یا چند جفت طوطی اسکندر که همسر خود را به سلقه خود انتخاب نمایند به یک گروه جوان ۳۰ تا ۳۶ ماهه طوطی های اسکندر یا سبز نیاز است. در این سن طوطی های اسکندر به بلوغ جنسی میرسند و میتوانند برای خود جفت برگزیده و به تولید مثل بپردازند. بنابراین لازم است شش تا هشت عدد از طوطی های سبز بالغ یا در حال بلوغ به نسبت مساوی را به محل ذکر شده با شرایط بالا معرفی کرد. قرنطینه سازی طوطی های جمع اوری شده از محل های مختلف نیز باید صورت پذیرد و سپس طی یک مرحله گروه طوطی ها همزمان به پاسیو یا محل مورد نظر منتقل شوند.

توجه: سعی شود طوطی ها از مکان های مختلف خریداری شوند و اصول یک خرید موفق که در مقاله خرید طوطی سالم در سایت موجود است رعایت شود. همچنین طوطی های خریداری شده(شاه طوطی یا ملنگو) در صورت امکان بومی باشند و وارداتی و مخصوصا گونه های افریقایی یا حتی رنگی نباشند.

نکته: در صورتی که بخواهیم عضو جدیدی به محل نگهداری گروه طوطی ها اضافه کنیم لازم است ضمن قرنطینه سازی عضو جدید برای یک مدت چند هفته ای طوطی جدید را مجزا و تنها در دید گروه قرار دهیم و سپس با احتیاط و بازرسی مداوم عضو جدید را در کنار گروه قرار دهیم زیرا ممکن است گروه، طوطی جدید را نپذیرند و درگیری های خونینی را شاهد باشیم

توجه: روزهای اولیه ورود گروه به پاسیو بسیار حیاتی است و باید بازرسی های مداوم صورت پذیرد زیرا ممکن است گونه های نر با یکدیگر درگیری های جزئی داشته باشند و اگر این درگیری ها ادامه دار باشد باید طوطی برهم زننده نظم پاسیو به سرعت جدا شود.

فصل جفتگیری و تولید مثل طوطی های اسکندر

طوطی های سبز به طور طبیعی دو بار در سال تولید مثل میکنند. فصل جفتگیری و تولید مثل طوطی سبز در خاور میانه در ماه های اردیبهشت و دی ماه است. طوطی های سبز برای تولید مثل در طبیعت در قله های درختان یا لانه های متروکه سایر پرندگان و حتی شکاف صخره ها یا غارهای طبیعی ایجاد شده تولید مثل مینماند.

eos09711_327w

ترغیب طوطی ها به جفت گیری و تولید مثل در اسارت

قوطی های تکثیر

مطمئنا اگر یک جفت یا چند جفت طوطی در اختیار داشته باشیم تا شرایط برای انها محیا نباشد تولید مثل نخواهند کرد. همانطور که بیان شد در طبیعت طوطی های اسکندر در قله درختان و گاها غارهای طبیعی تولید مثل میکنند. در اسارت نیز باید چنین مکان هایی در پاسیو ایجاد شود تا انها به نحوی به تولید مثل ترغیب شوند. استفاده از قوطی های بزرگ تکثیر و قرار دادن این قوطی ها در بالاترین محل پاسیو ایده ی بسیار خوبی برای یک تکثیر موفق خواهد بود چرا که طوطی ها بالاترین نقطه را برای تخم گذاری انتخاب میکنند. میتوان قوطی های تکثیر را با چوب های سخت درختان به صورت دستی نسبت به سایز ملنگو یا شاه طوطی ساخت یا حتی میتوان کنده های طبیعی و بزرگ درختان را به قطعات مورد نیاز برید و داخل انها را خالی نمود، در ساخت قوطی های تکثیر گودی جمع شدن تخم ها و حتی المقدور دید به بیرون باید فراهم شود. شاید بسیاری از پرورش دهندگان قوطی های چوبی را مناسب تکثیر نداند زیرا که طوطی ها انها را خواهند جوید. اما این جویدن به معنی از بین بردن قوطی تکثیر نخواهد بود بلکه انها سعی میکنند به سلیقه خود آن را بسازند اگرچه این عمل با حرص و جوش نگهدارنده به همراه خواهد بود ولی بهتر است ان را تحمل کنید تا اینکه از قوطی های فلزی یا چودنی استفاده نمایید

nest box

تغذیه تکمیلی برای تولید مثل

یکی از عواملی که طوطی های سبز را ترغیب به تولید مثل میکنند وجود پروتئین حیوانی در جیره غذایی انهاست. پروتئین حیوانی در طبیعت از لارو حشرات تامین میشود. در اسارت میتوان این پروتئین را با تخم مرغ یا مقداری گوشت اب پز بدون هیچ ادویه ای تامین نمود. البته همه طوطی های سبز(ملنگو و شاه طوطی) علاقه به خوردن تخم مرغ یا گوشت نشان نمیدهند و برای رفع این مشکل میتوان تخم مرغ را با دانه ها و میوه جات و مقداری نان تست میکس کرد و یک غذای نرم و دست ساز تولید نمود که قاعدتا طوطی ها از خوردن چنین غذایی لذت میبرند. علاوه بر تامین پروتئین حیوانی افزایش ۲۰ درصدی دانه های چرب نیز در زمان اماده سازی برای تولید مثل توصیه میشود که میتوان از دانه هایی مانند بادام و گردوی پوست کنده در مخلوط دانه های پرنده استفاده کرد. اضافه کردن مکمل های ویتامین و املاح معدنی تجاری در زمان اماده سازی و بعد از تولید مثل میتواند ایده بسیار خوبی باشد چرا که این ویتامین ها انرژی لازم را برای طوطی ها در پروسه زمان بر تکثیر فراهم میکند یا بعد از تولید مثل موفق این ویتامین ها میتواند قوای جسمی تحیلیل رفته طوطی ها را مجددا بازیابی کند و امادگی مجدد برای تکثیر فراهم شود.

نکته اول: بعد از اولین تخمی که طوطی ماده گذاشت از ویتامین ها و غذای نرم حیوانی استفاده نکنید. تحمیل انرژی اضافی در زمانی که پرنده نیاز به ارامش و سبکی برای خوابیدن روی تخم ها را دارد کار کاملا اشتباهی است

نکته دوم: اصول تغذیه طوطی سانان در مبحثی دیگر در سایت توضیح داده شده است و علاقه مندان میتوانند به بخش مربوطه مراجعه نمایند. تغذیه عادی طوطی ها و نیاز به میوه جات و تمام دانه ها در جای خود باقیست و اصول تغذیه همیشه و در هر شرایطی باید رعایت شود. تنها برای اماده سازی طوطی ها جهت تولید مثل بخش تغذیه تکمیلی میتواند مفید واقع شود

تعداد تخم ها و خارج شدن جوجه ها از تخم تا ترک لانه

طوطی ملنگو به طور متوسط بین چهار تا پنج تخم خواهند گذاشت و پرنده ماده به مدت بیست و چهار روز بر روی تخم ها میخوابد تا جوجه ها متولد شوند. پرنده ماده مجبور است به مدت ۴۹ روز به انها غذا بدهد. پس از گذشت ۴۹ روز یا هفت هفته نیز جوجه ها لانه را ترک مینمایند. اما در شاه طوطی پرنده ماده به طور متوسط دو تا نهایتا سه تخم میگذارد و به مدت بیست و هشت روز روی تخم ها خواهد خوابید. تغذیه نمودن جوجه ها ۱۲ تا ۱۶ هفته به طول خواهد انجامید که این وظیفه را پرنده ماده به عهده خواهد گرفت و پس از گذشت این مدت جوجه ها میتوانند مستقل شوند. جوجه های تازه متولد شده چه در طوطی ملنگو و شاه طوطی بدون پر و بال هستند و پرنده ماده از همان روز ابتدایی تولد انها را تغذیه مینماید. جوجه هایی که هنوز وابسته به والدین هستند و پر و بال ندارند نباید به هیچ عنوان جدا شوند یا به صورت دستی تغذیه شوند چون در اینصورت شانس کمی برای بقا خواهند داشت.

نکته اول: تنها در موارد خاص مانند ضعف یکی از جوجه ها یا مرگ والدین یا دلایل مشابه مجاز به تغذیه دستی جوجه ها خواهیم بود.

نکته دوم: در صورتی که محل زندگی طوطی ها خشک است و از رطوبت کافی برخوردار نیست برای تسهیل در بیرون امدن جوجه ها از تخم ها فضای پاسیو را در روزهای انتهایی مرطوب کنید. برای این منظور میتوانید از دستگاه بخار استفاده کنید یا به شکل سنتی تر در صورت امکان کف پاسیو و اطراف ان را خیس کنید یا با ریختن اب روی پوشال های متعدد و نصب ان بر روی دیوارهای پاسیو این امر را عملی کنید. قرار دادن ظروف استحمام نیز میتواند در این زمان مفید باشد اما ممکن است طوطی ها علاقه ای به استحمام نداشته باشند یا سردی هوا مانع از انجام ان شود.

Parakeet chicks

هیبرید سازی و ایجاد گونه های رنگی

ایجاد گونه های رنگی از سالیان دور مورد توجه پرورش دهنگان بوده و هست که برخی از افراد این عمل را رد و غیر انسانی میدانند و بر این عقیده هستند گونه های به وجود امده از لحاظ نژادی ناخالصند و از نظر ژنتیکی نیز پرندگان دچار مشکلاتی هستند. با این حال برخی نیز این عمل را یک اصلاح نژادی و به وجود اوردن گونه های جدید همانند سایر حیوانات مانند سگ و گربه میدانند و بر این عقیده هستند اگر این اتفاق رخ ندهد هیچ گاه شاهد این همه گونه جدید و خارق العاده نبودیم. در اینجا ما قصد اموزش و ترویج این نوع امیزش ها و هیبرید سازی را نداریم و مبحثی تخصصی و گاها عذاب اور است چرا که جوجه های حاصله همیشه با انچه در ذهن ما میگذرد یکسان نخواهند بود. به هر حال بد نبود اشاره ای به این موضوع هم داشته باشیم تا علاقه مندان در صورت تمایل در این ضمینه نیز مطالعات کسترده تری انجام دهند و به مراجع مختلف دیگر مراجعه نمایند چرا که در این ضمینه تحقیقات فراوانی صورت گرفته و روز به روز شاهد گونه های رنگی در اکثر پرندگان هستیم

Mutations

سخن پایانی نویسنده:  سعی شد در مطلب بالا در مورد تکثیر و تولید مثل دو گونه بارز و شناخته شده طوطی سانان به صورت خلاصه و ساده توضیحات کافی را با جزئیات مورد نیاز بیان کنیم، شاید مطلب بالا بین سایت های فارسی زبان اولین مطلب کامل و به دور از نوشته های صرفا ترجمه و غیر عملی باشد چرا که مطلب فوق با در نظر گرفتن تجربیات یکی از فروشندگان و پرورش دهندگان انواع طوطی و مرغ عشق که به نتیجه رسیده اند و وسواس بیش از حد بنده در نگارش ان منتشر شده است. همچنین بسیاری از نکات تخصصی تر نیز از منابع مختلف مکتوب و علمی بازنویسی شده است. امیدواریم اولا سایر سایت های پارسی زبان بدون درج لینک و نام منبع از مطلب فوق یا بخشی از ان کپی برداری ننماییند و دوما توانسته باشیم با انتشار این مطلب قدمی بسیار کوچک در تشویق پرورش دهندگان به تکثیر و تولید مثل طوطی ها، مخصوصا دو گونه یاد شده برداشته باشیم.

کپی برداری از این مطلب یا بخشی از ان بدون ذکر منبع و دادن لینک به سایت مجاز نیست

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

622 دیدگاه در “تکثیر و تولید مثل ملنگو و شاه طوطی

  1. بهرام

    با سلام
    اغا من طوطیامو تو یه اتاقی نگه میدا م که توش نور افتاب نیست فقط چراغه درشو باز میکنم هوا میره میگم اونجا امکان جفتگیری هست اصلا اونجا خوبه چه غذایی بدم که جفتگیری کنن

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      در این شرایط ممکنه امکان زنده موندنشون هم نباشه چه برسه به تولید مثل البته اگر نظافت رو رعایت کنید و تهویه هوا هم خوب باشه شاید بشه تحملش کرد.

      پاسخ
  2. نسترن

    سلام من نزدیک دو سال پیش یه ملنگو ی نر خریدم الان بالای سه سال و نیمش هست سه روز پیش براش یه ملنگوی ماده خریدم اولش ملنگو ی نر ماده هرو می زد تاکم کم به هم عادت کردن الان توی یه قفس با هم میرن و کنار هم می شینن ولی باز هم بعضی وقت ها دعواشون می شه و با نوکشون به هم حمله می کنن اما امروز دیدم که ملنگو ی نرم داره دم ماده رو تمیز می کنه . چیکار کنم که با هم دوست بشن و دیگه هم دیگر رو نزنن و جفت گیری کنن .
    ملنگوی نرمم کاملا رام و دستی هست اما ماده نیم رامه.

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      خب شما به این زودی نباید نر و ماده رو کنار هم قرار میدادین. مطمئنا با هم دعوا میکنن و حداقل باید ده روز جدا بودن و هم دیگه رو میدیدن و به هم عادت میکردن و بعد با کنترل کنار هم قرار میگرفتن. الانم اگه با هم دعوا دارن به نظرم باید جدا بشن و تو قفس های جداگانه و نزدیک هم قرار بگیرن. ضمنا علاوه بر نر ماده هم باید اماده باشه و اون هم باید سنی در حدود دو و نیم تا سه سال داشته باشه.

      پاسخ
  3. نسترن

    ببخشید اشتباه شد طوطی نر بالای چها ر سالش هست

    پاسخ
  4. mona

    سلام تورو خدا کمکم کنید…. چندتا پست قبل نزدیک به یک ماه قبل گفتم که طوطیم تخم گذاشت..
    اما الان سی و دوروز گذشته… نه تنها تخم ها تبدیل به جوجه نشدن،بلکه یکی از تخم ها نیست.فقط یکیش مونده. هیچ اثری از یکی شون نیست.حتی پوستشم نمونده
    فقط یکیش مونده که تا الان روی همون یکی میخوابه
    باید چکار کنم؟ این یکی تخمی که مونده رو بندازم؟ باید چکار کنم الان؟ اون یکی کجا رفته؟ یعنی خوردن اون یکی رو؟ کمکم کنید خواهش میکنم آقا شهریار و آقا مجتبی

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      دست کاریشون نکنید تا پرنده ها خودشون دیگه روی تخم نخوابن.
      بنظر بنده اون یکی تخم یا شکسته و بعدا پوسته اون رو خوردن و یا اینکه جوجه شده و بعدا جوجه تلف شده ولی احتمال شکسته شدن تخم بیشتره مثلا دست کاریشون کردین و یا به هر دلیل دیگه ای تخم ترک برداشته و شکسته و این موارد خیلی چیز عجیبی نیست و پیش میاد نگران نباشید و فعلا بذارید پرنده ها به حال خودشون باشن و هر زمان کامل از روی تخم بلند شدن و یکی دو روز روش نخوابیدن شما تخم رو خارج کنید.

      پاسخ
  5. نادر(مازندران)

    درود.
    من الان یه هفته ای میشه که یه جفت شاه طوطی هدیه گرفتم و خیلی هم خوشحالم.کم و بیش تجربه تو نگهداری پرندگان داشتم ولی طوطی اولین باره.
    طوطی ها مطمئنن بالغ هستن.ولی سنشون رو نمیدونم.
    همیشه در قفس بازه و دوتایی بالای قفس میشینین و با هم رابطه خوبی دارن در این حد که پرهای همو هم تمیز میکنن
    سروصدا ندارن و فقط وقتی گرسنه بشن سوت میزنن.از دست هم غذا میگیرن ولی اجازه نمیدن بهشون دست بزنم.
    تا حالا لونه نداشتن و احتمالا جفتگیری هم نکردن.
    می خواستم بدونم ایا امیدی هست که اینا جفتگیری کنن؟برای این کار حتما نیازه که قفس به ابعاد ۱۸ متر مکعب براشون بسازم؟یا تو همین قفسای معمولی هم اگه لونه براشون بذارم احتمال جفتگیری هست؟
    ما تو خونمون چند تا درخت بزرگ پرتقال داریم.بنظرتون فکر خوبیه دور درخت و تور بزنم و رو درخت لونه بذارم براشونو اونا رو بزارم اون تو؟فکر میکنین ایده خوبی باشه؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      نود و نه درصد. شاید زمان ببره ولی بالاخره جفت میخورن. البته موارد استثنا هم داریم و ممکنه هم رو نپسندن و جفت نخورن و اون یه درصد رو گذاشتم برای همون. ضمنا تو قفس هم جفت میخورن و ممکنه تکثیر هم بشن. مخصوصا وقتی در قفس باز باشه و بتونن رفت و امد داشته باشن که دیگه خیلی خوب میشه. لونه رو هم به نحوی بزارین بیرون قفس و از داخل قفس بهش دسترسی داشته باشن تا فضای داخل قفس هم اشغال نشه. اینکه پرنده ها تو محیط ازاد نگهداری بشن هم به شرایط زیادی بستگی داره. گرما، سرما، پرنده های وحشی، به هر حال باید همه شرایط رو در نظر بگیرید. باید حتما محل نگهداریشون از دو قسمت تشکیل شده باشه و یه محیط عایق حتما ایجاد بشه. پرنده ها باید تو فصل مناسب مثل بهار و تابستان به این محیط عادت داده بشن. ضمنا مشکلات پرندگان وحشی و بیماری نیوکاسل هم هست و دنگ و فنگ زیاد داره. نمیشه همینجوری یه تور کشید دور درخت و نگهشون داشت.
      موفق باشید

      پاسخ
  6. نسترن

    یعنی به نظر شما اگه جدا شون کنم امکان این که با هم خوب بشن هست؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      در همون پست آقا شهریار کامل توضیح دادن خدمتتون و فرمودن اگر با هم درگیری دارن جداشون کنید ولی اگر با هم خوب هستن کاریشون نداشته باشید.
      دیگه باید خودتون رفتار پرنده ها رو ببینید و تشخیص بدین که چکار باید بکنید.
      به صورت کلی نباید همون لحظه اول جفتشون میدادین و باید حداقل ده روزی در دو تا قفس جداگانه اما جلوی دید هم باشن تا با هم آشنا بشن البته این مدت زمان ممکنه تا چند ماه هم زمان ببره پس نباید در جفت دادن طوطی عجله کنید و باید هر دو نر و ماده آماده باشن و هم رو پسند کنن.

      پاسخ
  7. mona

    سلام امروز دیدم اون یکی تخم هم نیستش و فقط پوستای خیلی خرد شده کف قفس ریخته…
    ۱.یعنی چه بلایی سر تخم اومده.. چرا اینکار کردن؟
    یعنی ممکنه از اول نطفه نداشته و خراب شده؟
    بعضی وقتا هم که طوطی نر میخواد بره بالا سر طوطی ماده(،یعنی پاشو میذاره رو کمره ماده،)طوطی ماده یه صدایی از خودش در میاره انگار میخوان دعوا کنن،ممکنه اینجور شکسته؟ یا یکیشون شکستنش؟
    خیلی ناراحتم..
    ۲.الان باید از ایم به بعد چکار کنم؟ چون یک ماهه لز قفس درشون نیوردم

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      ۱- خب تخم رو خوردن، یا جوجه نشده و دیدن ثمری نداره و خوردن یا کمبود کلسیوم باعث شده که تخم رو بخورن یا به اینکار عادت کردن
      بله
      هر احتمالی وجود داره.
      ۲- کار خاصی نیاز نیست بکنید. مثل سابق از پرنده هاتون نگهداری کنید. درست و حسابی تغذیه بشن تا ضعیف نشن و ایشالا سری بعد تکثیر موفقی داشته باشید

      پاسخ
  8. نادر(مازندران)

    درود.
    من در حال ساخت یه قفس بزرگ به ابعاد پنج متر در دو متر در دو متر هستم.این قفس بخاطر ابعاد بزرگش جوری دارم میسازم که دیگه قابل حمل نیست.
    یک گوشه از باغ رو برا احداث انتخاب کردم و کارمو شروع کردم.
    حالا می خواستم بپرسم چه توری و چه سقفی براشون مناسبتره؟
    ایا میشه از این تورهای ریز بافت نازک استفاده کرد؟شنبدم طوطی ها این تورها رو براحتی پاره میکنن و اصلا خوب نیست.بنظرتون از چه نوع توری استفاده کنم؟
    در مورد سقف هم بنظرتون از سایه روشن یا حلب استفاده کنم خوبه؟یا اینکه جنس دیگه ای استفاده بشه؟
    لونه رو هم مطابق عکس با چوب ام دی اف ساختم و می خوام کنج قفس کار بذارم.
    ایشالله بتونم جوجه بگیرم.
    جوجه گرفتن از پرنده ها بهترین سرگرمی و تفریح منه.عاشق اینکارم.تو زمینه کبوتر و مرغ عشق موفق بودم ولی طوطی اولین باره که دارم شروع میکنم.برا همین به راهنمایی شما دوستان با تجربه خیلی نیازمندم

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      دوست عزیز قفس بزرگ رو بنده ساختم و مدتی داشتم حالا یه توضیحی میدم خدمتتون.
      اولا هیچ رقم توری برای طوطی مناسب نیست بلکه باید از فنس های مقاوم فلزی استفاده کنید از اینها که روی پلهای شهری و وسط خیابان ها میزنن مردم از روش میپرن میرن اون طرف از همون ها خوبه ولی طوطی ها با فرهنگ تر هستن و نمیپرن برن اونطرف ؟؟!!!
      البته باید خونه هاش ریز باشه تا طوطی از بین فنس بیرون نیاد اینها رو معمولا در سازی ها دارن بگی خودش میفهمه چی میخواهی.
      بعد باید قفس رو جایی بذارید که مثلا با کف زمین فاصله داشته باشه تا آب و حشرات و نمیدونم موش و … دسترسی به قفس نداشته باشن.
      فنس ها رو هم میتونی بدی داخل قوطی فلزی مثل در بسازه براتون و همگی رو به هم لولا کنه و البته بعد از اتصال خال جوش هم بزنه که باز نشن اما بعدا که خواستین این خال جوشها رو میزنی و به صورت لولا و در باز میشن و بعدا از هم جداشون میکنید.
      کل قفس رو با همین فنس ها بگو بسازه هم کف و هم سقف و هم دیواره ها و بعدا یک ورق بذار برای کف تا طوطی ها و خودتون راحت بتونی داخلش راه برین و یک ورق نئوپان بذار رو سقف و روی اون رو یک ورق فلزی بزن تا توسط باران و برف خیس نشه بعد یک برزنت برای پوشوندن کل قفس از سقف تا پایین دیواره ها لازم داری برای روز مبادا مثلا طوفان – باران – برف – آفتاب شدید و ….
      چون قفس در باغ قراره باشه پس باید به شکلی ساخته بشه که از ورود پرنده های غریبه مثل گنجشک جلوگیری کنه پس خونه های فنس باید ریز باشه در غیر اینصورت به راحتی طوطی های شما بیمار و تلف میشن ضمنا پرنده های مهاجم غذا ها رو هم میخورن.
      بعد برسیم به در ورودی در باید دو لایه باشه چطور بگم دو تا در جلوی هم و با فاصله تا پرنده ها فرار نکنن برای غذا دادن شما از یک در وارد میشید و در رو پشت سرتون میبندین و در این فضا طوطی ها دسترسی ندارن و بعدا توسط یک در دیگه وارد قسمت طوطی ها میشین و …
      در تالار یکی از دوستان قفس بزرگ فکر کنم برای مرغ عشق زده بود تاپیکش رو پیدا کنید و مطالعه کنیدمیتونه براتون مفید باشه. و یا تاپیک جدید بزنید.

      دوما نباید طوری باشه که قابل حمل و جابجایی نباشه.

      پاسخ
  9. نادر(مازندران)

    ممنون از پاسختون ولی این چیزی که شما گفتید قشنگ هفتصد هشتصد تومن میوفته.
    من از پایه های چوبی کلفت استفاده کردم و به فاصله یه متری از زمین کفشو کار گذاشتم.کفشم از چهار تا در چوبی که دیگه استفاده نمیشد استفاده کردم.سقفشم دارم سایه روشن میزنم که اونم داشتم.یعنی تا الان هیچ هزینه ای نکردم.فقط میمونه دور تا دورش که باید از فنس ریز بافت استفاده کنم.برای اون ظلع بارون گیر هم بنر زدم که مشکلی پیش نیاد.داخل قفسم می خوام از شاخه های درختا استفاده کنم.این قفس دست سازه ولی بزرگ و محکم با کمترین هزینه.در مورد درب ورودی قکر کنم یکی بس باشه چون طوطی ها رام هستن و اونقدر فرض نیستن که به محض باز شدن درب فرار کنن.
    در کل مشکلم فقط تور بود که باید شنبه برم دنبالش ببینم میتونم چیکار کنم.باید بگم به ابعاد قفسم برش بدن بعدش بیارم به پایه ها میخ کنم.

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      نه حتما به فکر در دو جداره و با فاصله از هم باشید چون یک لحظه پیش میاد و پرنده به راحتی فرار میکنه و دیگه بر نمیگرده.
      برای کف قفس یه فکر اساسی بکنید تا خودتون هم بتونید داخلش برید و روی کف بایستید.

      پاسخ
  10. نسترن

    طوطی هام باهم خیلی خوب شدن حتی نره دیگه سر ماده هرو می خارونه فقط یه سوالی داشتم در مورد بیماری های طوطی می تونم انجا بپرسم ؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      خب لطفا موضوع بیماری رو سرچ کنید شاید تو سایت باشه. اگه نبود میتونید در موردش تاپیک بزنید. به صورت کامنت هم خواستین مطرج کنید حداقل در یکی از مطالب بیماری باشه نه اینجا
      موفق باشید

      پاسخ
  11. نادر(مازندران)

    درود.
    نمیدونم اینجا جای مناسبیه برا طرح این سوال ولی امیدوارم دوستان پاسخ بدن چون به کمکتون خیلی فوری احتیاج دارم.
    متاسفانه امروز بختطر سهل انگاری من مرغ عشقام از قفس فرار کردن و من و با سه تا جوجه ده روزه تنها گذاشتن.
    حالا من موندم و سه تا جوجه که اصلا دوست ندارم از دستشون بدم.
    می خواستم راهنماییم کنید تا بتونم خودم بزرگشون کنم.
    لطفا با جزئیات بگین تا بهتر تز پس کار بر بیام.مثلا مقدار غذا.تعداد وعده ها.نوع غذا و …
    مثلا من شنیدم غذا باید تازه باشه و هر دو ساعت یبار بهشون بدم.خوب همچین چیزی اصلا امکانپذیر نیست.یعنی من در طول شبانه روز باید ده بار تخم مرغ بپزم و با بیسکوییت و ابجوش و خمیر نون و سخاری میگس کنم و بهشون بدم؟یعنی نمیشه یبار درست کنم و چند بار بهشون بدم؟
    در ضمن من صبح تا ظهر سر کارم یعنی اینا میمیرن از گرسنگی؟بعد شب که می خوابم چی؟
    اصلا گیج گیج شدم.نمیددونم باید چیکار کنم!
    لطفا خیلی زود کمکم کنید.مرسی

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      اول از همه متاسفم و امیدوارم از این حرف بنده هم ناراحت نشین چون علاوه بر والدین احتمالا طی چند روز اینده جوجه ها رو هم از دست بدین. چون تغذیه دستی جوجه مرغ عشق با غذاهایی که گفتین یا تو سایت ها مطرح میشه با اون دستگاه گوارش ضعیف جوجه ها خیلی سخت و بعیده و احتمال اینکه بمیرن خیلی زیاده. با این حال تلاشتون رو بکنید و امیدوارم جوجه ها رو از دست ندید.

      اول از همه هر دوساعت نیاز نیست درست کنید و قبول دارم که سخته و روزی یه بار یا بهتر دوبار کافیه غذا رو درست کنید و میتونید غذای میکس شده رو تو ظرف دربسته و داخل یخچال نگهداری کنید و هر دفعه یه مقدارش رو مصرف کنید. یا مواد اولیه رو داشته باشید و زمان تغذیه اونها رو میکس کنید(این روش بهتره). خیلی هم سخت نیست! سردم نباید بهشون بدین و یکم باید گرم باشه که خب میشه مقداری از غذای میکس شده که از یخچال برداشتین رو تو یه ظرف مثلا استیل بریزین و بذارین تو اب جوش تا یکم گرم بشه و بعد مصرف کنید. غذا نباید سرد سرد باشه و از طرفی نباید داغ باشه و دمای حدودی ۳۵ تا ۳۷ درجه رو داشته باشه. به اصطلاح خودمون بگم که ولرم باشه خوبه. اگه هم مواد اولیه رو اماده داشته باشین و همون لحظه میکس کنید که خیلی عالیتر میشه.

      نکته: همیشه بهترین غذا برای تغذیه دستی جوجه ها سرلاک مخصوص پرنده هست نه تخم مرغ، نه بیسکوییت و نه چیز دیگه. اگه تونستید تهیه کنید و احتمال زنده موندن جوجه ها و بزرگ شدنشون رو افزایش بدید که چه بهتر. نشد هم که دیگه با همین چیزا بزرگشون کنید انشاالله…
      غذا رو هم باید با سرنگ و کرمک باریک بهشون بدید یا با قاشق هم میشه تغذیشون کرد، به هر حال ببینید با کدومش راحترین و جوجه چه رفتاری داره و تقلا میکنه یا نه. فکر کنم تو چند رسانه ای سایتمون چند تا کلیپ در مورد تغذیه دستی جوجه باشه و مشاهده کنید بد نیست
      ضمنا این جوجه ها همینجوری زنده نمیمونن و خیلی سخته بزرگ بشن باز شما صبح تا ظهر هم تغذیشون نکنید دیگه طی همون روز اول میمیرن. حتما باید صبح تا ظهر هم تغذیه بشن و از یکی باید کمک بگیرین.
      مقدار غذا هم باید به حدی بدید که چینه دان پرنده نسبتا پر بشه. از طرفی زمان بعدی هم همون چینه دان مشخص میکنه و زمانی که چینه دان پرنده نسبتا خالی شده مجددا باید تغذیه بشه که حدود سه تا نهایتا چهار ساعت(حالا مقداری کمتر یا بیشتر) طول میکشه.

      پاسخ
  12. نسترن

    این دوتا دوباره دعوا رو شروع کردن به نظر شما برم یه طوطی ماده ی دیگه بخرم یا باز باهم خوب می شن؟
    ایا غذایی هست که باعث جفتگیری باشه و هر دو رو متقاعد به جفتگیری کنه؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر دوست عزیز به این راحتی ها نیست که ماده رو تعویض کنید اتفاقا باید بیشتر صبر کنید.
      از غذاهای متنوع از قبیل میوه – سبزی – نخود و لوبیا و عدس پخته شده – جوانه گندم تازه – ذرت تازه – تخم مرغ آب پز – مولتی ویتامین و … استفاده کنید سعی کنید شرایط نگهداری خوبی داشته باشن و اگر دوست دارن هر هفته آبتنیشون بدین

      پاسخ
  13. نسترن

    صبرم دیگه داره تموم می شه ایا امکانش هست این دوتا برای همیشه با هم خوب بشن؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      آره باید حداقل دو سه ماه صبر کنید.

      پاسخ
  14. ناشناس

    سلام من یه ملنگو نر دارم و میخوام یه دونه ماه واسش بگیرم چن تا سوال داشتم اول اینکه از کجا بفهمم ماده بالغه ولی سنش خیلی بالا نیست؟؟؟ دوم اینکه قبلا ازش کار نکشیدن ؟؟؟سوم ممکنه عقیم باشه؟؟؟واینکه بعد از چند ماه ممکنه جفت گیری کنن؟؟؟ یه درخواست دیگه هم داشتم با اینکه میدونم جزو قوانین سایته که نباید قیمت بدید ولی یه حدود بهم بدید چون من تا الان نخریدم این نرم بهم هدیه دادن مرسی

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خب سن پرنده رو نمیشه حدس زد و حتی اینکه قبل جفت خورده و یا نه رو هم نمیشه فهمید و یه خورده تجربی میتونید بفهمید جوان هست یا نه.
      خیالتون راحت عقیم نیستن مگر یه مورد خاصی پیش بیاد مثلا در اثر جفت خوردن هم خون و یا ضعف و …
      برای جفت دادن طوطی هرگز نباید عجله کنید بلکه باید چند هفته ای در دو قفس جداگانه باشن تا هم رو ببینن و پسند کنن و بعدا جفتشون بدین و برای انجاک جفت گیری هم نمیشه زمان مشخص کرد و بستگی به علاقه دو تا پرنده به هم داره.

      پاسخ
  15. نسترن

    سلام
    ببخشید یه سوالی دارم که خیلی وقته ازتون می خوام بپرسم ذهنمو مشغول کرده ایا شما مدرک خواصتی دارید و یا دام پزشکی چیزی خوندید؟
    یا از روی نوشته ها و مطالبی که در بالای صفحه و سایت های دیگه خوندید جواب می دید؟
    یا خودتون تجربه ی همه رو داشتید مثلا هم طوطی ملنگو هم کوتوله هم انواع ماهی ها..؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      بنده مدرک خاصی که مرتبط به حیوانات خانگی باشه ندارم. دامپزشک هم نیستم.(در مورد خودم فقط عرض کردم)
      پاسخ ها اکثرا از روی تجربه هست و قبلا خودمون تجربه داشتیم، گاها هم مطالبی که خوندیم یا تحقیق کردیم رو خدمت دوستان ارائه میکنیم.

      پاسخ
    2. مجتبی

      سلام
      دوست عزیز بنده هم دامپزشک نیستم فقط میدونم که همه این جواب ها رو از روی تجربه خودمون خدمتتون میگیم و این مطالبی رو که در صفحات سایت موجوده اکثرا دوستان و افراد با تجربه همین سایت از جمله آقا شهریار خودشون زحمتش رو کشیدن قرار نیست از روی اینها به شما جواب بدن بلکه خود این مطالب کار خودشون هست.
      اگه دقت کنید هر مطلبی چه در بخش دیدگاه و چه در تالار گفتگو دوستان قرار میدن به اسم خودشون هست و یا ترجمه سایت های معتبر خارجی هست.

      پاسخ
  16. نسترن

    سلام
    متاسفانه به علت بی توجهی پدرم طوطی ماده امروز مرد
    برم یکی دیگه بخرم؟

    پاسخ
  17. نسترن

    به نظر شما این دفعه خود ملنگو ی نر هم ببرم تا هر کدوم رو دوس داره براش بخرم یا اصلا دیگه نیازی نیست؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      ببخشید خودش که همون لحظه انتخاب نمیکنه مخصوصا در یک فضای غریبه و در استرس ؟؟؟!!!
      شما باید یه ماده خریداری کنید و یه مدت حداقل ده روز به بالا در دو تا قفس جداگانه باشن تا به هم عادت کنن.

      پاسخ
  18. نسترن

    علتش مرگش مشخص نیس بردیمش حموم یه دفعه بی حال بی حال شد !جلوی جایی که مدفوع می کنه پر مدفوع خشک شده بود نمی رفت که به زور تمیز کردیمش به نظر شما علت جمع شدن مدفوعش در اون ناحیه چی بوده ؟ ایا به خاطر دم بلند و افتادش بوده اخه منگوی نرم اصلا دم نداره …
    نره افسردگی نگیره اخه من قبلا براش آینه می ذاشتم عاشق اینه بود البته می دونم کار اشتباهی بوده ولی کرده بودم دیگه اما امروز که واسش اینه گذاشتم اصلا نرفت طرفش خیلی هم غذا نخورد یه ذره بهش سیب و این جور چیزا دادم البته خیلی که چه عرض کنم از ساعت سه و چهار بعد از ظهر کسی ندیده تخمه بخوره.
    طوطیم همیشه ازاده و کاملا دستیه فروشنده ها می گن دوتا لوس به هم نمی خورن ینی یکیش باید وحشی باشه و اون یکی اهلی ایا این حرف درسته؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر این چه حرفیه کی گفته یکی باید اهلی باشه و یکی وحشی ؟؟؟!!! از اون حرفا بود ؟؟!!
      کثیف شدن پرهای مقعد پرنده با فضله نشانه چند رقم بیماریه و باید خودتون بررسی کنید اول یبوست و بعدی نیوکاسل هست.
      بنظر بنده محلش رو گرم نگهدارید البته نه زیاد گرم که گرما زده بشه.
      دانه نرم مثلا جوانه گندم تازه جلوش بذارید.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *