شناخت، نگهداری، تربیت و سخنگویی عروس هلندی یا کاکه تیل

عروس هلندی ها پرندگانی زیبا، باهوش و دوست داشتنی هستند که نگهداری و تکثیر انها به سادگی امکان پذیر است. نگهداری انها به صورت انفرادی نیز میسر بوده و روابط عمیقی با نگهدارنده برقرار میکنند. در صورتی که این عروس ها را به صورت انفرادی و به عنوان حیوان دست اموز نگهداری میکنید باید وقت کافی برایشان بگذارید تا افسرده و بیمار نشوند

به ادامه متن توجه کنید

عروس هلندی

شناخت: عروس هلندی پرنده ای با نام علمی Genus Nyphicus بومی استرالیا می باشد. در زبان انگلیسی این پرنده را cockatiel می نامند. این پرنده در سالهای ۱۸۰۰ میلادی به انگلستان آورده شده است…. احتمالا این پرنده توسط کسانی که به استرالیا تبعید شده بودند در بازگشت به انگلستان آورده شده است. محبوبیت این پرنده کم کم افزایش پیدا کرد و امروزه این پرنده یکی از محبوب ترین پرندگان خانگی می باشد. بیشتر محبوبیت این پرنده به سبب طبیعت ملایم و سر و تاج رنگیشان می باشد، همچنین این پرنده به سادگی اهلی و دست آموز می شود.

طول یک عروس هلندی بالغ از سر تا دم حدودا ۳۰ تا ۳۵ سانتی متر می باشد و تقریبا ۱۵ تا ۲۵ سال عمر میکند. البته اگر از آنها خوب مراقبت کنید تا ۳۰ سال هم میتوانند زنده بمانند

انواع عروس هلندی: عروس هلندی در چندین جهش رنگی موجود می باشد که به قرار زیر می باشد.

خاکستری: دارای بدنی خاکستری با زمینه سفید در بالها، سر زرد رنگ و گونه های نارنجی ، پرهای تاج ممکن است خاکستری یا زرد باشند. در ماده ها رنگ گونه تیره تر می باشد.

Lutino: بدن زرد رنگ با سری به رنگ زرد که رنگ سر از بدن تیره تر می باشد. بدن می تواند سفید به نظر آید. هر دو جنس گونه های نارنجی روشنی دارند.

صدفی: رنگ پرهای بدن برنگ خاکستری روشن با زمینه سفید می باشد. دارای سر زرد و گونه های نارنجی است

دارچینی: رنگ پرهای بدن بسیار روشن و اغلب برنگ قهوه ای روشن می باشد. سر به رنگ زرد و گونه ها برنگ نارنجی می باشند.

نقره ای: در حقیقت بسیار شبیه نژاد خاکستری است بجز اینکه بدن برنگ سفید-نقره ای می باشد. ماده ها دارای گونه کدر تری هستند.

.  . .

ابلق: ۷۰% زرد یا سفید (رنگ بدن) و ۳۰% ابلق (رنگ بالها خاکستری) نشانه یک عروس هلندی ابلق تمام عیار است. نرها و ماده ها بسیار شبیه هم می باشند.

زرد کمرنگ: از نظر رنگ بسیار شبیه نژاد صدفی است با این تفاوت که پرنده صدایی تولید نمی کند.

صورت سفید: رنگ آمیزی شبیه نژاد خاکستری داشته با این تفاوت که پرهای صورت بجای زرد سفید بوده و گونه ندارد.

عروس هلندی دارای گونه های بسیار زیادی است که در اثر جهش های ترکیبی مختلف بوجود آمده اند و حتی در هر گونه رنگ امیزی زیادی را شاهد خواهیم بود ولی نژاد های بالا رایج ترین گونه ها می باشند که میتوانند از نظر رنگ امیزی کمی متفاوت تر باشند ولی در همان گونه قرار داشته باشند

رفتار:عروس هلندی پرنده ای خونگرم بوده و در صورتی که انفرادی نگهداری شود به توجه زیادی نیاز دارد. اگر به آنها بی توجهی شود شروع به جیغ کشیدن می کنند. آنها کنجکاو و شیرین هستند و به همه جا سرک میکشند. انها دوست دارند همواره پهلوی شما باشند  یک عروس هلندی در هنگامی که مشغول تمیز کردن خانه یا تماشای تلویزیون هستید بر روی شانه تان سوار می شود و همراه شما به این طرف و انطرف می اید. آنها کم تر از طوطی استرالیایی و طوطی های بزرگ خرابی به بار می آورند ولی دکرهای چوبی و یا براق ظریف از دست انها در امان نخواهد بود. انها مانند تمامی موجودات از بعضی چیزها میترسند و وقتی که می ترسند یا هیجان زده میشوند کاکل یا تاج خود را بلند میکنند و پرهای خود را به بدن چسبانده و درازتر از همیشه به نظر میرسند و در حالت نرمال و ریلکس شدن کاکل روی سر خود را به حالت اولیه یا خوابیده برمیگردانند و با تکان دادن پرها و پف کردن رضایت خود را نشان میدهند.

خرید: اگر میخواهید عروس هلندی را به صورت انفرادی و دست اموز نگهداری کنید بهترین گزینه برای خرید یک عروس هلندیی است که از طفولیت از مادر خود جدا شده و توسط انسان تغذیه شده است این کار باعث می شود که پرنده به انسان شدیدا خو گرفته و از او نترسد، گرچه عروس های بزرگ را هم میتوان دستی نمود و به انسان خو میگیرند ولی هیچ گاه مانند انواع کوچک که توسط انسان بزرگ شده اند نمیشوند


طوطیهای عروس بسیار دوست دارند که مورد توجه قرار بگیرند پس برای تربیت کردن آنها باید وقت زیادی صرف کنید, البته می توانید وقتی که خیلی کوچک هستند و هنوز پدرو مادر به آنها غذا میدهند, پرنده را خریده و خود بصورت دستی بزرگ کنید.

تربیت و آموزش: هر قدر که طوطی شما کوچکتر باشد تربیتش نیز ساده تر خواهد بود. اولین قدم این است که شاهپرهای پرنده که ۸ تا ۱۰ پر بزرگ می باشد قیچی کنید مراقب باشید که پرها خیلی کوتاه نشوند (برای اینکه زیبایی پرنده از بین نرود بهتر است دو یا سه شاه پر ابتدایی را جا بگذارید و بقیه را کوتاه کنید)، اگر در این کار وارد نیستید این کار را به یک خبره بسپارید. (اگر پرنده از کوچکی نزد شما بوده و تغذیه اش کردید لازم به کوتاه کردن بال ها نیست و در انواع وحشی برای دستی نمودن این کار انجام میشود) حالا پرنده را بر روی انگشت خود بگذارید و اجازه دهید مدتی همانجا بماند. شما باید این کار را چندین بار در روز تکرار کنید تا پرنده احساس امنیت کرده و با شما خو بگیرد.

مرحله بعدی این است که یک اسم برای پرنده انتخاب و آن را با همان نام صدا کنید تا به آن اسم عادت کند بدین شکل هر وقت که پرنده را صدا کنید او هم با سرو صدا کردن جواب شما را خواهد داد. باید گفت که نرها علاقه بیشتری به این کار دارند. آنها از ماده ها پر سرو صدا تر می باشند ولی با هوشتر نیستند.

بازی و اسباب بازی: عروس های جفت بیشتر اوقات را با هم مشغول هستند و شاید نیاز به اسباب بازی و اشتغال برای انها کمتر به نظر اید ولی تجربه نشان داده وسایل بازی  برای انواع جفت هم جذاب بوده و جفت به انها توجه میکنند و حتی گاهی با هم به رقابت میپردازند. به هر حال با توجه به مطالب یاد شده باید دانست که پرنده انفرادی بیشتر از انواع جفت به اسباب بازی و وسایل اشتغال نیاز دارند و باید برایشان تهیه کرد. آنها دوست دارند که با نوک خود چیزهایی را کنده کاری کنند که صد البته این کار هم به متوقف کردن رشد نوک پرنده کمک میکند و هم اینکه نوعی بازی برای آنها محسوب می گردد یا میتوان به اینگونه هم بیان کرد که این کنده کاری ها و بازی با وسایل جزئی از زندگی طبیعی انها به نظر میرسد بنابراین توصیه می شود که چند تا تکه چوب در قفس آنها قرار دهید همینطور میتوانید برای آنها وسایل بازی دیگری مانند زنگوله، پستونک و وسایل بازی براق که بسیار مورد توجه ان هاست قرار دهید. عروسهای هلندی دوست دارند مانند بچه ها با شما یا با اسباب بازیها خود بازی کنند, این پرندگان به راحتی خود را با وسایل اطراف سر گرم میکنند مثلا ممکن است که ساعتها با یک بند یا طناب یا حتی پر و دمی که خود انداخته اند بازی کنند و اصلا خسته هم نشوند. پس برای آنها وسیله های کوچکی بگذارید که بتوانند به راحتی با نوک خود آنها را از زمین بلند کنند.

اگر شما برای پرنده خود وقت نگذارید و با آن بازی نکنید افسرده میشود, گوشه ای کز میکند و گاهی اوقات هم سعی میکند تا با سر و صدا شما را متوجه خود کند. پس فراموش نکنید اگر جزء دسته آدمهایی هستید که نمی توانید روزانه حداقل سه تا چهار ساعت وقت برای پرنده خود بگذارید, عروس هلندی را بعنوان پرنده خانگی انتخاب نکنید.

قفس: قفس باید به اندازه ای بزرگ باشد که پرنده به راحتی بتواند در آن بالهای خود را بازو بسته کند و از یک تیرک به تیرک دیگر بپرد. از آنجایی که جثه عروسها بزرگتر از جثه مرغ عشق و قناری است بنابراین قطر تیرک باید بزرگتر از تیرک عادی و معمول داخل قفس که عمدتا پلاستیکی میباشند و حتی برای قناری هم مناسب نیست باشد.

هفته ای یک بار قفس را تمیز کنید و جای آب و دانه را هم خوب بشوئید. اگر پرنده شما دست آموز است, هر از گاهی آنرا از قفس بیرون بیاورید یا در کل زمانی که در منزل هستید او را ازادانه نگهداری کنید. عروس های رام و دستی ان هم به صورت انفرادی به هیچ عنوان دوست ندارند شما را ببینند که به اینطرف و انطرف میروید و یا در گوشه دیگری از منزل هستید و انها زندانیند. در این مواقع عروس ها به میله های قفس اویزانند و سعی میکنند خود را از قفس خلاص کنند

خواب:عروسهای هلندی شبها باید حداقل ۱۰ ساعت در تاریکی بدون وقفه بخوابند. البته با وجود زندگی صنعتی ما این ۱۰ ساعت ممکن است کمتر یا بیشتر باشد و موقع خواب انها هیچگاه درست نباشد ولی انها به زندگی صنعتی ما هم میسازند و از این بابت نگران نباشید

نکته: گاهی اوقات عروسها, مرغ عشقها, فنچها….. کلا پرنده ها ممکن است که از چیزی بترسند و شروع به پر پر زدن کنند در این حالت شما باید هرچه سریعتر چراغ اتاق را روشن کنید و با آنها حرف بزنید و آرامشان کنید چون در این حالت پرنده خیلی وحشتزده شده و خود را محکم به اطراف و سقف قفس میزند و به خود آسیب میرسانند پس در این هنگام با نهایت سرعت به داد آنها برسید و برای چند دقیقه چراغ اتاق را روشن بگذارید و بعد دوباره خاموش کنید.

غذا:

الف) اگر پرنده شما خیلی کوچک است و نمی تواند دانه بخورد از روش زیر استفاده نمایید:

ابتدا زرده یک تخم مرغ آب پز را جدا کرده , آنرا له کنید و کمی آب جوش به آن اضافه کنید. سپس چند عدد بیسکویت مادر و اگر خمیر نان باگت در دسترس دارید, مقداری به مایع اضافه کنید. در صورتی که خمیر نان باگت در دسترس نمی باشد می توانید از خمیر نان معمولی استفاده نمایید، تمام مخلوط را درمیکسر (مخلوط کن) بریزید و بگذارید تا خوب مخلوط شوند. این مایع باید کاملا یک دست باشد.

میتوانید از سایر غذاهای نرم که در قسمت تغذیه جوجه طوطی در قسمت موضوعات سایت اموزش داده شده است استفاده کنید

حالا یک سرنگ ۱۰ سی سی بردارید و یک لوله نرم و باریک و انعطاف پذیر(کرمک دوچرخه) به سر این سرنگ وصل کنید, این لوله را میتوانید از مغازه های تعمیرات دوچرخه تهیه نمایید ارتفاع این لوله باید حد اکثر ۳ الی ۵ سانتی متر باشد به طوری که این لوله مستقیما به چینه دان پرنده وارد شود. سرنگ را ۸ تا ۱۰ سی سی پر کنید, سپس با یک دست سعی کنید نوک پرنده را باز کرده و با دست دیگر لوله را آرام آرام وارد حلق پرنده کنید و تا چینه دان پایین ببرید حال مایع رو با فشار ثابت خالی کنید اگر این کار را خیلی آرام انجام دهید حیوان تقلای زیادی میکند و غذا را بالا می آورد و تمام زحمات شما به هدر میرود. اگر نمی توانید جلوی بال زدن و حرکات پرنده خود را کنترل کنید می توانید پرنده را در یک پارچه طوری که فقط سر آن بیرون باشد بپیچید و بعد به آن غذا بدهید

نکته: باید چندین باردر روز به پرنده به این صورت غذا بدهید. بهترین زمان برای غذا دادن زمانیست که چینه دان پرنده تقریبا خالی باشد شما براحتی با دست زدن به چینه دان پرنده میتوانید متوجه این قضیه شوید.

پیش از هر باز غذا دادن سرنگ را کاملا با آب جوش و مایع ظرفشویی بشوئید واین کار را دوباره بعد از غذا دادن نیز تکرار کنید.

یادتان باشد وقتی که میخواهید بصورت دستی پرنده خود را بزرگ کنید باید این کار را تا زمان روئیدن کامل پرهای پرنده ادامه دهید.

معمولا این پرنده ها باید ۱ ماه و۲ هفته تغذیه گردند(۴۰ تا ۴۵ روز) البته این زمان تقریبی است و بستگی به پرنده شما دارد در ضمن طی این مدت در قفس پرنده دانه بگذارید تا ببیند و به آن نوک بزند.

هفته های آخر باید تعداد دفعاتی که خود به پرنده غذا می دهید را کم کنید تا پرنده مجبور شود خود دانه بخورد, این مرحله مقداری سخت است و باید حوصله کنید, پرنده ها خیلی کم ولی به دفعات زیاد دانه می خورند پس همیشه دانه در دسترس آنها قرار دهید.

حیوان ممکن است در این دوران مقداری ضعیف گردد ولی نگران نباشید و برایش مقداری تخم مرغ بپزید, زرده آنرا جدا کنید و فقط سفیده را رنده کنید و در ظرفی ریخته و داخل قفس قرار دهید.

کار دیگری هم که می توانید انجام دهید پختن گندم است, عروسهای هلندی گندم پخته خیلی دوست دارند.

ب) پرنده بزرگ شده و قادر است خود غذا بخورد پس از غذاهای زیر استفاده میکیم:

غذاهایی که میتوانید به پرنده بزرگ بدهید انواع دانه ها میباشد که از ارزن ریز و درشت گرفته تا انواع تخمه افتابگردان را میتوان به انها داد. بهتر است از دانه های ریز مانند ارزن، تخم کتان، شاه دانه،سیاه دانه و ….. را به صورت مخلور یا تک تک را در یک ظرف و دانه های درشت مانند تخم افتابگردان، مغز خرد شده بادام یا فندق را در ظرف دیگر به پرنده خود ارائه دهید. اکثر عروس ها تخم افتابگردان را پوست میکنند و مغز ان را میخورند ولی برای بعضی استثناها که این کار را نمیکنند باید مغز تخمه افتابگردان را تهیه و به انها ارائه داد

در رژیم غذایی انها حتما از میوه و سبزیجات استفاده کنید. میوه هایی مانند سیب و سبزیجاتی مانند کاهو بسیار مورد علاقه عروس ها میباشد. با دادن میوه جات و سبزی ها به پرنده ویتامین های مورد نیاز عروس خود را تامین کنید

نکته:ممکن است سبزیجاتی که می خرید قبلا سم پاشی شده باشد بنابراین حتما آنها را خوب بشورید تا مشکلی برای پرنده بوجود نیاید.

حداقل هفته ای یک بار غذاهای نرم در اختیار پرنده خود قرار دهید. منظور از غذای نرم همان تخم مرغ اب پز به صورت رنده شده میباشد. میتوان به تخم مرغ، هویج و بادام رنده شده نیز افزود و کاملا با هم مخلوط نمود البته همه عروس ها به هویج و بادام علاقه یکسانی نشان نمیدهند و ممکن است از خوردن ان امتناع کنند و بهتر است از تخم مرغ خالی استفاده نمود. سایر غذاهای نرم را میتوان به انواع خمیر نان ها، نان سوخاری خیس شده در شیر یا چای کمرنگ یا اب میوه جات، برنج اب پز و حتی گوشت مرغ اب پز بدون ادویه جات نام برد

داخل قفس پرنده  حتی المقدور سپیا بگذارید. گذاشتن این نوع صدف مواد معدنی زیادی را به پرنده ارائه میدهد و به هضم غذا بخصوص دانه کمک می کند. سپیا از نوعی ماهی یا نرم تن کف اقیانوس ها تهیه میشود. ( سپیا در برخی از فروشگاه های پرندگان در ایران هم قابل تهیه میباشد)

در صورت کمبود مواد غذایی و فقر غذایی پرنده و حتی ضعیف بودن پرنده میتوان از مکمل ها و ویتامین ها نیز استفاده نمود که برخی از فروشندگان انها را ارائه میدهند

حمام: پرنده ها موجودات تمیزی هستند و دائم با نوک پرهای خود را تمیز و مرتب می کنند. این پرنده علاقه شدیدی به دوش گرفتن دارد که میتوان از اسپری های اب پاش استفاده کرد یا در انواع کاملا اهلی انها را به حمام و زیر دوش سیار برد

حرف زدن: این پرنده می تواند حرف زدن را بیاموزد. این کار در صورتی که عروس هلندی تنها پرنده خانه باشد آسانتر است. در صورتی که پرنده دیگری اطراف پرنده باشد حیوان احساس نیازی به برقراری ارتباط با شما نمی کند. تمرین کردن با آنها برای سخن گفتن بسیار آسان است. فقط به سه چیز توجه کنید فراوانی ، تکرار و پاداش. پرنده تان را بر روی انگشت گذاشته و مستقیما رو به او کلمه ای را با صدایی خوش بیان کنید. بکرات کلمه ای را که می خواهید پرنده بگوید تکرار کنید. جلسه تمرین باید پنج دقیقه یا کمتر و چندین بار در روز تکرار شود. در صورت سعی برای بیان کلمه با دادن جایزه و یا یک غذای و یژه از پرنده قدر دانی کنید. بعد به آنها فقط در صورتی که کلمه را بیان کردند جایزه بدهید. شما همچنین می توانید یک سی دی یا نوار کاست را برای تمرین ضبط نمایید

نکته: یکی از مسائلی که در مورد این پرنده باید مورد توجه قرار گیرد بلوغ جنسی حیوان است. حدود یک تا دو سالگی پرنده نر به بلوغ رسیده و در این هنگام بصورت پرنده ای مهاجم در می آید. حتی برای پرندگان دست آموز نیز این موضوع صدق می کند. در این زمان باید صبور باشید. این حالت پس از مدتی از بین می رود. ولی پرنده دوست داشتنی شما مدتی در یک حالت اندوه فرو می رود. ماده ها بنظر نمی رسد که در این حالت فرو روند یا حداقل هیچگاه در این حد نمی باشد.

بلوغ شاید یک حرکت به حالت سلطه گری مردانه در پرنده شما می باشد. آنها اغلب در حدود دو سالگی یک مقدار سلطه گر می شوند. در این حالت باز باید صبور باشید. آنها جریانی را برای رئیس بودن طی خواهند نمود ولی این رفتار برای همیشه نخواهد بود.

چند نکته هم در مورد مراقبت: اگه پرنده شما دست آموز است و آزادانه در خانه پرواز می کند باید خیلی مراقب باشید چون از صداهای آنی و بلند (بخصوص صدای تلفن) میترسند و ممکن است که با سر به جایی برخورد کنند و در نهایت آسیبی جدی ببینند.

ظروف سر باز اب یا گلدان پر از اب، اجاق گاز، وسایل گرمایشی مانند شومینه و ….. همه و همه برای پرنده ازاد منبع خطر به حساب امده و باید احتیاتات لازم را انجام داد

عروس هلندی ها پرنده های مقاوم و سالمی هستند ولی سعی کنید هیچ گاه در جریان سرد هوا قرار نگیرند

اگر پرنده شما بیمار شد به سرعت به دامپزشک مراجعه نمایید.

این مطلب را به اشتراک بگذارید
twiter facebook telegram googlepluse linkedin

4,624 دیدگاه در “شناخت، نگهداری، تربیت و سخنگویی عروس هلندی یا کاکه تیل

  1. علی

    من یه عروس هلندی چند روز پیش گرفتم اما هی خودشو پف می کنه ایا این طبیعیه
    لطفا جواب بدین

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خب رفتار خاص دیگه ای نداره تغذیه میکنه – محل مگهداری سرد نیست و اصلا آیا تا نصف شب بیداره و خواب مناسب نداره و …. از شرایط نگهدری و رفتار پرنده – تغذیه و فضله و …. بیشتر توضیح بدین در خدمتتون هستیم.

      پاسخ
  2. نگار

    اقا مجتبا خسته نباشید
    میخواستم بدونم که من عروسام ۵تا جوجه دارن خیلی هم به جوجه ها وابسته هستن و قشنگ غذا میدن ولی نمیدونم چرا پر های جوجه هارو میکنن
    بهم گفتن که جداشون کنم خودم سرلاک بدم ولی متاسفانه هیچ تجربه ای تو این کار ندارم و میترسم بدتر باعث مرگ و میرشون بشم
    به نظر شما چیکار کنم اجازه بدم والدین کار خودشونو بکنن ؟؟؟
    جوجه هارو ۵ دقیقه از عروسا جدا کردم داشتن خودشونو میکشتن انقد جیغ زدن منم برگردوندم سر جاشون
    حالا نگرانم که یه موقع این پر کنی ها کار دست جوجه ها بده
    دو تا از جوجه ها دیگه تقریبا ۲۶ روزشون شده
    نظر شما چی؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      بله باید جوجه ها رو جدا کنید معمولا از ۲۸ روزگی الی ۳۰ روزگی راحت میتونید اونها رو حتی با قاشق تغذیه کنید و کم کم خودشون هم نوک میزنن و غذا میخورن .
      این رفتار طوطی های شما کاملا طبیعیه چون والدین میخوان مجددا تولید مثل کنن و جوجه ها مزاحم هستن و فضای لونه رو اشغال کردن طبیعیه از والدین کتک بخورن و حتی اگر جداشون نکنید ممکنه جوجه ها کشته بشن.
      میتونید جوجه ها رو جدا کنید و در قفسی چسبیده به قفس والدین قرار بدین و حداکثر روزی یک ساعت اگر والدین جوجه ها رو نزنن و یا تخم گذاری نکرده باشن جوجه ها رو در کنار والدین قرار بدین در غیر اینصورت دیگه نباید در کنار والدین باشن و باید خودتون دستی جوجه ها رو تغذیه کنید برای این گفتم جوجه ها رو در قفس در کنار والدین بذارید تا والدین زیاد اذیت نشن و سر و صدا نکنن هرچند این رفتارشون هم کاملا طبیعیه و بعد از یکی دو روز یادشون میره و دیگه کاری به جوجه ها ندارن.

      پاسخ
      1. نگار

        توی طبیعت هم جوجه ها رو دیگران بزرگ میکنن؟؟؟
        اونجا که ما نیستیم جداشون.کنیم!!!!

        پاسخ
        1. شهریار (onlypet.ir)

          سلام
          خیر. در طبیعت هزار و یه جور اتفاق دیگه هم میفته. سیکل تخم گذاری و زمان تولید مثل و خیلی چیزای دیگه متفاوت با پرنده های پرورشی و قفسی هست. در کل پرنده هایی که در منزل و داخل قفس نگهداری میشن خیلی چیزاشون با طبیعت فرق داره و شرایط نگهداری و تولید مثل و …. هم قاعدتا تغیر میکنه. البته مورد شما هم همیشه اتفاق نمیفته و گاها به دلیل اماده بودن مولد ها، شرایط تغذیه ای که داشتن، اب و هوا و …. به این مشکل میخورن.

          پاسخ
  3. محمد

    سلام میخواستم بدونم میشه به عروس هلندی یاد داد کجا دستشویی کنه ایا به کاسکو وملنگو میشه یاد داد ؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خیر به هیچکدوم نمیتونید همچین اموزشی بدین مگر اینکه یک مورد خیلی خاص و استثنا باشه.

      پاسخ
  4. محمد

    سلام خدمت همه ی عزیزان

    اقا من دوروز پیش یدونه عروس حدود ۳ تا ۴ ماهه گرفتم وحشی الان اومدم ابش رو عوض کنم که از قفس پرید بیرون و تو خونا پرواز کرد بعد از کلی تلاش که گرفتمش ۴ ۵ تا گاز محکم ازم گرفت جوری که دستمو خونی کرد.

    شما توی توضیحات رام کردن عروس گفتید شاهپراشونو بچینیم و بزاریمشون رو انگشتامون خب این عروس من تا میگیرمش تیکه پارمون میکنه که? چکار کنم بنظر شما که رام شه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خب تازه دو روزه اون رو خریدین تا یکی دو هفته اصلا نباید دست کاریش کنید تا ترسش از شما بریزه و به محیط جدید عادت کنه البته این در شرایط عادی بود در حالیکه شما الان به پرنده استرس زیادی وارد کردین و شای دتا یکی دو ماه آینده همینطوری باشه بستگی داره چقدر استرس بهش وارد کرده باشید و چطوری اون رو گرفتین و چقدر اذیتش کرده باشید خلاصه باید صبر کنید. تازه اهلی هم بشه باز بخواهید بال و یا ناخن طوطی رو کوتاه کنید نوکشتون میزنه و باید وارد باشید و بتونید درست پرنده رو نگهدارید تا نوک نزنه و حتما دو نفر باشید.

      پاسخ
  5. محمد

    سلام اینا که تخم عروس هلندی میخرن به چه دردشون میخوره ؟ممنون از سایت خوبتون

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      در دستگاه جوجه کشی میذارن و جوجه میشه البته بزرگ کردن جوجه یک روز خیلی سخته .ضمنا تنظیم دمای دستگاه جوجه کشی هم برای تخم طوطی سخته – دما – رطوبت و … برخی افراد هم تخم نطفه دار رو با تخم بدون نطفه طوطی خودشون عوض میکنن و در اصل طوطی روی تخم میخوابه و اون رو گرم میکنه.

      پاسخ
  6. محمد

    سلام ممنون از جوابتون میخواستم بدونم اگه با ماشین بخوایم مهمونی بریم مثلا ۳ ساعت باماشین تو راه بودن این پرنده یا هر نوع طوطی رو چجوری با خودمون ببریم ایا براش مشکلی پیش نمیاد؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      هرگز و هرگز نباید پرنده رو با خودتون جایی ببرید و بهتره اصلا از خونه بیرون نره. چون هم زحمت خودتون میشه و هم استرس به پرنده وارد میشه و حتی ممکنه مریض بشه و یا حتی فرار کنه و ….

      پاسخ
      1. محمد

        یعنی تنها یک روز تا دو روز تو خونه بمونه مشکلی نیست ؟

        پاسخ
        1. شهریار (onlypet.ir)

          سلام
          خیر. نباید اینقدر تنها بمونه و حداقل نیاز هست کسی به پرنده سرکشی کنه. البته برای چند ساعت مهمانی رفتن هیچ مشکلی نداره ولی اگه قرار باشه دو سه روز برید مسافرت نمیشه پرنده رو تنها گذاشت. تا چند ساعت و حتی یک روز مشکلی نیست.

          پاسخ
  7. محمد

    سلام مجدد ?

    من عروسم تازه جا افتاده غذا میخوره و کم تر از من میترسع

    من هنوز بالشو نچیدم.اگه بخوام بالشو بچینم دوباره مثل اول که اوردمش نمیشه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خواهشا هر سوالی رو جای خودش بپرسید بخش کوتاه کردن پرهای بال رو داریم.
      خب هر زمان باعث ترس و استرس پرنده بشید طبیعیه که از شما بترسه پس باید خیلی با دقت این کار رو انجام بدین و یا بدین یک شخص ماهر این کار رو انجام بده یا حداقل خودتون این کار رو انجام ندین دیگه بستگی به شرایط و اتفاقاتی داره که در زمان چیدن پرها میوفته.

      پاسخ
  8. s.g

    سلام
    من یه عروس تقریبا یه ساله دارم و میخوام اون رو با یه لوتینو ماده جفت بزنم چون برای خودم خاکستریه.میخوام بدونم که ماده اگه از نر بزرگ تر باشه عیبی نداره و وقتی ک جفت خوردن چه چیزایی باید بدم بهشون اضافه بر ارزن و کتان و تخمه و تخم مرغ و میوه ؟!!!!
    بعد چه جوری بفهمم ک نر من الان بالغ شده ؟!!!

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      مشکلی نداره.
      فقط دقت کنید نر و ماده باید یک مدت در دو قفس جداگانه اما نزدیک به هم و جلوی دید همدیگه باشن تا آماده بشن و بعدا با احتیاط جفتشون بدین و نه یک مرتبه. دانه مخلوط – ارزن – تخمه – میوه و سبزی – ذرت تازه – جوانه گندم تازه بهشون بدین سعی کنید از تخم مرغ زیادی استفاده نکنید ماهی یک مرتبه کافیه و اما زمانیکه جوجه ها به دنیا اومدن میتونید تخم مرغ آب پز رو حتی هفته ای دو مرتبه هم استفاده کنید.

      پاسخ
  9. mahdi

    من امروز یه جفت عروس هلندی گرفتم که تخم گذاشته بودن آوردم خونه بعد دیدم ماده دیگه نمیره روی تخما چیکار کنم؟(دوتا تخم گذاشته بودن)

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      بعد از جابجایی طبیعیه که روی تخم ها نخوابه و تخم ها خراب بشن باز دست کاریشون نکنید شاید خودش رفت و روی تخم ها خوابید.

      پاسخ
  10. Angel

    سلام. من یه عروس هلندی ماده دارم از وقتی هفت ماهه بود خریدمش الانم یک سالشه کاملا دستیه. مشکلی ک داره اینه ک از دیروز یکسره جیغ میزنه و بیقراره نمیدونم دلیلش چیه. ممکنه مریض شده باشه یا جفت بخواد؟

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      ممکنه ترسیده و استرس داره البته اگر بالغ هم شده باشه طبیعیه که بی قراری کنه و جیغ بزنه مخصوصا وقتیکه تنها میشه.

      پاسخ
  11. امیرمهدی

    سلام اقا شهریار/اقا مجتبی
    یه عروس هلندی تازه دونخور شده دارم همه چی خوب پیش میرفت تا یک روز مدفوعش سیاه شد غذا و اب هم خوب میخوره خودشم تمیز میکنه و با عروسکشم بازی میکنه غذاشم ارزن کتان تخمه کاوشه هست درضمن خیلی بی تحرکه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      رنگ فضله ابتدا از نوع تغذیه میتونه باشه اما اگر از تغذیه نباشه بسته به نوع و رنگ میتونه از بیماری باشه مثلا فضله سیاه رنگ و شل نشانه عفونت و حتی خون ریزی روده هست حتما فضله رو به دامپزشک نشون بدین.
      اگر از عفونت باشه یک کپسول تتراسیکلین رو داخل یک لیتر آب حل کنید و ظرف آبخوری پرنده رو با این آب پر کنید و ۲۴ ساعت جلوش بذارید و هر ۱۲ ساعت داروی تازه براش درست کنید .
      باز منتظر نظر سایر دوستان باشید.

      پاسخ
  12. امیرمهدی

    نه اقا مجتبی فضلش قسمت سفید رنگو داره فقط قسمت اسلی فظله به جای سبز سیاه است و خشک هست شل هم نیست جدیدا عطسه هم داره درضمن شیطونی زیاد میکنه و مدام در حال خوردن ارزن کتان تخمه کوشه هست اب هم میخوره فقط چشاش بعضی وقتا خیلی کم و نیمه بازه و انگار درد دارع مثلا مثل ادم که درد داره چشاشو میزاره روهم ..

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خب پس از نوع تغذیه هست.
      ببینید ما فقط از روی اطلاعاتی که خودتون میدین نظر میدیم . به هر حال با این توضیحات اگر چشمش رو بیشتر اوقات نیمه باز میذاره ممکنه عفونت چشمی داشته باشه و یا حتی ساعت خواب پرنده مناسب نیست و تا نصف شب بیداره اگر خوابش کامل نیست بهتره طبق روال طبیعت با غروب آفتاب استراحت کنه و یا حداکثر از ساعت ۹ شب به خوابه و استراحت کنه و تا نصف شب بیدار نمونه. میتونید روی قفس ر ویک پارچه نازک بکشید تا پرنده زودتر استراحت کنه و صبح هم پارچه رو بردارید.
      اما اگر چشمش عفونت کرده و چرک کرده یک قطره استریل چشمی نفازولین و یک پماد چشمی تتراسیکلین از داروخانه انسانی تهیه بفرمایید و ابتدا با قطره استریل داخل هر چشم یک قطره بچکانید و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بعد پماد چشمی رو داخل هر دو چشم بکشید دقت کنید به چشمش ضربه وارد نشه و کورش نکنید هرچند مراقب دست خودتون هم باید باشید تا نوک نزنه و بهتره یک نفر پرنده رو بگیره و یک نفر دیگه دارو داخل چشمش بریزه به هر حال روزی دو مرتبه این کار رو تکرار کنید و بسته به شدت بیماری بین یک روز تا سه روز دارو مصرف کنید بهبودی حاصل میشه.

      پاسخ
  13. امیرمهدی

    سلام اقا مجتبی علان بردمش دامپزشکی گفت طوریش نیست سالمع خیلی حساسی گفتم باشه و یه غذای خارجی پلت براش.گرفتم گفت همیشه ازینا بهش بده وقتی عادت کرد بهش شبیه دون پارسه ولی با بسته بندی شیکو خارجی و با قیمت بالا سرکوچمون میده ۱۰کیلو پونصد بازم موندم شاید یه چیز دیگس شبیه اونه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      خدا رو شکر که سالمه .
      اون دونهای بسته بندی هم خوبه ولیکن یک نوع غذا به تنهایی خوب نیست و طوطی باید تنوع غذایی داشته باشه مخصوصا اینکه معمولا دانه های پلت رو خیلی با اشتها نمیخورن.

      پاسخ
  14. بیتا

    سلام میشه عروس هلندی رو تک نگهداری کرد من میتونم وقت زیادی رو صرف کنم و تک میخوام

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      شدن میشه اما مشکلی که داره ممکنه به شما وابسته بشه و نشه اون رو تنها بذارید مخصوصا زمانیکه بالغ میشه بهتره جفت داشته باشه. ببینید همیشه زمان یکجور نیست و نمیتونید به صورت دائمی براش وقت بذارید به هر حال وضعیت زندگی شما تغییر میکنه – کار – دانشگاه – مسافرت – مهمانی و بیماری و هزار و یک مورد دیگه پس اگر پرنده شما به شما وابسته بشه و یا برعکس شما به اون وابستگی داشته باید هر دوی شما آسیب میبینید پس بهتره در هر چیزی تعادل رو رعایت کنید و زیاده روی نکنید.
      عروس هلندی تا زمانیکه بالغ نشده باشه مشکلی نداره تک باشه بعد از بلوغ تا دیگه بستگی به شرایط خودتون و پرنده داره که تا چه زمانی بشه اون رو تکی نگهداری کنید.

      پاسخ
  15. بیتا

    ممنون آقا مجتبی از راهنمایی هاتون پس ملنگو میخرم که میشه تکی نگهداریش کرد جوجش کی پیدا میشه ؟ نگهداریش خیلی سخته و مرگ ومیر داره ؟ اگه داره بگید چون اصلا نمیخوام خاطره بدی تو ذهنم بمونه

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      هر موجود زنده ای بله مرگ و میر داره و غیر از این نیست.
      جوجه طوطی نزدیک عید تقریبا از اواخر اسفند تا اردیبهشت راحت تر پیدا میشه ولیکن همین الان هم ممکنه یه نفر خونگی تکثیر کرده باشه و بتونید جوجه پیدا کنید.
      برای ایننکه خطر تلفات کمتری داشته باشید بهتره جوجه سرلاکی خرید نکنید و جوجه تازه دونه خور شده بخرید.

      پاسخ
  16. عسل

    سلام من برای حمام طوطی یک ظرف بر میدارم و توش آب میریزم و میزارم جلوش تا خودشو تمیز کنه ولی موقع حمام از اون آب میخوره واسش ضرر داره ؟ چیکار کنم اینکارو انجام نده؟ موفق باشید

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      چه ضرری داره ؟؟؟!! هیچ مشکلی پیش نمیاد نگران نباشید.

      پاسخ
  17. محمدرضا پاکدامن

    سلام اول یه تشکر بکنم بابت سایت و مقاله ی خوبتون که واقعا به من خیلی کمک کرد . من حدودا ۳.۲ روزی هست که یه عروس هلندی نر خریدم بگفته ی فروشنده ۳ ماهشه و انگار از جوجگی هم پیش اشخاص دیگه ای بوده و رام شدست . فرونشده یکی از اشنایان نزدیک ما بود به همین خاطر شدیدا پیشنهاد میکرد که این طوطی رو ببریم . اونجا هم خیلی راحت طوطی رو دستش(دست اون فامیل ما ) میومد و راحت میزاشت نازش کنه ( با توجه فقط یکی دو روز بود اونجا بود ) وقتی که اوردمش خونه هم حالت خوبی داشت .
    اوایل یکم ترسیده بود ولی بعده چند ساعت عادت کرد و شروع کرد به خوردن و ارزن و سیب و … خورد . خدا رو شکر فعالیتش هم بد نیست .
    فقط من یه چندتا سوال برام پیش اومده .
    ۱-بر خلاف اون اوایل الان کمتر رو دست میاد و بیشتر قصد داره منو با نوک زدن بترسونه (البته بگم من هم یکی دوبار از خودم ترس نشون دادم که فکر کنم بی تاثیر نباشه ) میخواستم ببینم چی کار میتونم بکنم در این بابت؟صبر کردن جواب میده یا باید جلوی این ترسوندناش مقاومت کنم؟

    ۲-یکم حس میکنم زیاد میخوابه . یعنی تا ما یه نیم ساعت کنارش نباشید شروع میکنه به خابیدن ولی وقتی بیداره یا کنارشیم یا سر و صدا هست بیداره و جنب و جوش داره . این زیاد خابیدنش عادیه؟

    ۳-یکم بعضی اوقات شروع میکنه به خاروندن خودش که فکر میکنم به خاطر حموم نرفتنشه . برای حمامش باید چه شرایطی محیا باشه؟تو فکر اینکه با خودم ببرمش حموم بودم ولی به خاطر اینکه هنوز با من یکم غریبس ترسیدم . یه جا هم در باره گزاشتن ظرف اب داخل قفسش خوندم اگه میشه بگین دقیقا چطوری باید اینکارو بکنم و اندازه ی ظرف چقدر باشه؟

    ۴-وقتی تو قفسه میتونم شروع کنم به ناز کردنش؟یا حتما باید بیرون رو دستم باشه ؟چون یه بار سره همین کارم منو گاز گرفت و حتی وقتی روی دست پدرم بود بعده چندبار نوازش کردنش شروع کرد به نشون دادن حالت تهاجمی . اگه میشه نوع درست نوازشش رو هم بهم بگین .
    ببخشید خیلی سوال پرسید . خیلی سره اینکه اسیبه روحی یا جسمی به طوطیم نرسه نگرانم. ممنون میشم اگه پاسخ منو بدین

    پاسخ
    1. محمدرضا پاکدامن

      فقط در مورد خابش یه نکته ای رو یادم رفت بگن اونم اینه که اکثرا ما حدودا ۲ شب میخوابیم و ۸ بیدار میشیم ولی این چندوقته که من مشاهده کردم طوطی حدودای ۱۲ میخوابه . این ساعت خواب براش مشکلی ایجاد نمیکنه ؟ چیکار میتونم بکنم؟

      پاسخ
      1. مجتبی

        سلام
        در جواب قبلی هم در مورد ساعت خواب طبیعی پرنده خدمتتون توضیح دادم حتما باید ساعت نه شب خواب باشه و نباید تا ساعت ۱۲ شب بیدار باشه تازه همون ساعت نه شب هم با روند طبیعی اونها چند ساعتی فاصله داره ولی خب زیاد مشکلی پیش نمیاد.

        پاسخ
    2. مجتبی

      سلام
      ۱ – این رفتارش طبیعیه و باید صبر کنید تا به محیط جدید و شما عادت کنه برای طوطی باید صبر و حوصله داشته باشید و نباید به کاری مجبورش کنید بخش دستی کردن طوطی رو مطالعه کنید و سایر سوال جواب های دوستان رو نیز هم در این بخش و هم در بخش دستی کردن طوطی مطالعه کنید.
      ۲ – احتمال داره شب ها تا دیر وقت بیدار هست ببینید به صورت طبیعی با طلوع آفتاب باید بیدار بشن و با غروب آفتاب به خواب برن نه اینکه تا نصف شب بیدار بمونه پس حداکثر تا ساعت نه شب بیدار باشه و بعد از اون بذارید استراحت کنه و بذاریدش داخل قفس و با یک پارچه نازک روی قفس ر وبپوشید تا بخوابه و در طول روز سرحال باشه.
      ۳ – خیر تمیز کردن پرها طبیعیه و نشانه سلامت پرنده شما هست و پرنده سالم باید روزی چند مرتبه پرهاش رو تمیز کنه. بخش استحمام طوطی داریم مطالعه کنید سعی کنید از زور و اجبار استفاده نکنید یک ظرف آب بذارید داخل قفس دوست داشت استحمام میکنه دوست نداشت هم مهم نیست. باز بخش مربوطه رو مطالعه کنید مفصل توضیح داده شده.
      ۴ – داخل قفس که قلمرو پرنده هست و بهتره دست نبرید و اذیتش نکنید. طوطی رو فقط با انگشت نوازش کنید اون هم فقط پشت سرش رو معمولا دوست ندارن با دست گرفته بشن و یا به سایر نقاط بدنشون دست بزنید مگر اینکه خیلی به شما عادت کنه معمولا یکی دو هفت هزمان لازمه تا طوطی به محل جدیدش عادت کنه پس عجله نداشته باشید این نوک زدن ها هم گاهی اوقات برای بازی هست.

      پاسخ
      1. محمدرضا پاکدامن

        خیلی ممنون از راهنماییتون.
        فقط یه سوال دیگه بعضی اوقات که شروع میکنه به اواز خوندن یا صدا کردن من میرم پیشش که بهش توجه نشون بدم نوکشو سریع به هم میزنه بعد سرشو یهو چپ و راست میبره و نوکشو میکشونه رو قفس جوری که صدا ایجاد کنه این رو خیلی جاها گشتم ولی نتونستم جوابی براش پیدا کنم . نشونه چی میتونه باشه ؟

        پاسخ
        1. مجتبی

          سلام
          هیچی نشونه هیچی نیست. قرار نیست این بی چاره هر کاری کرد نشونه یه چیزی باشه این تنها هست و سرگرمی نداره و یه جوری بازی میکنه و خودش رو سرگرم میکنه و یا میخواد توجه شما رو به سمت خودش بکشه.

          پاسخ
          1. محمدرضا پاکدامن

            جناب واقعا ممنونم از راهنمایی هاتون . ببخشید خیلی مزاحمتون شدم والله چرا دروغ یکم من زیادی سره طوطیم حساسم. فقط به عنوان اخرین سوال میخواستم ببینم که ایا نیازی به واکسن زدن هست ؟ یا تا وقتی که لازم نیست اقدامی نکنم؟کلا بردن پیش دامپزشک برای چک اپ چطور؟

            پاسخ
            1. مجتبی

              سلام
              اگر در ارتباط با پرنده های دیگه و جای شلوغ نیست هیچ نیازی به واکسن نداره فقط بهداشت قفس و آب و دانه ها رو رعایت کنید کافیه. بهتره تا مجبور نشدین هرگز پرنده رو از منزل بیرون نبرید.

              پاسخ
  18. ستار

    سلام من یک جفت عروس هلندی دارم خاکستری ۲ سال ونیم سن داره و یک لوتیینو ۱۲ ماه دارم نمی دونم این لوتینو نره یا ماده . اصلا از این نر ه خوشش نمیاد فقط بزارم کنار لوتینو گازش میگیره هرکاری می کنم اینا باهم نمیسازن نمی دونم چیکار کنم در ضمن لوتیو جیغ میزنه و اصلا هیچ صدایی از خودش در نمیاره از۱۵ روزگی دستم بوده به نظرتون ماده رو عوض کنم

    پاسخ
    1. مجتبی

      سلام
      ببنید یک جفت عروس هلندی دارید و یکی دیگه رو میخواهید در کنار این جفت نگهداری کنید اگر اینطوره که خب نمیشه دوست عزیز و باید هم درگیری پیش بیاد اصلا شما نمیتونید طوطی دیگه رو وارد قلمرو یک جفت طوطی کنید و باید از هم جدا نگهداری بشن جفت در یک قفس و طوطی دیگه هم در قفسی جداگانه.
      حالا اگر محل نگهداری خیلی بزرگ باشه و یک توری و یا قفس چند متر در چند متر باشه بله میشه چند تا طوطی رو در کنار هم نگهداری کنید در غیر اینصورت خیر نمیشه و درگیر میشن.

      پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *