شناخت،نگهداری و تکثیر ماهی سورم

سورم یکی از گونه های زیبای اب شیرین است که پرورش و نگهداری این ماهی بسیار لذت بخش و اسان می باشد. نگهداری سورم ها با سایر ماهیان اب شیرین میسر است ولی به صلح جویی این ماهی نمیتوان اعتماد چندانی داشت ولی شک نکنید که ماهی مهاجمی هم نیست و به راحتی با سایر ماهیان آرام با سایز متوسط قابل نگهداریست. با ماهیان جنگجو و قوی جثه مانند پروت یا تگزاس و حتی در برخی موارد اسکار نیز سازگاری نسبی دارد ولی کاملا سازگار نیست و توصیه میشود با این گونه ها با احتیاط و در فضای مناسب نگهداری شوند. در مورد تغذیه نیز سخت گیر نیست و میتوان در کل گفت گونه دوست داشتنی و ایده الی برای نگهداری نزد علاقه مندان به شمار میرود

به ادامه متن توجه کنید

شناخت و نگهداری سورم

نام رایج: سورم،سورم زرد، سورم گورخری، سورم سبز

نام علمی: Heros severus

خانواده: Cichlidae (سیکلیده یا سیچلاید)

دمای مناسب نگهداری: ۲۶ الی ۲۸ ذرجه سانتیگراد

پ-هاش: ۶ الی۷

سورم

شناخت: سوروم ها ماهیان نسبتا صلح جو و بومی آمریکای جنوبی و رودخانه آمازون هستند و میتوانند تا ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر رشد کنند. سوروم ها در چند رنگ زرد طلایی ، زرد مایل به سفید و خاکستری با راه راه سیاه  در بازار یافت میشود. باله های شکمی ماهی بر اثر تغذیه مناسب و حتی تغذیه با بعضی از غذاهای هورمنی به رنگ مسی خواهد شد که بسیار جلب توجه میکند. سورم های خاکستری یا سبز یا گورخری یا هر اسمی که برای انها انتخاب شده طرح بندی جالبی روی بدنشان دارند که بارزترین انها خطوط عمودی سیاه رنگی است که در دوران جوانی بسیار پرنگ و مشخص  هستند و هر چه ماهی بزرگتر و بالغ تر میشود این خطوط کمرنگتر و گاهی مواقع تنها در انتهای بدن انها دیده میشود با این حال باز ماهی قادراست تا این خطوط و رنگ های بدنش را روشن و خاموش کند و در برخی موارد نسبت به محل نگهداری ، استرس و …. این خطوط به صورت پرنگ ظاهر یا کلا محو میشود چشمان این ماهی نیز رنگ شاخصی از قرمز و نارنجی دارد  که حتی میتواند به رنگ سفید یا کلا مشکی هم باشد. اگر بخواهیم در مورد رفتار و خلق و خوی این ماهی صحبت کنیم عقاید مختلفی را باید مورد برسی قرار دهیم زیرا این ماهی در برخی شرایط کمی پرخاشگری از خود نشان میدهند و حتی میتوانند ماهیان بزرگتر و قوی تر از خود را نیز از محل خود دور نمایند و در برخی شرایط دیگر حتی به ماهیانی که به راحتی در دهان انها جا میگیرند کاری ندارند، به هر حال در برخی از منابع کمی درمورد انها تند نوشته اند و انها را به دسته ماهیان مهاجم نسبت داده اند ولی انطور که در مورد انها صحبت میشود نمیتوان قضاوت کرد(البته تا منظور ما از مهاجم و پرخاشگر چه باشد!)

نگهداری:برای نگهداری این ماهی شرایط خاص یا پیچیده ای نیاز ندارید و با برپایی یک شرایط معمولی میتوانید به نگهداری این ماهی با خیال راحت بپردازید. برای نگهداری انها دمای بین ۲۶ الی ۲۸ درجه و pH آب ۶ الی ۶.۵ توصیه میشود که البته دماهای کمی بالاتر و حتی تا ۳۲ درجه و دماهای کمتر تا ۲۲ الی ۲۴ درجه و پ-هاش های کمتر و زیادتر را نیز تحمل میکنند ولی بهترین دما همان ۲۶ الی ۲۸ و پ-هاش ۶ الی ۷ (خنثی) میباشد. تانک نگهداری انها بهتر است حداقل حجمی برابر ۸۰ الی ۱۰۰ لیتر برای یک جفت داشته باشد و دارای مخقیگاه ها و دکور بندی سنگی باشد ، کوزه های سفالی بزرگ  مکان دوست داشتنی برای انها می باشد، بهتر است از گیاهان طبیعی کمتر استفاده کنید زیرا گیاهان طبیعی توسط این ماهی از بین خواهد رفت. این ماهیان را در سنین جوانی به صورت گروهی یا فقط انفرادی با ماهیان دیگر نگهداری کنید زیرا اکثرا دو یا سه سورم جوان در یک تانک تحمل یکدیگر را ندارند و مرتبا مخصوصا هنگام غذا خوردن با هم زد و خورد دارند و قوی تر ضعیف تر را ازار و اذیت میکند، البته باز تاکید میکنم در همه موارد به اینصورت نیست و بستگی به نوع و حجم و دکوراسیون اکواریوم دارد و ممکن است دو سورم جوان نیز با یکدیگر مشکلی نداشته باشند و در صورت مشاهده پرخاشگری به هم  با روش هایی میتوان دو یا سه سورم را نیز در یک تانک به خوبی و خوشی نگهداری کرد و تصمیم گیری با خود شماست. اگر بخواهیم اشاره ای هم به ماهیان سازگار با این گروه داشته باشیم باید بگویم: همانطور که در بالا با این گونه اشنا شدید میتوان انها را میانه خو دانست یا به عبارتی نه انقدر خشن و نه انقدر صلح جو هستند. به هر حال میتوانید سورم را با اکثر ماهیان نگهداری کنید شاید شما دوست داشته باشید سورم را با پروت،بلک گوست،دالر،،شارک، لوچ ها ،بارب ها و …. نگهداری کنید که می توان این انتخاب شما را صحیح دانست و با خیال راحت به نگهداری انها بپردازید حتی سورم شما میتواند با پروت رابطه خوبی را برقرار کند و حتی جفت بخورند. شاید بخواهید سورم را با ماهیان خشن تر مانند اسکار، تگزاس یا سایر سیکلیدهای امریکایی نگهداری کنید که این انتخاب نیز می تواند صحیح باشد اما به شرط اینکه اکواریوم بزرگ و دکور فراوان داشته باشید. اکثرا سورم را با اسکار یا تگزاس یا سایر امریکایی ها سازگار نمیدانند و حق هم دارند. مطمئنا نگهداری چند گونه خشن در یک اکواریوم کوچک و لخت حتما دردسر ساز خواهد شد ولی در یک جای بزرگتر و نزدیک به محیط طبیعی بدون شک مشکلی نخواهند داشت چون ما میخواهیم چند گونه امریکایی را کنار یکدیگر نگهداری کنیم و مطمئنا منعی در ان وجود ندارد بغیر از مورد ذکر شده(فضا + دکور).

تغذیه:سورم ها را می توان با غذاهای بسته بندی شده،غذاهای خشک،کرم منجمد ، دل گوساله ،کرم باغچه، و هر انچه که فکر کنید مانند سبزیجات تازه ای مثل کاهو و اسفناج، و حبوبات مانند نخود فرنگی آب پز پوست کنده تغذیه کرد .

تشخیص جنسیت:باله ی پشتی و مخرجی ماهی نر در مقایسه با ماده نوک تیز تر و اندازه اش هم درازتر از باله ی ماده است که این باله ها در ماهی نر تا نزدیکی باله ی دمی کشیده شده . رنگ نر و ماده در حالت کلی یکسان است اما شاید ماده ها کمی رنگ پریده تر بوده و خطوط آبی رنگ در سر ماده ها خیلی کمتر یا اصلا وجود نداشته باشد. در ضمن رنگ چشم ماهی ماده  پررنگ تر از ماهی نرمیباشد که البته باز اطمینانی به رنگ در تشخیص جنسیت نمیتوان داشت. نشانه ی دیگری  که میتوان به ان اشاره کرد این است که درماهی ماده(بالغ) نقطه های ی تیره رنگی روی باله ی پشتی درست در بالای دومین راه راه خود (بین دومین و آخرین راه راه) دارد.

تکثیر: برای تکثیر سورم شما نیاز به یک جفت بالغ خواهید داشت که با هم جفت خورده باشند این که شما تصمیم بگیرید دو عدد سورم خریداری کنید و با هم جفت شوند و تخم بگذارند شاید بعید نباشد ولی درصد موفقیت جفت خوردن بسیار کم است ، بنابراین یا شما باید یک جفت اماده جفت خورده تهیه کنید یا اینکه  چند سورم تهیه کنید و انها را در کنار هم قرار دهید تا یک یا دو جفت به دست اورید بهتر است تعداد ماده ها بیشتر از نرها باشد مثلا ۳ نر برای پنج ماده البته در خیلی منابع ذکر شده نسبت نرها بیشتر باشد به هر حال تجربه ها در این زمینه متفاوت است و حتی برخی از افراد نسبت بندی را یک ایده منسوخ و غلط میدانند. به هر حال هر روش مزایا یا معایبی دارد. ممکنه است اگر تعداد نرها زیاد باشند با هم درگیر شوند یا حتی برعکس ممکن است ترغیب شوند. تصمیم در انتخاب تعداد برای به دست اوردن جفت به عهده شماست و میتوانید از قسمت نظرات همین مقاله با دوستان دیگر مشورت و نظرسنجی کنید و تصمیم خود را بگیرید. به هر حال شما یا باید جفت اماده تهیه کنید یا جفت خود را از یک گله سورم به دست اورید،خریداری یک نر و یک ماده سورم برای جفت کردن و تکثیر نیز همانطور که اشاره شد بعید نیست ولی شاید مدت زیادی طول بکشد تا با یکدیگر جفت شوند. به هر حال بعد از انتخاب جفت به هر روشی که توانستید بهتر است انها را به یک اکواریوم مجزا منتقل کنید و پ-هاش اب را روی ۵.۵ الی ۶.۵ تنظیم کنید و از غذای زنده و مخصوصا ارتمیا برای تغذیه سورم های خود استفاده کنید. بهتر است در اکواریوم مورد نظر از یک سنگ صاف و در صورت موجود بودن و فضا داشتن یک کوزه سفالی بزرگ را به پهلو قرار دهید، به احتمال خیلی زیاد سورم ها سنگ را به کوزه ترجیح میدهند ولی گاهی هم ممکن است کوزه را به سنگ ترجیح دهند، به هر حال انها شروع به تمیز سازی سنگ و قفل کردن فک ها در هم(لب گرفتن) و زدن باله ها به یکدیگر و تکان های سر و حرکات نمایشی زیادی را انجام میدهند و مرحله خاصی اغاز میشود و ماهی ماده تخم ریزی خواهد کرد و نر اسپرم ریزی و حال نوبت به شماست که بقیه کارها را انجام دهید یعنی پس از تخمریزی مقداری از اب اکواریوم سورم ها را به ارامی و بدون کوچکترین تلاطم و دخالت در کار سورم ها تعویض و ابی تمیز با همان شرایط و دما به اب اکواریومشان اضافه کنید،اضافه کردن داروی متیلن بلو به اکواریوم تخم ها و والدین نسبت به حجم اب برای جلوگیری از قارچ زدگی تخم ها توصیه میشود و در نهایت دو حالت در پیش روی شما باقی میماند اول اینکه والدین را از اکواریوم تخم ها به اکواریوم دیگری منتقل کنید زیرا ممکن است انها به هر دلیلی مانند ترس،استرس،خراب شدن تخم ها و …… تخم ها را بخورند یا اینکه هیچ استرس و شوکی به انها وارد نکنید تا از این کار جلوگیری به عمل اید وانها در اکواریوم باقی بمانند و شما هم با توکل به خدا منتظر هچ شدن تخم ها و تولید انها به لارو باشید.والدین مدتی از بچه ها نگهداری خواهند کرد و تا چند روزی به دلیل وجود کیسه در زیر شکم لاروها نیار به تغذیه ندارند ولی پس از ان باید لاروها را با میگوی ارتمیا که بسیار رایج و مناسب است و باید از قبل تهیه شود تغذیه کنید

در صورت کپی برداری این مطلب منبع (onlypet.ir) را با درج لینک ذکر کنید

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

2,522 دیدگاه در “شناخت،نگهداری و تکثیر ماهی سورم

  1. amin96

    سلام ایا سورم خال قرمز داریم یا با غذایه رنگ میشه
    اون شکلی میشه

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      سورم های نر خال هایی روی صورت و سرشون دارن منظوررتون اوناست یا نه گونه خاصی مورد نظرتون هست؟ تصویر بذارید یا توضیحات بیشتری بدید

      پاسخ
  2. Mohammad amin

    سلام
    من یک آکواریوم نسبتا بزرگ از سیکلد های آفریقایی‌ دارم…
    می خواستم ببینم میتونم باهاشون چند تا سورم نگه دارم؟
    اسکار چطور …؟
    دیگه چه چیز هایی میشه باهاشون نگه داشت؟

    پاسخ
    1. رضا جدي

      سلام
      سورم ، پرت ، تکزاسی ، پنکوس شکاری ، انواع کت ، مراقب سایزشون باش تا درگیری کمتر پیش بیاد اسکار ممکنه دردسر ساز بشه
      بازم درخدمتیم

      پاسخ
    2. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      به نظر من سیکلیدهای افریقایی با سیکلیدهای امریکایی مثل سورم و اسکار سازگار نیستن و درگیری پیش میاد. پنگوسی رو هم کتک میزنن. سیکلیدهای افریقایی بهتره به صورت اختصاصی در یه اکواریوم صخره ای نگهداری بشن.
      بگذریم که طوطی ماهی، یا سورم یا حتی ماهیای لب شوری مثل اسکات و پافر و مونو و …. رو باهاشون نگهداری میکنن ولی صحیح نیست و بهتره کنار هم نگهداری نشن.

      پاسخ
  3. mehdi.v

    سلام. آقا امروز دیوار برلین رو برداشتم اما بازم یکیشون اون یکی رو کتک میزد و یه ذره از باله ها و دمشو ریش کرد!حتی تو مخفیگاهم میزد و بیرونش میکرد تا یا بره بین فیلتر وشیشه قایم شه یا زیرش یا همچین جاهایی که به زور میتپید توش و خوابیده و مورب و کجکی و … وایمیساد همونجا!
    راستی یه ذره هم که الان تو تانک جا افتاده ن حس میکنم نر و ماده ن و نره ک ماده رو میزنه!
    https://www.onlypet.ir/post-416/%d9%85%d8%a7%d9%87%db%8c-%d8%b3%d9%88%d8%b1%d9%85/comment-page-36/#comment-127236

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      چرا لینک صفحه رو قرار دادین دوست عزیز ؟؟؟!!!
      خب کمی درگیری طبیعیه اما باید مراقب باشید و اگر درگیری خونین دارن و یکی زیاد کتک میخوره باید مجددا شیشه جدا کننده رو بذارید و یک مدت دیگه از هم جدا باشن.

      پاسخ
      1. mehdi.v

        سلام آقا مجتبی. مرسی از جوابتون
        لینک سوال چند وقت پیشمو گذاشتم چون استانداردتره. ممکنه سوالمو فراموش کرده باشین و یا یکی بخونه بگه این ینی چه! :/

        شیشه رو هم دوباره گذاشتم فردای همون روز. خونی ندیدم ولی نوک دم و باله هاش کنده شده ن و مدام جاهای نامتعارف خودشو قایم میکرد و کلا میترسید بیاد بیرون غذا بخوره واسه همین تشخیص دادم درگیری شدیده و شیشه رو باز گذاشتم.
        نمیدونم دیگه چی پیش میاد :(

        پاسخ
  4. علی

    سلام با تشکر از اطلاعات مفیدتون
    من چند سالیه آکواریوم دارم و حدود ۶ ماه هست که به تکثیر و پرورش سورم روی آوردم الانم از یه گله سورم دو جفت کشیدم بیرون که ماهی یکبار تخم میریزن ولی تخم ها تبدیل به لارو نمیشن یعنی بعد ۳ روز سفید میشن و از بین میرن
    با اینکه کاشی و کوزه هم داخل آکواریوم هست ولی باز میرن رو یه تخته سنگ بزرگ که امکان جابه جاییش نیست تخم میزارن
    عیب از ماهیاس یا محیط آکواریوم ؟؟؟؟ لطفا راهنمایی کاملم کنین با تشکر

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      سفید شدن تخم به معنی قارچ زدن تخم هاست. از متیلن بلو استفاده کنید. اونم متیلن بلوی مرغوب مثل مرک.

      پاسخ
  5. ناشناس

    سلام من دوتا سوروم با دوتا اسکات و ۳ تا ماکرو دارم نمیدونم چرا سوروما هم دیگرو میزنن و چیکار کنم که دیگه هم دیگه رو نزنن

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      احتمالا هر دو نر هستن و باید از هم جداشون کنید.

      پاسخ
      1. ناشناس

        نه نر و ماده هستن یکی شون خال های قرمز داره رو صورتش و کشیده است و چشاش قرمز ولی اون یکی چشاش سفید و بدن معمولی داره

        پاسخ
  6. محمد

    سلام
    من امروز دوتا سروم خریدم و به ماهی ها اضافه کردم الان اسکاتام هی دم و بدنشو نوک می زنن و اذیت می کنن چیکار کنم الان

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      اولا ماهی تازه وارد طبیعیه کتک بخوره و اگر زیاد کتک میخورن باید با شیشه در تانک اصلی از بقیه جداشون کنید تا جا بیوفتن و بعد از یک هفته ده روز شیشه رو بردارید.
      دوما اسکات ماهی آب لبشور هست و ممکنه سوروم رو بزنه.

      پاسخ
  7. ناشناس

    سلام من دوتا سوروم و چندتا ماکرو دارم میخوام ۲ تا ماهی دیگه اضافه کنم به نظرتون با پنگوسی مشکلی پیش نمیاد

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      پنگوسی که اضافه نکنید و با ماکرو و سورم سازگار نیست. میتونید سیکلیدهای افریقایی دیگه رو نگهداری کنید. مثل رد زبرا، الکتریک بلو، انواع پیکاک و ….. ضمنا خود سیکلیدهای افریقایی زیاد با سیکلیدهای امریکایی جور در نمیان حالا سورم استثنا و میشه یه جورایی بسازه. اکواریوم هم حتما پر از صخره باشه که امکان مخفی شدن برای ماهیا وجود داشته باشه.

      پاسخ
  8. علی

    سلام ببخشید من دو تا سورم خریدم …نر و ماده چجور می تونم با هم جفتشون کنم؟ چقدر طول می کشه باید صبر کنم یا کاری میشه کرد؟
    ممنون از مطالبتون

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      هیچی فقط باید صبر داشته باشید تا خودشون با هم جفت بخورن.

      پاسخ
  9. علی

    خیلی ممنون از سایت و مطالب شما ولی ببخشید یه سوال داشتم
    سورم های من یکیشون داره اونیکی رو میزنه نه که خیلی بد ولی بعضا میره کنارش و با دهنش بهش ضربه میزنه این از علایم جفت گیری هست یا جداشون کنم؟؟؟
    خیلی ممنون از مطالب شما

    پاسخ
    1. یاشار

      درود
      دوست عزیز اگه درگیری بین سورم هاتون شدید و خونین نیست نیازی نیست جداشون کنید و احتمال هم داره این حرکات برای جفت خوردن باشه اما اگه درگیری ها شدید شد (( که بعید میدونم شدید بشه )) حتما” از هم جداشون کنید
      موفق باشید

      پاسخ
  10. جسیکا

    سلام. اولا غذای رنگ چیه؟ ثانیا آیا سورم و ماکرو و بلک گوست سازگارند؟
    ببخشید. + صندوق ماهی.

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      اصطلاحا غذاهای حاوی رنگ دانه که به تقویت رنگ ماهی کمک میکنن رو میگن غذای رنگ.
      سورم و ماکرو تا حدودی سازگارن گرچه ترکیب ایده الی نیست. بلک گوست هم با سورم سازگاره ولی با ماکرو ممکنه سر مخفی گاه درگیر بشه. کلا بلک گوست ماهی ای هست که اکثر ماهیا کنار میاد ولی خب گاها درگیری هم پیش میاد.
      صندوق ماهی یا پافر هم از نظر شرایط زیستی و حتی خلق و خو با این ماهیا سازگار نیست و بهتره در اکواریوم های اختصاصی لب شور نگهداری بشه.

      پاسخ
      1. جسیکا

        میشه آنجل رو با ماکرو و سورم نگه داشت؟

        پاسخ
        1. AliEbrahimzadeh

          سلام در اولین فرصت آنجل خورده میشه

          پاسخ
  11. ناشناس

    دوستان یه سوال من ۲ تا سوروم دارم تو دو روز ۲ تا از ماکرو هامو کشتن دلیلش چی میوه باشه هز کنار هم دا هم نمیشن

    پاسخ
  12. ناشناس

    هی هم با دهن به بدن هم ضربه میزنن

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      سورم با ماکرو نسبتا سازگاره گرچه کلا نباید سیکلیدهای امریکایی رو با افریقایی نگهداری کنید
      دلیل کشته شدن ماکرو ها هم اولا عدم سازگاری مناسب سیکلیدهای امریکایی با افریقاییه. بعدم احتمالا فضای کم اکواریوم و عدم وجود دکور مناسب.

      پاسخ
  13. جسیکا

    سلام. من اول ۵ تا ماکرو خریدم بعد از ۲ روز ۲ تا سورم خریدم ( یعنی دیروز ) ماکرو ها خوب غذا میخورند ولی سورم ها یه جایی مخفی میشند و خیلی میترسند و اصلا برای غذا نمیاند. چیکار باید بکنم؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      سلام
      هنوز جا نیفتادن. یکی دو روز بهشون زمان بدید. ضمنا ترکیب ماکرو با سورم هم نه اینکه نشه نگه داشت ولی جالب نیست و ممکنه ماکروها شیطنت کنن و سورم ها رو اذیت کنن

      پاسخ
  14. جسیکا

    سلام. در روز چند ساعت لامپ آکواریوم را روشن کنیم؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      اگه اکواریوم گیاهی نیست نور رو روشن نکردید هم مهم نیست. اکواریوم با نور محیط هم روشن بشه کافیه.

      پاسخ
  15. جسیکا

    چگونه میتوانم برای ماکرو ها سورم هایم غذای دست ساز درست کنم؟ آیا دل گاو و اینجور چیز ها میشه بدم؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      برای سورم ها میتونید از دل گاو استفاده کنید ولی برای ماکرو خیر و سیستم گوارشی ماکرو به راحتی نمیتونه دل رو هضم کنه.

      پاسخ
  16. علیرضا

    سلام
    روی سر سورم من زخم شده و ورم کرده اول فکر کردم به دکور ممکنه خورده باشه ولی الان چند دونه سفید کنار زخم ویکی هم کنار آبشش دراومده. علتش چیه و چیکار کنم؟

    پاسخ
    1. شهریار (onlypet.ir)

      احتمالا قارچ زدن و ربطی به سوراخ در سر نداره. به جایی خورده و جراحاتی ایجاد شده و در نهایت محل جراحات قارچ زده. باز تصویر باشه بهتر میشه راهنمایی کرد.

      پاسخ
      1. شهریار (onlypet.ir)

        عفونت قارچیه و باید کاملا محل قارچ زدگی با یه گوش پاکن تمیز بشه و بعد ماهی منتقل بشه به اب تمیز اغشته شده به متیلن بلو یا بهتر جنرال تونیک که اگه عفونت ثانویه ای هم در کاره از بین بره.

        پاسخ
        1. Victim

          نگاه کنین این فوت کوزه گریه من خودمم اسکارام همین طوری شدن نگاه کامل سطح زخم رو با بتادین پاک کنین هفتهای دوبار این کارو انجام بدی درست میشه البته با تستفاده از داروی که اقا شهریار گفتن

          پاسخ
  17. Victim

    نگاه کنین من مطما نیسم ولی حدسم قارچدهست صبرذکنین تا اقا شهریار بگن اگه قارچ بود یک روش درمان میگم بهتون که تو هفت روز ماهیتون زخما شروع به بسته شدن میکنه

    پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *