۱۰:۰۹ ب٫ظ
کاربر عالی
۶ آذر, ۱۳۹۲
پرورش رز تنها برای لذت بردن از زیبایی این گل نیست بلکه از این گل برای عطرسازی تهیهٔ چای، مربا، لیکور و بسیاری مواد خوراکی دیگر استفاده میشود. عطر رز آرامشبخش سیستم عصبی است و در راحت به خواب رفتن انسان تأثیر دارد و به همین سبب در عطردرمانی [پ ۳۲] بکار برده میشود.[۴۲]
- اسانس
روغن گلسرخ یا اسانس رز چون گرانترین اسانس دنیا است، به عنوان ملکهٔ اسانسها شهرت دارد. از هر ۱۰۰ کیلو گل رز تنها ۸–۳ گرم اسانس استخراج میشود. اسانس رز تحریککنندهٔ جریان خون است. احساسات منفی مانند بدبینی، غم، حسادت و نفرت را تعدیل کرده باعث بوجود آمدن آرامش روانی میشود. مصرف آن در زنان باعث کم شدن سندرم پیش از قاعدگی شده همچنین در نظم و ثبات دادن به دورهٔ قاعدگی تأثیر دارد اما از آنجائیکه این اسانس تسریع کنندهٔ قاعدگی است بهتر از مصرف آن در بارداری خودداری شود. این ماده از طریق جذب از راه پوست از بوجود آمدن چینوچروک و همچنین لکههای پوستی جلوگیری کرده و همچنین التهاب پوست و جوش صورت را بهبود میبخشد. اسانس گل رز در دمای کم خاصیت جامد شدن را داراست و با گرمای دست دوباره به حالت مایع برمی گردد به همین سبب اگر مادهای که به نام اسانس خریداری شده حتی در یخچال نیز به حالت جامد در نیاید به احتمال قوی اسانسی اصل و خالص نبوده و با مواد دیگر مخلوط شدهاست.[۴۳] هر گرم اسانس گل رز بطور تقریبی معادل یک گرم طلا دربازار جهانی قیمت دارد.[۴۴]
- گلاب
گلاب از نوعی رز به نام «گلسرخ محمدی» با نام علمی Rosa × damascena که به «طلای معطر» نیز شهرت دارد، تهیه میشود. تاریخ شروع ساخت گلاب در ایران مشخص نیست اما به دورانهای بسیار کهن و پیش از حکمرانی پارسیان در ایران برمیگردد. طبق مدارکی که در کتابخانه ملی پاریس موجود است، در سال ۸۱۰ میلادی ایالت فارس سالیانه ۳۰٬۰۰۰ بطری گلاب به عنوان باج به خزانهداری بغداد پرداخت میکردهاست. صنعت گلابگیری در قرن دهم میلادی توسط اعراب به اروپا برده شد و نخستین کشوری که این صنعت در آن رواج یافت اسپانیا بود. تاریخ کشت گل سرخ محمدی در منطقهٔ قمصر کاشان سابقهٔ دیرینه دارد و از درون قبرهای قرن اول و دوم هجری در قمصر، گلابپاشهایی گِلین به دست آمدهاست. در زمان ملکشاه سلجوقی یکی از اتابکان روم شرقی، تعدادی بوته گلسرخ محمدی را با خود از قمصر به شهر دمشق که در آن زمان «داماسکوس» خوانده میشد، برد و در این شهر پرورش داد. به همین علت نام علمی این گیاه رزا داماسنا نامگذاری شدهاست.[۴۵]
- خوراک
در ایران گلبرگهای رز برای تهیهٔ مربای خانگی بکار میروند همچنین گلاب بطور معمول در برخی از خوراکهای ایرانی به عنوان یکی از مواد داخل پلو و بخصوص در شیرینیجات و دسرهای ایرانی بکار برده میشود.[۴۶] مسقطی،یخدربهشت، فرنی، شلهزرد، کاچی و حلوا از جمله دسرهای ایرانی هستند که گلاب یکی از مواد آن را تشکیل میدهد.[۴۷] میوهٔ گلسرخ در طول جنگ جهانی دوم به عنوان منبعی برای تهیهٔ ویتامین سی مورد توجهٔ مردم انگلستان قرار گرفت و درست کردن شربت از میوهٔ گلسرخ در هنگام این جنگ در انگلستان رواج پیدا کرد. شربت میوهٔ گلسرخ علاوه بر اینکه ۲۰ برابر بیشتر از پرتقال حاوی ویتامین سی است دارای ویتامین آ نیز هست. چای گلسرخ به دو روش بکار بردن میوه و یا گلبرگهای خشک شده تهیهٔ میشود. در جنوب کشور چین استفاده از گلبرگهای خشک شده در تهیهٔ چای از دوران باستان رواج داشتهاست. یکی از سوغاتیهای استان یوننان که در جنوب چین واقع شده، غنچههای خشک شدهٔ گلسرخ است که جهت درست کردن چای بفروش میرسد.[۴۸]
- عطر
گل رز بر اساس عطر به ۷ گروه تقسیم میشود:
- عطر گلگلاب قدیم: در رزهای باغی قدیمی و گونههای طبیعی رز زیاد یافت میشود. نوع نمونه رز یادگار مالمزون.[پ ۳۳]
- عطر گلگلاب جدید: عطر آن نسبت به گلگلاب قدیم تندتر است. نوع نمونه رز پاپا میللند.
- عطر رز چای: عطر ملایمی به مانند چای و یا برگ چای دارد. نوع نمونه رز گاردن پارتی.
- عطر رز چای کامل: عطری به مانند میوههایی چون سیب، زردآلو و هلو دارد. نوع نمونه رز دبل دیلایت.
- عطر رز آبی: بوی آن مخلوطی از عطر گلگلاب جدید و رز چای یا پوست لیمو است. نوع نمونه رز بلومون.
- عطر رز تند [پ ۳۴]: عطر آن مخلوطی از بوی گلگلاب قدیم و همچنین ماده عطردار دیگری بنام اوژنول است. عطر ویژهٔ میخک صدپر و میخک به سبب وجود اوژنول بوجود آمدهاست. نوع نمونه رز روگوزا و رز خوشهای.[۴۹]
- عطر مر [پ ۳۵]: این نوع عطر در رزهای انگلیسی زیاد دیده میشود و عطری به مانند رازیانه دارد. نوع نمونه رز قصر گلامیس.[۵۰]
مرکز کشت رز در جهان جهت مصرف در عطرسازی به دو گروه بزرگ تقسیم میشود. یک گروه فرانسه و مراکش هستند که رز سنتیفولیا محصول عمدهٔ آنهاست و گروه دیگر را دو کشورِ ترکیه و بلغارستان تشکیل میدهند که بطور عمده گلگلاب و ارقام آن را جهت عطرسازی کشت میکنند.[۵۲] در این میان بخصوص دره رز در بلغارستان به عنوان یکی از بزرگترین مناطق تولیدکنندهٔ گل رز و از مراکز عمدهٔ تولید اسانس و عطر گل رز شهرت جهانی دارد.[۵۳]
منبع ویکی پدیا
بیشترین کاربران آنلاین:1031
افراد آنلاین کنونی: SajjadMolavi
215 مهمان
مشاهده کنندگان کنونی این صفحه:
1 مهمان
برترین نویسندگان:
مجتبی : 22934
ΡARSA : 4189
alirezaj : 3749
H∀ⓂΞD20 : 3661
حسنHTB : 3111
HAMID ESKANDARI : 2608
آمار کاربران:
مهمان: 575
اعضا: 33802
مدیران انجمن: 15
مدیر کل: 1
آمار انجمن:
گروه ها: 7
انجمن ها: 239
موضوعات: 7666
نوشته ها: 163791
جدیدترین اعضاء:
samanhoseyni, 2023abolfazl, HOJAT MARGOMI, I_donno, radin.456, lucindamacgregorمدیر کل: شهریار (onlypet.ir): 3003