گلد فیش

گلدفیش ها از ماهیان زیبا و سنتی اب شیرین میباشد که حتما شما انها را موقع عید یا در مغازه های اکواریومی دیده اید.نگهداری انها اسان بوده و ماهیان کم توقعی هستند.بهتر است به صورت گله ای در اکواریوم های تک گونه نگهداری شوند. در ادامه سعی میکنیم به طور کامل این ماهی نسبتا دوست داشتنی را به شما معرفی کنیم

به ادامه متن توجه کنید

نام رایج : گلد فیش،ماهی طلایی” البته بسته به انواع مختلف گلدفیش،نام های متفاوتی شامل دم چادری، مرواریدی، کله شیری، کلاه قرمز، کالیگو،بلک مور و …. به انها نسبت داده شده است”

خانواده:cyprinidae

خاستگاه : چین ، ژاپن ،کره ، تایلند

حداکثر طول : ۱۰ سانتی متر

سطح شنا: کلیه سطوح آب

مکانهای جایگیری: میان سنگها،گیاهان و مواد شناور

نور مناسب: روشن ، بدون تابش مستقیم آفتاب

همزیستی: سازگاری کامل با تمام ماهیان صلح جوی اب شیرین

تغذیه: غذای خشک، کرم زنده، دافنی و …

خصوصیات فیزیکوشیمیایی : دما ۱۸ درجه سانتی گراد و پی اچ خنثی

رفتار و نوع تولید مثل : تخم ریز، در شرایط مصنوعی تکثیر شده و جزو ماهیان مقاوم برای نگهداری میباشد.

توصیه:بهتر است ۱۰ قطعه یا بیشتر از بچه ماهیان گلدفیش را خرید و پس از پرورش زیباترین آنها را نگهداری کرد. آکواریوم این گونه ماهیها باید فیلتری قوی داشته باشد و هرازگاهی آب تمیز به آن اضافه شود زیرا این ماهی ها پر خورند و به سرعت غذای خود را هضم میکنند و کثافت کاری زیادی دارند. همچنین بهتر است غذای این ماهی ها را به مقدار کم و در ۴ وعده به آنها بدهیم.

ویژگیهای جنسی : ماهی ماده کمی چاقتر است ، در فصل تخم ریزی روی سر ماهی نر لکه های رنگینی بوجود میآید.

تاریخچه: میلیونها نفر از مردم در اطراف جهان ماهیهای آکواریومی را به عنوان سرگرمی نگهداری می کنند. آنچه قابل توجه و چشمگیر است این نکته می باشد که بسیاری از این افراد پر شوق و ذوق، این سرگرمی را با نگهداری یک گلدفیش شروع کرده اند ماهی ای که قدمت آن میتواند تا چین باستان هم به عقب بازگردد این افراد با خرید یک جفت گلدفیش معمولی یا دریافت آن به عنوان هدیه ای از یک دوست به نگهداری این ماهی وارد شده اند. هر چند گلدفیشها واقعا جان سخت و پر تحملند لیکن کاملا به مهارتهای نگهدارنده اشان وابسته اند. اگر شما زمانی را صرف یادگیری اصول نگهداری ماهی کنید گلدفیش هایتان خوشحال و سلامت باقی مانده و می توانند مدت زیادی زندگی کنند. در شرایط خوب آنها توانسته اند به خوبی تا ۳۲ سال هم عمر کنند.

گلدفیش کپور بی رنگ و رو و بی روح تر از آنچه اکنون می بینیم بوده که پس از قرنها تکثیر و هیبریدگیری پرحوصله امروزه در اشکال بسیار متفاوت قابل دسترس است. امروزه تا بیش از یکصد واریته زینتی از خانواده گلدفیش های معمولی وجود دارند، واریته های شگفت انگیز بسیاری که از اشکال وحشی کپوری که از جنوب چین منشا گرفته اند به دست آمده اند گلدفیش وحشی جانوری به شدت متفاوت بود که فلس زدایی غیر معمول و طبیعتا رنگهای کاملا متفاوتی داشت ، به زودی انسان با تکثیر گلدفیش شروع به آزمایش کرد و همه نوع رنگ و فلسی ایجاد کرد. امروزه هنوز هم در ژاپن ، اروپا و آمریکای شمالی تکثیر انتخابی از گلدفیش های وحشی ادامه دارد احتمالا گروههای اصلی تکثیری از ماهیهایی که حتما اشکال غیر معمول بدن یا باله های جالب و رنگها و فلس های غیر معمول دارند به دست میآیند این واریته ها توجه تکثیرکنندگان ماهی را به خود جلب کردند، این تکثیرکنندگان از اطلاعتشان برای تولید اشکال غیر معمول طلایی باله بلند و دم بادبزنی استفاده کردند.

بدون شک گلدفیش عمومی ترین ماهی خانگی در جهان است که اجتماعش با انسان تا ۱۶۰۰ سال به عقب باز می گردد همان طور که اشاره شد این شکل خانگی و اهلی شده ازیک کپور کوچک وحشی در آبهای با جریان آرام در جنوب چین است که به کپور شباهت دارد. طی سلسله ۲۶۵ تا ۴۲۰سال پس از میلاد تکثیرکنندگان چینی متوجه تولید گه گاه نوزادانی با فلس های قرمز و جذاب توسط برخی کپورهای محلی که تا اندازه ای سبز خرمایی بودند شدند نهایتا پس از آزمایشات تکثیری که با شکیبایی تمام انجام شد آنها موفق به تولید ماهی با رنگ آمیزی بسیار جذابتری شدند طی سالهای ۱۲۰۰تا۱۳۰۰ ماهیهای نقره ای سیاه طلایی و لکه لکه ای قابل دسترس بوده و به عنوان ماهیهای خانگی کاملا متداول شده بودند طی سال ۱۵۰۰  به بعد گوناگونی شکل باله همچون دم بادبزنی و دم دستمالی شروع به ظهور کردند تا قرن شانزدهم این اشکال رفته رفته همراه با رنگ آمیزی متفاوت و اشکال مختلف بدنی و حتی اکنون اشکال گوناگون چشمی به وجود آمدند ازاین زمان به بعد تنوع های بعدی در چین ادامه یافت و گلدفیش های جالب شروع به انتشار به دیگر کشورها در اقصی نقاط جهان کردند در حدود ۱۵۰۰ سال گلدفیش ها به ژاپن زیستگاه کپورکوی راه یافتند اما ۲۰۰ سال دیگر به طول انجامید تا تکثیر آن انتشار یابد. تکثیر کنندگان ژاپنی که در تکثیر کپور کوی گویا با تجربه بودند تعدادی از گلدفیش های وحشی و بخشی از گلدفیش های توسعه یافته از چین را به دست آوردند، آنها مهارتشان را جهت توسعه برنامه های تکثیر انتخابی به کاربردند که به تولید برخی واریته های بسیار جذاب و امروزه قابل دسترس همچون گلدفیشهای کله شیری ،کالیکو ، فلس آیینه ای و شابونکن منجر گردید ازآن پس تکثیر کنندگان ژاپنی با تولید اشکالی همچون کله شیری و واریته هایی با فلس های شفاف یا بدون فلس مانند کالیکو یا شابونکن تاثیرشان را در این ماهی به طور خیلی قابل دسترسی نشان دادند. طی قرن هفدهم گلدفیش ها به بسیاری از کشورهای شرق دور معرفی شدند، بدون شک آغاز تجارت و بازرگانی و مسیرهای اکتشافی در اطراف جهان طبیعت پرتحمل و توانایی در مقاومت در برابر مسافرتهای بسیار طاقت فرسا به انتشار بعدی این ماهی در اقصی نقاط جهان کمک کرد. طی سالهای ۱۷۰۰یا شاید کمی زودتر نخستین گلدفیش ها در بریتانیا ظهور یافتند در حدود همین سالها انگلیسیها شروع به تکثیر گلدفیش کردند و برخی از آنها به قاره اروپا فرستاده شدند در سراسر قرن هفدهم گلدفیش ها از منشاهای یک واریته به غرب اروپا معرفی شده و تا اواخر قرن به روسیه رسیده بودند تا قرن نوزدهم بسیاری از انواع بسیار زینتی گلدفیشها به طور قابل توجهی در اروپا ظاهر نشدند .

گمان می رود که گلدفیشها به طی قرن هجدهم به آمریکای شمالی وارد شده اند ، هر چند برخی ازمردم معتقدند که این رخداد قریبا به ۲۰۰ سال پیشتر باز می گردد به هر حال تا اواخر قرن هجدهم یک مزرعه پرورش گلدفیش در مریلند آمریکا تاسیس یافته و بعدها نیز در طبیعت به جز در آلاسکا در هر ایالتی معرفی شده بود همچنین در این قرن دیده شد که گلدفیش هایی به استرالیا و نیوزلند وارد شده بودندو اکنون به طور گسترده ای در آبهای هر دو کشور پخش شده اند.

اکنون گلدفیشهای زینتی می توانند در اکثر نقاط ، در بیشتر کشورهای جهان یافت شوند. در بسیاری مناطق ، آنها به آبهای طبیعی ؛ جایی که جمعیتهای وحشی را تشکیل داده اند ، فرار کرده یا معرفی شدند.امروزه سالانه میلیونها گلدفیش در مزارع پرورش ماهی در آمریکای شمالی ، اروپا و شرق دور برای صادرات جهت نگهدارندگان ماهی در اقصی نقاط دنیا تکثیر می یابند.

انتخاب گلدفیش:احتملا مغازه آکواریومی محلتان باید گلچینی از معمولترین نژادهای گلدفیش را داشته باشد، اما انتخاب یکی از آنها که مناسبترین گزینه برای تنگ یا آکواریومتان باشد، می تواند قدری مشکل باشد. مسلما رنگها واشکال شگفت آور و جذاب زینتی بر انتخابتان تاثیرگذار خواهد بود ، البته باید به رفاه آتی ماهی نیز توجه داشته باشید. اگر فردی مبتدی هستید توصیه می شود واریته های پر تحملتری همچون گلدفیشهای معمولی ، شهابی و شابونکنهای کوچک را برگزینید . همین که قدری با تجربه تر شدید می توانید نگهداری اشکال زینتی تر را امتحان کنید. بخاطر داشته باشید که واریته های بسیار زینتی باید به بهترین وجهی در یک آکواریوم اختصاصی ( تاکید می کنم کاملا اختصاصی) برای خودشان نگهداری شوند. برخی از آنها بطور ویژه ای به دوره های ممتد وطولانی افت دما حساسند.

همیشه ماهیهای سالم و سرزنده را انتخاب کنید. کنترل کنید که باله ها در حالت سالم و خوبی بوده و حالت خوابیده و بسته ای نداشته باشند. یک ماهی گلدفیش سالم بطور باشکوه شنا می نماید و شاداب و سرزنده بوده و در یک گوشه از آکواریوم تنها نمی ماند.

از عاری بودن بدن از هر گونه زخم ، لکه یا سایشی اطمینان حاصل کنید. بعضی از واریته های گلدفیش نسبت به بعضی از بیماریهای رایج آکواریوم مقاومتر بوده و باعث بیماری ماهیهای تانک شما می گردند، در این زمینه پیشنهاد می گردد پس از خرید ماهیهای جدید مستقیما آنها را وارد آکواریوم اصلی نکرده و مدت زمان محدودی در قرنطینه نگهداری نمایید. ( مدت پیشنهادی قرنطینه ۱ هفته می باشد.)

چشمها باید شفاف باشند.از انتخاب هر ماهی بی حال یا با شکمهای گود افتاده و یا چشمهای فرورفته اجتناب کنید.از خرید ماهی از مخازنی که دارای تعداد بسیار زیادی ماهی بی حال و ظاهرا بیمارند، اکیدا برحذر باشید ، به شخصه پیشنهاد می کنم برای خرید هر گونه ماهی ابتدا تمامی ماهیهای داخل تانک مورد نظر را زیر نظر گرفته ، زیرا از این طریق می توانید متوجه شوید که آیا ماهی که می خرید می تواند ناقل بیماریهای آن تانک باشد یا خیر . تغذیه خوب ماهیها علامت بسیار مناسبی از صحت سلامت آنهاست.

احتمالا فروشنده ماهیهای خریداری شده شما را در کیسه پلاستیکی دارای حدود یک سوم تا دو سوم آب خواهد نمود. در این صورت ، شما یک تا دو ساعت فرصت خواهید داشت تا ماهیهایتان را بدون خطر به منزل برسانید. به هر حال ، اگر مسیر طولانی تر از این مدت است ، حتما از مغازه دار بخواهید که ماهی کمتری در هر کیسه بگذارد و یا از کیسه بزرگتری استفاده کرده و یا کیسه را با اکسیژن پر کند ( مورد آخر اکسیژن برای حمل ماهیها به شهرستانها امری ضروری است و باید رعایت گردد ، در غیر این صورت ماهیها هرگز به مقصد نخواهند رسید.)

گلدفیشها کاملا پرطاقتند، اما همانند بسیاری از ماهیها نسبت به نوسانات ناگهانی دما آسیب پذیرند ( این امر بدلیل خونسرد بودن این جانداران است). بنابراین جلوگیری از سرد شدن یا بیش از حد گرم شدن آب طی مسیر مغازه تا خانه مهم است . طی سفرهای طولانی کیسه را در جعبه ای مقوایی یا یونولیتی که نور و دما به داخل آن نفوذ نکند، قرار دهید.

گلدفیشها در بیشتر از ۱۰۰ گونه مختلف در دسترسند. علاماتی همچون رنگ آمیزی ، شکل بدن ، حالت باله و سایز و شکل چشمها که آنها را از هم متمایز می کنند ، حاصل تلاش سالهای بسیار در تکثیر انتخابی است. ضمنا پیشنهاد می گردد علاوه بر موارد ذیل در انتخاب یک گلدفیش خوب از نمونه هایی استفاده نمایید که به واریته های استاندارد نزدیک بوده تا در مراحل تکثیر با موارد غیر قابل کنترل ژنتیکی روبرو نگردید . ماهی را از تمامی نظرها اعم از ، باله ها ، دم ، شکل بدن ، وضعیت شنا و حرکت مورد بررسی قرار دهید

موفق باشید

این مطلب را به اشتراک بگذارید
لینک کوتاه نوشته


1,459 دیدگاه در “گلد فیش

  1. قاسم

    سلام
    من یک ماهی گلدفیش سفیدرنگ دارم که عید امسال دوسال میشه که نگهداریش میکنم،بنابراین خیلی دوستش دارم.مدتی هست روی صورتش چیزی مثل جوش زده و قرمزه،البته قبلا هم همچین جوشی زده بود که من اسپری otc زدم بهش و خوب شد،ولی الان اسپری هم استفاده کردم ولی خوب نشده لطفا راهنماییم کنید خیلی نگرانشم،شنا کردنش هم معمولیه.
    این هم عکسش:

    http://uupload.ir/files/iv7y_20180112_132242.jpg

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      از شرایط بد نگهداری هست و ظاهرا آب رو دیر به دیر سیفون میکنید و یا مدتی هست اصلا آب رو سیفون نکردین.
      به نظر میاد یک چشم ماهی نیز تورم داره و از حالت طبیعی خارج شده .
      نمیدونم حجم اب محل نگهداریش چقدر هست ولیکن اگر حجم آب کم هست و داخل تنگ نگهداری میشه هفته ای یک مرتبه کل آب تنگ رو با آب هم دما و بدون کلر تعویض کنید اما اگر در آک کوچک و فضایی بزرگتر از تنگ هست هر هفته فقط یک سوم از آب رو سیفون کنید و آب هم دما و بدون کلر اضافه کنید غذای متنوع و مقوی بهش بدین البته زیاده روی نکنید مقدار خیلی کمی نمک بدون ید هم به آب اضافه کنید خوب میشه دقت کنید نمک بدون ید باشه و بیشتر از نیم گرم در لیتر اضافه نکنید.

      پاسخ
  2. armin

    سلام من دو تا گلد فیش دارم و درجه اب هم روی ۳۰ هست مشکلی ایجاد نمیشه؟
    من حدودا یک ماهی هست که خریدم و ماهی فروش هم گفت روی ۲۸ تنظیم کنم ولی دما سنج ۳۰ نشون میده

    پاسخ
    1. Saghari

      دمای متعادل اکواریوم➌➋تا➏➋درجه است ٣۶هم مشکلی نداره ولی بالاتر نره
      شما
      اگر دماسنجتون نزدیک بخاریه اونو از بخاری دور کنید
      اگر دماسنج با بخازی فاصله داره ودما بالاست درجه باریتون رو کم کنید

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      به نظر برای گلدفیش دمای بالایی هست و این ماهیا سردابی هستن و دمای ۳۰ دیگه خیلی بالاست و برای ماهیای گرمابی استفاده میشه. بهتره دما رو کم کم کاهش بدید و به ۲۲ الی ۲۴ برسونید. البته نوع گلدفیش ها رو هم نفرمودید. اگه گلدفیش معمولی هستن واقعا دمای ۳۰ واسشون زیاده و همون ۲۴ دمای خوبی هست واسشون. اگه نژاد خاصی هستن و به دمای بالا عادت دارن هم نهایتا ۲۶ الی ۲۸ دمای کافی هست. ضمنا دوستمون احتمالا ۳۶ رو اشتباه تایپ کردن و منظورشون ۳۰ بود که بالاتر نره. چون دمای ۳۶ دیگه ماهی رو اب پز میکنه.

      پاسخ
      1. armin

        اسم نژادشو والا نمیدونم دقیق ولی یکیش یه کیسه فرمز رنگ روی سرش داره و رنگ بدنشم سفیده و اون یکی رنگ پر کلاغی داره و اون کیسه روی سرشهم همون رنگ پر کلاغیه
        به فروشنده ماهی هم زنگ زدم که گفت روی ۲۷تا ۲۸ برای ماهی های شما مناسبه و اگر کمتر کنم لکه های سفید میزنه و بعد تلف میشه
        و گفت ماهی های استخری رو باید روی ۱۷ تنظیم کنی این نوع که من خریدم اکواریومی هست و باید با همون دمای ۲۷ الی ۲۸ درجه تنظیم کنم
        و دما سنجم هم در جه ۳۰ رو نشون میده و حداقل دما سنجم از بخاری ۸۰ سانتی متر فاصله داره
        البته ناگفته نمونه من بخاری رو روی ۲۸ تنظیم کردم و دمای اب روی ۳۰ رفت و صبح روی ۲۶ گذاشتم الان دقیقا روی ۲۸ درجه هست

        پاسخ
        1. محمد صادق

          اون درجه ای که روی بخاریه قابل اعتماد نیست باید با دماسنج اندازه بگیری و تنظیمش کنی! من یه بخاری داشتم رو دمای ۲۳ تنظیم میکردم تا دمای اب بشه ۲۷!

          پاسخ

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پاسخ دهید یا دیدگاه بگذارید!

معادله امنیتی (تشخیص انسان از روبات) !